Πρόβλημα στη συνταγογράφηση αγροτικών γιατρών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).


Γράφει η Ευθυμία Κολοβού.
Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Ξηρομέρου.

«Εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξηρομέρου.» 

Αγαπητοί κ. Δήμαρχε και Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου. 
Με αφορμή το αγωνιώδες ερώτημα που διάβασα στο διαδίκτυο του Προέδρου της Τ.Κ. Βάρνακα κ. Βασίλη Πολύζου, για το πρόβλημα που δημιουργείται στη ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων των συνδημοτών μας, σας ενημερώνω για τα παρακάτω: 
Ανακοινώσεις σχετικά με το πρόβλημα της μη συνταγογράφησης φαρμάκων από τους αγροτικούς γιατρούς εξέδωσαν σήμερα και άλλοι Δήμοι για το μεγάλο κοινωνικό θέμα που είναι και στη τρέχουσα ειδησιογραφία.
«Για ακόμη μία φορά ο δημότης ταλαιπωρείται λαμβάνοντας χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες. Δυστυχώς έχει παγιωθεί η αντίληψη ότι «για όλα φταίει ο Δήμος», τα πράγματα όμως δεν είναι καθόλου έτσι. Το πρόβλημα έχει ως εξής: Με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, είναι πλέον απαραίτητο για τους γιατρούς να καταχωρούν τα φάρμακα ηλεκτρονικά.
Αν δεν τον κάνουν αυτό, έχουν πρόστιμο ενός (1) ευρώ ανά συνταγή και εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς το ύψος του προστίμου που μπορεί στη διάρκεια ενός μήνα να συγκεντρωθεί, εάν ο γιατρός δεν συνταγογραφεί ηλεκτρονικά. Έτσι οι γιατροί αντιδρούν στην όλη διαμορφούμενη κατάσταση. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Νοσοκομείου Καβάλας, όπου οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Χρυσούπολης, ενημέρωσαν ότι αναστέλλουν τη συνταγογράφηση μέχρι τα αγροτικά ιατρεία να προμηθευτούν τον απαραίτητο εξοπλισμό (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εκτυπωτές κ.ά.) ώστε να είναι εφικτή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Αντίστοιχες αποφάσεις έχουν λάβει οι νέοι γιατροί σε όλη την Ελλάδα, γιατροί σε υποκαταστήματα του ΙΚΑ, π.χ. νοσοκομειακοί γιατροί σε Εύβοια, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Πολύζος αλλά και καταγγέλλουν οι γιατροί, τα αγροτικά ιατρεία ΔΕΝ έχουν ούτε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ούτε εκτυπωτές αλλά ούτε και σύνδεση στο Διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Για τις Φυτείες είναι πολύ μικρή η απόσταση του αγροτικού Ιατρείου με το πρώην Δημαρχείο και θα μπορούσε να γράφονται εκεί οι συνταγές. Όμως σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Τ.Κ. Φυτειών, Φλωρόπουλο Γιάννη εξετάσαμε και τη λύση που είναι εφικτή, δηλαδή ο γιατρός να χρησιμοποιεί τον ισόγειο χώρο του πρώην Δημαρχείου που προορίζεται για ΚΕΠ , για να δέχεται τους αρρώστους και να συνταγογραφεί ηλεκτρονικά τα φάρμακα, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα. Υπάρχουν και άλλοι χώροι στο δημαρχιακό κατάστημα να λυθεί το ζήτημα.). Αυτό θα πρέπει να το εξετάσουμε αν γίνεται και για κάθε άλλη εφικτή προσωρινή περίπτωση στον υπόλοιπο δήμο μας, ανάλογα με τη υπάρχουσα κατάσταση. 
Ο μόνος αρμόδιος φορέας για το πρόβλημα που προέκυψε είναι το Υπουργείο Υγείας και τα Γενικά Νοσοκομεία, φορείς οι οποίοι έχουν την υποχρέωση να προμηθεύσουν με Μηχανογραφικό Εξοπλισμό τους γιατρούς που εργάζονται στα αγροτικά ιατρεία.
Παρακαλώ πολύ να έρθει το θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο για λήψη απόφασης, υπολογίζοντας τα πενιχρά του έσοδα, για να προσφέρει σύνδεση στο Διαδίκτυο στους αγροτικούς γιατρούς των χωριών μας (είτε μόνιμη είτε με προπληρωμένα «στικ»), μόλις γίνει προμήθεια των λίγων απαιτουμένων υπολογιστών (laptop), προκειμένου να βοηθήσει στην επίλυση ενός προβλήματος για το οποίο δεν φέρει ευθύνη. Για τη δαπάνη αυτή επιβάλλεται και πρέπει να βρούμε κάθε δυνατή λύση. Αν στη συνέχεια λυθεί το πρόβλημα από το Υπουργείο και δοθούν ιντερνετ και υπολογιστές, θα διακοπεί το ίντερνετ του Δήμου, οι δε υπολογιστές «δεν θα πάνε χαμένοι», αλλά να μοιρασθούν π.χ. στους πρώτους σε βαθμολογία των Λυκείων Ξηρομέρου ή όπου αλλού υπάρχουν κοινωνικές ή ανάγκες π.χ. πολιτιστικών συλλόγων.
Τονίζεται δε ότι σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση αναρμοδιότητας, κόντρα στη βούληση ορισμένων που αρέσκονται ή βολεύονται να δαιμονοποιούν αποκλειστικά το Δήμο για κάθε πρόβλημα της Δημόσιας Διοίκησης, εμείς θα πρέπει να λέμε την αλήθεια στο λαό. Δεν αποποιούμαστε τις ευθύνες όπου μας ανήκουν, όταν μας αναλογούν, αυτό δε σημαίνει όμως ότι θα υποκαταστήσουμε όλες τις δομές του Κράτους και θα κάνουμε «μπαλάκι» τους δημότες. 
Σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες κ. Δήμαρχε, το Υπουργείο Υγείας ήδη έχει επιληφθεί του θέματος και ίσως προβεί σε ανακοινώσεις. Ωστόσο, όπως και να ‘χει, ο μόνος που δεν φταίει είναι ο ασφαλισμένος, ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος συμπολίτης μας και ο Δήμος μας.
Συνοψίζοντας κ. Δήμαρχε παρακαλώ κατ αρχήν για την άμεση αποστολή σχετικής επιστολής στο Υπουργείο υπενθυμίζοντας τις διατάξεις του νόμου για να βρεθεί άμεσα λύση, και την εισαγωγή της παρούσας εισήγησης στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο για λήψη απόφασης όσον αφορά το ίντερνετ και τη προμήθεια των laptop. 

