Τις ιχθυοκαλλιέργειες στις πισίνες σας!!!! Στον Κάλαμο και στον Καστό δεν τις θέλουμε!!!


Γράφει η Ελένη Γιαννιώτη.

Κι ένα ωραίο μεσημέρι… καλοκαιριάτικο… εκεί που είχαμε μαζευτεί στο γραφείο της κοινότητας μας, Αντιδήμαρχος, Τοπικοί Σύμβουλοι και κάτοικοι του Καλάμου, να μιλήσουμε για τις «στραβωμάρες» μας και να δούμε πως θ’ αντιμετωπίσουμε τα… εκατοντάδες προβλήματα μας… ξαφνικά ανοίγει η πόρτα και μπαίνει… η Περιφέρεια!!!! Για φαντάσου!!!!! Ευγενέστατοι, δε μπορώ να πω. Ετοιμόλογοι. Με τους φακέλους τους, τα σχέδια τους, τα χαρτιά τους…, τα περιφερειακά τους χαμόγελα!!!
Στον Κάλαμο, τα σπουδαία προσώπατα «φοράνε» και συγκεκριμένα χαμόγελα. Εμείς οι ιθαγενείς τα γνωρίζουμε από μακριά!! Ως τώρα είχαμε δημαρχιακά – υποψηφιακά – βουλευτικά – αντιπολιτευτικά χαμόγελα… Ε! Εκείνη τη μέρα είδαμε τα περιφερειακά!! Ευγενέστατοι όπως είπα, περίμεναν να τελειώσουμε τη συζήτηση μας (παρέβαιναν κι όπου νόμιζαν ότι θα μας σώσουν) και μετά μας συστήθηκαν! Μου έκανε πιο πολύ εντύπωση ο Αντιπεριφερειάρχης Μαλακάσης! Όχι λόγω του ονόματος ή του παρουσιαστικού του… αλλά γιατί φαινόταν ότι είχε τέτοιο «πάθος και αγάπη» για το νησί μας, που έμοιαζε, ότι αν είχε τα μέσα, σε μια-δυο βδομάδες θα είμαστε Κάννες!!! Λίγο – πολύ μας ενημέρωσε για το πρόγραμμα των Πράσινων Νησιών κι ότι ο Κάλαμος είναι ΙΔΑΝΙΚΟΣ για να γίνει «πράσινο νησί» και ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ προς αυτή την κατεύθυνση και το κράτος μας «χρωστάει» αυτήν τη μοναδική ευκαιρία και μπλα-μπλα-μπλα και μπλα-μπλα-μπλα!! Μας ευχαρίστησε, μας αποχαιρέτησε και πήγε ήσυχος σπίτι του! Την ίδια περίοδο «φεύγει» ένα έγγραφο από:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΘΕΜΑ: Απόφαση για το «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες», του ΥΠΕΚΑ για την Π.Ε ΛΕΥΚΑΔΑΣ.

Συμφωνούμε με την πρόταση χωροθέτησης στη νήσο Καστός με την προϋπόθεση να χωροθετηθεί και η θέση που βρίσκεται η μοναδική μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας του νομού, στα ΝΔ της νήσου Κάλαμου.
Διαφωνούμε με την πρόταση χωροθέτησης στη νήσο Μεγανήσι καθώς το συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται στην πορεία πλεύσης τουριστικών σκαφών και ταυτόχρονα υπάρχει η αρνητική στάση των κατοίκων του νησιού για την δημιουργία τέτοιων μονάδων στην συγκεκριμένη περιοχή.»

Και στις 27 Ιουλίου 2011 γυρίζει προς την Περιφέρεια και η απάντηση:

Αρίθμ. Πρωτ.: 32353/7999: Ταχ.Δ/νση: Διοικητήριο
Τ.Κ.: 31100 Λευκάδα, ΠΡΟΣ: Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
Πληροφορίες: Σ.ΣΤΑΥΡΑΚΑ. Γεν. Δ/νση Αγρ. Οικ. & Κτην/κής
Τηλ.: 26453-60741

ΘΕΜΑ: «Χωροθέτηση Υδατοκαλλιεργειών».
ΣΧΕΤ.: το αριθμ.2409/15-07-2011 έγγραφό σας.

