Τεράστιας σημασίας απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά για τις Ιχθυοκαλλιέργειες.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΦΟΡΕΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΘΙΓΟΝΤΑΙ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τεράστιας σημασίας απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά για τις Ιχθυοκαλλιέργειες - Δημιουργείται νομολογία που μπορεί να αξιοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα.
Το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά απέρριψε την αίτηση αναστολής της εταιρίας «ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ» κατά της απόφασης του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Αττικής, Δημήτρη Κατσικάρη, ο οποίος στις 5.7.2011 είχε αποφασίσει την οριστική παύση λειτουργίας δύο μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στον Πόρο, εφαρμόζοντας τη δέσμια αρμοδιότητά του άρθρου 30 § 2 του Ν. 1650/1986.
Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο νόμο, όταν διαπιστωθεί ότι μία δραστηριότητα προκαλεί υποβάθμιση του περιβάλλοντος, επιβάλλεται προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της έως ότου η υποβάθμιση σταματήσει, και οριστική διακοπή σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Το δικαστήριο έκανε αποδεκτό ότι υπήρξε υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η οποία αποδεικνύεται από την υπέρβαση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων των μονάδων, δηλαδή από το γεγονός ότι διέθεταν περισσότερα από τα επιτρεπόμενα κλουβιά, και έκρινε ότι ο Αντιπεριφερειάρχης απολύτως νόμιμα και δικαιολογημένα διέκοψε οριστικά τη λειτουργία τους. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται η εν λόγω αρμοδιότητα του Ν. 1650/1986 για τις ιχθυοκαλλιέργειες και η απόφαση του δικαστηρίου δημιουργεί νομολογία που μπορεί να αξιοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα.
Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS One μελέτη που αποδεικνύει, μέσω του έλεγχου των δορυφορικών εικόνων του Google Earth, ότι η Ελλάδα το 2006 παρήγαγε περίπου 30% περισσότερα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας από ό,τι δήλωσε επίσημα στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). Αυτό πρακτικά σημαίνει παραγωγή 30.000 τόνων καθ' υπέρβαση των περιβαλλοντικών όρων και περίπου 140εκ. ευρώ μαύρο αφορολόγητο χρήμα. Και αυτά κατά τη διάρκεια μίας μόνο χρονιάς. Στις Περιφέρειες της χώρας τηρούνται τα διαχρονικά απογραφικά δελτία παραγωγής όλων των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας καθώς και όλες οι ετήσιες εκθέσεις ελέγχου τήρησης των περιβαλλοντικών όρων. Οι κάτοικοι των θιγόμενων περιοχών απαιτούν άμεσα τη δημοσιοποίησή τους και την εφαρμογή του νόμου!

2 σχόλια:

  1. Με το Google Earth βλέπουμε πολλές υπερβάσεις που έχουν κάνει οι ιχθυοκαλλιεργητές. Άλλα στρέμματα έχει η άδεια τους και άλλα μετράμε με το Google Earth. Βέβαια οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στη χώρα μας απλά δεν υπάρχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενώ εμείς είμαστε παλικάρια και τα λέμε όλα στη φόρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.