Υ.Γ.: Εκφράζω τα συγχαρητήριά μου στον Πρόεδρο Τ.Κ. Βάρνακα κ. Βασίλη Πολύζο για την έγκαιρη ανάδειξη του θέματος. 
Οι κ. βουλευτές του νομού παρακαλώ να υποβάλλουν ερωτήσεις στη βουλή για το θέμα του Δήμου μου, που προφανώς απασχολεί και όλον τον νομό.

7 σχόλια:

  1. Μπραβο κυρια Κολοβου. Εγκαιρα και σωστα θετεται το θεμα. Τα καλα να λεγονται!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια κυρία Κολοβού για τις θέσεις σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ΕΟΠΥΥ με χθεσινή του απόφαση, που θα λάβουν εντός των ημερών οι γιατροί, αναστέλλει μέχρι νεωτέρας την εφαρμογή, προφανώς μέχρι τον Ιούνιο και μετά την γενική κατακραυγή της μη έγκαιρης προετοιμασίας του μέτρου από το Υπουργείο. Το πρόβλημα θα εξακολουθεί να υφίσταται πιστεύω και θα το βρούμε μπροστά μας μετά τον Ιούνιο. Στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής μας ως δήμος, ας αποφασίσουμε να λάβουμε τα μέτρα μας έγκαιρα, όπως αναφέρω στην εισήγησή μου μέχρι να προμηθεύσει ίντερνετ και laptop το Υπουργείο. Αν ειναι η ανάγκη για 5-6 laptop των 400 € μαζί με 40€ το μηνα ινερνετ, τοτε ομιλούμε με πρόχειρο υπολογισμό 3000 το ετος για ιντερνετ και 2400€ η αγορα των laptop= συνολο 5400€ περιπου. Ο μεγάλος δήμος Αγρινίου και άλλοι μεγάλοι δήμοι, εγκαινίασαν δημοτικά ιατρεία ( και με εθελοντές κλπ), εμείς στο μικρό μας δήμο τέτοιες δυνατότητες δεν έχουμε. Επομένως οι γιατροί μέχρι να λυθεί το ζήτημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είτε από τον δήμο είτε από το Υπουργείο, υποχρεούνται να ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝ και χειρόγραφα μέχρι νεωτέρας χωρίς το φόβο να πληρώνουν 1€ για κάθε συνταγή.