Μετά το παραπάνω σχετικό, σας γνωρίζουμε ότι από την μελέτη του χάρτη Ι και του Παραρτήματος Ι με τους Πίνακες 1 και 2, όπως φαίνονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και όσον αφορά την χωροθέτηση των Υδατοκαλλιεργειών στην περιοχή αρμοδιότητάς μας, σας επισημαίνουμε τα εξής:
- Στον χάρτη που είναι συνημμένος στην ΚΥΑ «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης των Υδατοκαλλιεργειών», προτείνονται με ονομασία Β1 περιοχές στον Νομό Λευκάδας για δημιουργία μονάδων υδατ/γειών, αλλά στον Πίνακα 1 (Κατηγορία Περιοχών Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών-Π.Α.Υ.) στο σημείο Β1 «Περιοχές με περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης» αναφέρονται οι Κεντρ. – Βόρ.Εχινάδες Νήσοι Νομού Κεφαλλονιάς – Ιθάκης.
- Στον Πίνακα 2 – Προτεινόμενες Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών – Π.Ο.Α.Υ. για τον Νομό Λευκάδας συμφωνούμε με την Ζώνη Α-Νήσος Καστός με την προϋπόθεση να μπει και η Νήσος Κάλαμος στην οποία βρίσκεται η μοναδική μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας που έχουμε στον Νομό μας, αλλά διαφωνούμε με την Ζώνη Β-Νήσος Μεγανήσι, γιατί το σημείο που προτείνεται είναι στην πορεία πλεύσης τουριστικών σκαφών από Νυδρί προς Ιθάκη – Άτοκο – Αρκούδι – Κυθρός και δυτικές παραλίες Μεγανησίου και γιατί υπάρχει προηγούμενη εμπειρία μας από άρνηση των κατοίκων του νησιού στην δημιουργία τέτοιων μονάδων στην περιοχή τους.

Ο Πρ/νος της Δ/νσης κ.α.α.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΣ

Οι κακοί άνθρωποι που ασχολούνται με την αλληλογραφία, δεν είχαν περάσει φαίνεται ν’ αφήσουν αντίγραφα των επιστολών στο γραφείο του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ι.Ν Γιάννη Μαλακάση, γιατί ΣΙΓΟΥΡΑ θα τους έλεγε ότι ήρθε στον Κάλαμο και μας είπε ότι η επιθυμία του είναι να γίνει ο Κάλαμος «πράσινο νησί» ΚΙ ΟΧΙ ΝΑ ΣΑΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ!!!!! Το καλοκαίρι περνούσε… Λόγω του πρώτου συνθετικού της ιχθυοκαλλιέργειας, όλοι τηρούσαν σιγή ιχθύος. Όλοι… εκτός από τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ι.Ν Γιάννη Μαλακάση. Πάει λοιπόν στις 26 Αυγούστου προσκεκλημένος σε ένα κανάλι και δηλώνει ένθερμος υποστηρικτής των ιχθυοκαλλιεργειών! Μικρά τα μέρη μας όμως… Πες ο ένας, πες ο άλλος… Πες οι κουτσομπόληδες, πες ότι βάλαμε ρεφενέ και πήραμε σύνδεση internet στον Κάλαμο, γιατί Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ, ΜΑΛΛΟΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ… Τελικά, έφτασαν και στα αυτιά μας όλα αυτά τα «όμορφα»… ΤΕΛΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ!!!! Ψάξαμε και βρήκαμε όοοολη την αλληλογραφία τους και τη διαβάσαμε προσεκτικά! Μελετήσαμε τους χάρτες… Διαβάσαμε και την ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΗ παρατήρηση «και γιατί υπάρχει προηγούμενη εμπειρία μας από άρνηση των κατοίκων του νησιού στην δημιουργία τέτοιων μονάδων στην περιοχή τους» για τους Μεγανησιώτες. ΛΕΣ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΜΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ!!!!!
Λοιπόν Κύριοι… πως την έχετε δει τη δουλειά; Κάλαμος – Καστός, οι σκουπιδότοποι του Ιονίου; Ήδη στο Βαθύ Λιμιώνι πάνω από 20 χρόνια, βρωμάει ο τόπος από το ιχθυοτροφείο. Πόσα χρόνια άραγε έχει δικαίωμα μια ιχθυοκαλλιέργεια να παράγει; Τηρούν άραγε σωστά τη νομοθεσία ώστε να μην επιβαρύνουν περισσότερο το περιβάλλον; Απέναντι στο Μύτικα, στο Βελά, δεκάδες ιχθυοκαλλιέργειες μολύνουν τη θάλασσα κοντά 30 χρόνια!!!!!
Καταστρέφουν τις παραλίες, τα νερά! Διώχνουν τον τουρισμό μας! Αποκλείουν κάθε μορφή ανάπτυξης! Ξέρετε πολλά δάση στην Ελλάδα σαν το πευκοδάσος του Καλάμου;;;;; Έχετε περάσει όλοι εσείς οι ξερόλες και οι χαρτογράφοι να δείτε ΤΙ ΟΜΟΡΦΙΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΝΕΚΡΩΘΕΙ;;;;;
ΩΣ ΕΔΩ ΛΟΙΠΟΝ!!! Ως εδώ και μη παρέκει!!! Μας πουλήσατε «πράσινα νησιά» που τελικά ΗΤΑΝ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ. Όχι πως συμφωνήσαμε ασφαλώς (!!!!), να νοικιάσουμε (!!!!) τον τόπο μας σε επιχειρηματίες αιολικών πάρκων για ένα κομμάτι ψωμί… αλλά… ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ!!! Δε θα μας πουλήσετε λοιπόν… ΟΥΤΕ ΦΥΚΙΑ για μεταξωτές κορδέλες!!!!

