Καπνός και στάχτες.


Γράφει ο Γκαζμέντ Καπλάνι.

Βρέθηκα προχθές σε γνωστή καφετέρια στο Χολαργό. Από εκείνες τις τυχερές που ακόμα γεμίζουν με θαμώνες. Εκεί μου έκλεισε συνάντηση ο συνομιλητής μου. Κάποια στιγμή τα μάτια και ο λαιμός μου άρχισαν να τσούζουν από το ντουμάνι. Καθόμουν απέναντι από την είσοδο της καφετέριας και το κατάλαβα καλύτερα όταν το κρύο με χτύπησε σαν κρύα λάμα μαχαιριού. Επειδή μόλις είχα ξεμπλέξει με τη γρίπη, φώναξα πανικοβλημένος τη σερβιτόρα.
Ήρθε αμέσως. «Συγνώμη, γιατί αφήσατε ανοιχτή την πόρτα;» της είπα. «Για να βγει λίγο ο καπνός», απάντησε ευγενικά. «Γιατί δεν λέτε στους πελάτες να σταματήσουν να καπνίζουν;», την ξαναρωτάω. Με κοίταξε σαν να ήμουν ένας ενοχλητικός ανόητος που βρέθηκε στην καφετέριά της. Εκλεισε τότε την πόρτα και εξαφανίστηκε μέσα στο ντουμάνι.....
Θυμήθηκα μια Δανέζα φίλη μου, την Κριστίν, η οποία είχε έρθει να με επισκεφθεί πέρσι στην Αθήνα. Φανατική καπνίστρια η ίδια, είχε βρει υπέροχο το γεγονός ότι στην Ελλάδα κάπνιζαν όλοι αβέρτα γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια το νόμο για την απαγόρευση. Ο ενθουσιασμός της μου θύμισε τον εξωτικό ενθουσιασμό των τουριστών που πηγαίνουν σε περιοχές με ιθαγενείς και τους βρίσκουν υπέροχους ακριβώς επειδή κάνουν πράγματα που εκείνοι δεν θα έκαναν στη χώρα τους. Τη ρώτησα αν θα παραβίαζε το νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος στη Δανία. Κούνησε το κεφάλι της αρνητικά.
Στη Δανία υπάρχουν αρκετοί που δεν συμφωνούν με το νόμο, τον σέβονται όμως γιατί εφαρμόζεται από θεσμούς που εκείνοι νιώθουν ότι τους εκπροσωπούν. Όσοι αντιτίθενται ή μισούν το νόμο θα διαμαρτυρηθούν με την ψήφο τους ή θα φτιάξουν κοινότητες και κινήματα κατά της απαγόρευσης, θα κάνουν εκστρατεία ευαισθητοποίησης, θα κατέβουν στους δρόμους, χωρίς να τους κλείσουν φυσικά. Αυτό κάνει και η φίλη μου η Κριστίν στη Δανία του Βορρά.
Εδώ, στη «Δανία του Νότου», διανοούμενοι πήραν τα τσιμπούκια τους πέρσι και πήγαν στον Ιανό φουμάροντας δημόσια και παραβιάζοντας με πνεύμα επαναστατικό το νόμο της απαγόρευσης. Οι μη διανοούμενοι εφευρίσκουν άλλα κόλπα. Όπως το νέο κόλπο της γλάστρας αντί για τασάκι ή το παλιό κόλπο του λαδώματος του αστυνομικού της γειτονιάς. Και σε βλέπουν σαν ούφο εάν τους πεις ότι η ίδια «λογική» μας ωθεί στην παραβίαση των κόκκινων φαναριών και στη φοροδιαφυγή. Ότι αυτή η «λογική» διαιωνίζει ένα χρεοκοπημένο σύστημα όπου κανείς δεν σέβεται κανέναν, που ισχύει ο νόμος του ανορθολογισμού, του ισχυρού και του πονηρού. Όπου ψηφίζονται νόμοι που δεν εφαρμόζονται ποτέ. Όπου όλα επιτρέπονται και «λαδώνονται» και ταυτόχρονα όλα απαγορεύονται για να λαδώνονται καλύτερα. Αυτό το σύστημα που οι ίδιοι που το διαιωνίζουν με τις καθημερινές συμπεριφορές τους ταυτόχρονα βρίζουν με πάθος. Γι’ αυτό το σύστημα θα εξακολουθεί να ζει, είτε με ευρώ είτε με δραχμή…

4 σχόλια:

  1. ΕΔΩ ΚΑΠΝΙΖΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΥΤΙΚΑ (ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ) ΕΝΩ ΕΣΥ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ!ΧΩΡΟΣ ΥΓΕΙΑΣ...ΕΛΕΟΣ! ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΑΠ΄ΕΞΩ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάπνισμα μέσα στο Κ.Υ. Μύτικα;;;Τι άλλο θα ακούσουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. AYTES HNE H MAGGIES TON ELLINON NA PARABIAZOUN TOUS NOMOUS KAI META NA KALOUME TOUS BOULEUTES/ UPOURGOUS NA MAS ATHEOSOUN

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.