    Η απόφαση
    «Στα πλαίσια εφαρμογής του ν.4052/2012, άρθρο 21, παρ.4 και της υπ' αριθμ. ΔΥΓ3(α)/οικ. ΓΥ/148 απόφασης του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ορίζεται ότι 'στην περίπτωση που οι γιατροί, για τεχνικούς λόγους επάρκειας του συστήματος, συνταγογραφούν με χειρόγραφο σύστημα και για χρονικό διάστημα μέχρι την 1η Ιουνίου 2012, και προκειμένου οι Φ.Κ.Α. να αποζημιώνουν τα φάρμακα, το φαρμακείο στο οποίο θα εκτελείται η χειρόγραφη συνταγή είναι υποχρεωμένο να την καταχωρεί ηλεκτρονικά στο σύστημα αναφέροντας υποχρεωτικά γιατρό και ασθενή. Κάθε καταχώριση χρεώνεται με 1 ευρώ και πιστώνεται κάθε μήνα στο λογαριασμό του φαρμακείου από το σύστημα ως διαχειριστική αμοιβή του φαρμακοποιού ενώ συγχρόνως αφαιρείται από τη μισθοδοσία ή τις κατά σύμβαση απαιτήσεις του γιατρού από το σύστημα αντίστοιχα'.

    Καθώς οι ιατροί των Μονάδων Υγείας ΕΟΠΥΥ έχουν προθεσμία μέχρι 31/03/2012 να προμηθευτούν φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και παράλληλα δεν έχει ολοκληρωθεί η δικτύωση των Μονάδων Υγείας, οι οποίες εντάσσονται σταδιακά, η εφαρμογή του νέου μέτρου αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας».

    Ευθυμία Κολοβού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπορειτε κ.Κολοβου να προτεινετε στο Δημο να αναλαβει την πληρωμη τον προστιμων που ενδεχομενως θα επιβληθουν στους γιατρους. Μεχρι τοτε κανενας δεν εχει το δικαιωμα να επιβαλλει στους γιατρους να συνταγογραφουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. EIMAI STO XΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΣΕ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΩΣ ΜΕΧΡΙ ΕΧΘΕΣ ΙΣΧΥΕ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΜΩΣ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΑ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΛΠ. ΕΙΜΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΑ ΣΤΗΝ ΓΡΑΜΑΤΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ... ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ.ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΕ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.ΛΙΒΙΤΣΑΝΗ ΝΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. και για τα προστιμα ετσι ειναι. 1 ετρω η καθε συνταγη. το λεει παραπανω αλλα το επιβαλει αυτος ο οργανισμος και το σταματησαν για αργοτερα. μανταρα γενικως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι αποφάσεις του Βουδούρη ειναι παρανομες γιατι ερχονται να καταργησουν υπουργικες αποφασεις που ειναι δημόσιευμενες σε ΦΕΚ. Το κατα αλλα σωστο συστημα ηλεκτρονικης συνταγογραφησης πεφτει οταν μπουν πολλοι γιατροι μεσα γιατι ειναι στημενο στο ποδι. Χειρογραφα παραπεμπτικα ΕΟΠΥΥ για εξετασεις δεν ισχυουν. Ας μην κανουμε κουβεντες του καφενειου για πραγματα που δεν γνωριζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.