Η απόφαση είναι ομόφωνη και ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ!!!!!
ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!!!!!!!!!


4 σχόλια:

  1. Κυρια ελενη Γιαννιωτη σωστα τα λετε αλλα να ξερεται οτι με κοματικους εγκαθετους σε καθε δημοσια υπηρεσια και τοποθετημενους αντιπεριφεριαρχες , αντιδημαρχους κλπ δεν θα τα βγαλεται περα.
    Τοσα χρονια τους καλοδεχοσασταν στο νησι.
    Με την ευκαιρια τι κανατε σαν κοινοτητα και πολιτες οταν στη βορινη πλευρα του νησιου απεναντι απο το μυτικα, θρασεις Αγρινιωτες καταστρεφουν τομοναδικο πευκοδασος και οικοδομουν
    αυθερετα κτισματα, χτιζουν σκαλωσιες οπου βρουν και αποκλειουν προσβαση σε παραλιες απο αλλους?
    Ως και γπεδο μασκετ εφτιαξαν.
    Λεγω για περιοχες Αγιος Κωνσταντινος (αι δονατος), Καστρο, και Παναγια (μικρο ασπρογιαλι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πρόβλημα της χώρας μας δυστυχώς Κα. Γιαννιώτη, δεν είναι ο κάθε Δημόσιος Υπάλληλος ( όχι ότι και αυτός δεν έχει ευθύνη στο μέρος που του αντιστοιχεί) αλλά οι κάθε είδους τύποι εκλεγμένοι στα διάφορα επίπεδα διοίκησης είτε λέγεται αυτοδιοίκηση είτε Κεντρική πολιτική σκηνή.
    Το πρόβλημα μας ως λαός είναι ότι επιλέγουμε να μας εκπροσωπούν διάφοροι λαοπλάνοι ανεπάγγελτοι που οφείλουν την εκλογή τους είτε στον κομματικό σωλήνα που γαλουχήθηκαν είτε στους διάφορους χρηματοδότες τους που αναμένουν μετά την εκλογή την ανταμοιβή τους.
    Δεν γνωρίζω τον κ. Αντιπεριφερειάρχη σας, αλλά όταν λαμβάνονται τέτοιας μορφής αποφάσεις για ιχθυοκαλλιέργειες σε περιοχές υψηλού κάλλους, χαρακτηρισμένες natura, τότε ή υπάρχει άγνοια του προτεινόμενου χώρου για εγκατάσταση τέτοιας μορφής δραστηριότητας ή μετά λύπης μου θα συμβαίνει το δεύτερο του παραπάνω συλλογισμού μου περί ανταμοιβής.
    Επί τη ευκαιρία θα ήταν σκόπιμο να δημοσιευθεί το σκεπτικό της απόφασης ,με την τεχνοκρατική μελέτη της, η οποία να είστε σίγουροι όλοι οι σφόδρα επιθυμούντες εμπλεκόμενοι, ότι δεν θα υλοποιηθεί γιατί καταστρέφει την δυνατότητα τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.
    Το δε σκεπτικό του αρμόδιου Δημόσιου Υπάλληλου ότι δεν ενδείκνυται το ΜΕΓΑΝΗΣΙ γιατί λίγο πολύ θα αντιδράσουν οι κάτοικοι του ή το άλλο σαθρό επιχείρημα ότι πλέουν τουριστικά σκάφη στην περιοχή, ως να μη συμβαίνει το ίδιο και σε μεγαλύτερη κλίμακα με τον ελλιμενισμό δεκάδων τουριστικών σκαφών στον ΚΑΛΑΜΟ και ΚΑΣΤΟ.
