Λειτουργία στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας στο Μύτικα.


Γράφει ο Αλέξης Παπαναστάσης.
Δάσκαλος.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε σήμερα, Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012, η εορτή του Αγίου Πνεύματος, στο Μύτικα. Από νωρίς το πρωί άρχισαν να συρρέουν προσκυνητές στο ναΐσκο της Αγίας Τριάδας, που βρίσκεται στη θέση Βούλκος.
Η ανάταση της ψυχής, λόγω της μεγάλης θρησκευτικής εορτής, συμμάχησε με τον καλό καιρό και δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για να παρακολουθήσουν οι πιστοί τη λειτουργία με κατάνυξη. Ιδιαίτερα η θάλασσα, ήρεμη σαν αρνί, πάντα όμως γοητευτική και αινιγματική, έδινε το δικό της τόνο στη σημερινή γιορτή. Στους παλιούς ξύπνησαν μνήμες (αμούστακα παιδιά εμείς τότε) σαν κινηματογραφικές σκηνές, όταν πηγαίναμε στην Αγία Τριάδα με τις βάρκες. Αυτά βέβαια πριν το 1970 γιατί δεν υπήρχε ο αμαξιτός δρόμος.
Πριν λίγες ημέρες ο Κύριος ανελήφθη στον Ουρανό, κάθισε στα δεξιά του Πατρός, και σήμερα μας στέλνει ως δώρο τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος. Ο Θεός του χριστιανισμού με την «τριαδική υπόσταση» δηλαδή ο Πατέρας (Θεός), ο Υιός (Χριστός) και το Άγιο Πνεύμα είναι από την ίδια ουσία (ομοούσια), αλλά και όλα μαζί αποτελούν ενιαίο Θεό. Το «τρισυπόστατο» του Θεού είναι βασικό δόγμα του Χριστιανισμού, όσο ακατανόητο κι αν είναι αυτό από την ανθρώπινη λογική. Σύμφωνα με το δόγμα της Ορθοδοξίας, τα τρία αυτά πρόσωπα της Αγίας Τριάδας δεν είναι τρεις χωριστοί Θεοί, ούτε τρεις εκδηλώσεις του Θεού, αλλά ο ένας Θεός υπάρχει αδιάσπαστα και στα τρία αυτά πρόσωπα. Η σχέση των τριών προσώπων είναι η εξής: o Πατέρας γεννάει τον Υιό και «εκπορεύει» το Άγιο Πνεύμα. Η φανέρωση της Αγίας Τριάδας μαρτυρείται περίτρανα στη βάφτιση του Κυρίου, οπότε ακούγεται η φωνή του Πατέρα από τον ουρανό «Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός εν ω ηυδόκησα» και το Άγιο Πνεύμα «εν είδει περιστεράς» κατεβαίνει.
Αλγεινή εντύπωση στους προσκυνητές δημιούργησε η ύπαρξη πάμπολλων και παμποίκιλων απορριμμάτων. Μερικά από αυτά εκβράστηκαν από τη θάλασσα και άλλα τα απέρριψαν ερασιτέχνες ψαράδες (όχι ντόπιοι) που αλιεύουν από τον προαύλιο χώρο της εκκλησίας. Να ευχαριστήσουμε το Μήτσο Παπανικόλα (Γιαμάς), που για μια ακόμα φορά, εθελοντικά ασβέστωσε τον περίβολο της Αγίας Τριάδας. Χρειάζεται όμως πολλή δουλειά για τον εξωραϊσμό του χώρου. Όλοι μας, δημοτικές αρχές και μη, ας ασχοληθούμε με το θέμα…
Το Άγιο Πνεύμα ας καρποφορεί στις καρδιές μας υπέροχους και σπάνιους πνευματικούς καρπούς, οι οποίοι είναι «αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, χρηστότης, αγαθοσύνη, πίστις, πραότης, εγκράτεια», (Γαλ. 5: 22-23). Το Άγιο Πνεύμα μοιράζει χαρίσματα στους πιστούς, τα οποία είναι χρήσιμα για τη σωτηρία μας!

2 σχόλια:

  1. Γιασου Αλεξέι με τα ωραια σου. Γιασου και συ μητσο Γιαμα.
    Ομως νομιζω οτι υπερβαλλεις με το"ιδιαιτερη λαμπροτητα". Στην Αγια Τριαδα , ναισκος οπως λες,ταιριαζει μαλλον, τανεινοτητα και ευλαβια .
    Ναστε καλα και του χρονου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλ. Παπαναστάσης5 Ιουνίου 2012 στις 11:00 μ.μ.

      Όταν αναγράφω "ιδιαίτερη λαμπρότητα" αναφέρομαι στην εσωτερική,ψυχική φωτεινότητα και αίγλη των πιστών και ουχί στην μεγαλοπρέπεια που σχετίζεται με την ύλη. Ταπεινότητα και ευλάβεια, όπως λες...
      Φίλε,-η να 'σαι καλά! Και του χρόνου!

      Διαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.