    Δεν γνωρίζω αν ο κ. Αντιπεριφερειάρχης είναι ο προτείνων αυτή την ανάπτυξη και ο κ. Δημόσιος Υπάλληλος έτρεξε να υλοποιήσει την επιθυμία του ή είναι πρόταση του Δημόσιου Υπάλληλου και απεδέχθη ο κ. Αντιπεριφεριάρχης.
    Αλλά διαβάζοντας το έγγραφο του κ. Σταύρακα με έβαλε σε σκέψεις γιατί το έρμο το κράτος μας κατάντησε σε αυτό το χάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι εύκολο , για κάθε ζήτημα που προκύπτει, να πετιέται η μπάλα στην κερκίδα !
    Είδαμε , αμέσως μόλις προέκυψε το πρόβλημα με την άρνηση της επέκτασης των ιχθυοτροφείων στο Μύτικα από την τοπική κοινότητα, να τίθεται θέμα μόλυνσης των νερών της θάλασσας από ΑΛΛΟΥΣ ΡΥΠΟΥΣ , ΩΣΆΝ ΤΑ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΊΑ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΑΘΩΑ !
    Έτσι και τώρα, οι "επίδοξοι" επενδυτές" πετώντας τη μπάλα στο βόρειο Κάλαμο, εξισώνουν το τι κάνει ( ή τι ΘΑ κάνει) ο κάθε ένας ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ του, με το δικό τους πρόβλημα που είναι παγκοίνως γνωστό ότι είναι η ΥΠΕΡΜΟΛΥΝΣΗ της θάλασσας! Ας μας πει ο "τόσον" υπέρμαχος τον ιχθυοκαλλιεργειών αν υπάρχει έστω και ΕΝΑ μέρος στην Ελλάδα , που οι κάτοικοί του να δέχονται τις ιχθυοκαλλιέργειες !Γιατί αν ξέρει έστω ΚΑΙ ΕΝΑ, ας πάει εκεί για τις διακοπές του και για τις επιχειρήσεις του ! Και ας μας αναφέρει έστω και ΕΝΑ μέρος στην Ελλάδα που δεν έχει παραβάσεις σαν κι' αυτές που αναφέρει στο βόρειο Κάλαμο, προσπαθώντας δια της γενικεύσεως να "θολώσει τα νερά" ! Αθλιότητες !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε 2.11 Ή "παρατηρητικέ σχολιαστή"

    Ο μεγάλος πρόγονός μου ο Αίσωπος, σε "ανύποπτο χρόνο" έγραψε πως "έκαστος των ανθρώπων δυο πήρας φέρει"...
    Ο νόμος "περι καταγγελιών" είναι σαφής.Δεν απαιτεί παρά το ονοματάκι σας και βούρ ! Έτσι μπορεί να δούμε και την "υμετέρα οπισθία πήρα", καθώς και το τι αυτή περιλαμβάνει!
    Προσοχή ! το σύνηθες nick name σας ( Αρτέμης Μάτσας ) δεν γίνεται αποδεκτό στις Δημόσιες Υπηρεσίες μας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.