Η ιστορία των Λευκαδίτικων μαχαιριών ξεκινάει από τα χρόνια των Ενετών )1684-1789). Όταν οι Ενετοί κατέλαβαν το νησί από τους Τούρκους, προκειμένου να είναι παραγωγικό και να τους προσφέρει συνάλλαγμα οργάνωσαν την οικονομία του σε μορφή συντεχνιών.
Όπως υπήρχαν συντεχνίες σιδεράδων, ξυλουργών, βαρελάδων κ.ο.κ. υπήρξε και συντεχνία μαχαιροποιών. Οι μαχαιροποιοί μάλιστα αυτοί, με προεξάρχουσα οικογένεια τους Κατωποδαίους από τον Πόρο, έφτασαν την τέχνη τόσο ψηλά ώστε να θεωρείται το Λευκαδίτικο μαχαίρι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο.
Όπως υπήρχαν συντεχνίες σιδεράδων, ξυλουργών, βαρελάδων κ.ο.κ. υπήρξε και συντεχνία μαχαιροποιών. Οι μαχαιροποιοί μάλιστα αυτοί, με προεξάρχουσα οικογένεια τους Κατωποδαίους από τον Πόρο, έφτασαν την τέχνη τόσο ψηλά ώστε να θεωρείται το Λευκαδίτικο μαχαίρι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο.
Από τον Πορσάνο μαχαιροποιό Πέτρο Κατοπώδη ο οποίος είχε φύγει από την Λευκάδα και ζούσε μόνιμα στον Αστακό, έμαθε την τέχνη ο Παναγιώτης Ρηγάλος από το χωριό Καραϊσκάκη της Αιτωλοακαρνανίας. Ο μαστρο-Πάνος του οποίου τα μαχαίρια μπορεί κανείς να τα θεωρήσει αληθινά έργα τέχνης, συνεχίζει μέχρι και σήμερα να "βάφει" το ατσάλι και να φτιάχνει με τον αυθεντικό τρόπο Λευκαδίτικα "Πορσάνικα" Μαχαίρια.
Τα Λευκαδίτικα μαχαίρια και για τον μαχαιροποιό Παναγιώτη Ρηγάλο είχε σαν θέμα η μεταπτυχιακή διατριβή του εκπαιδευτικού και λαογράφου Μάνθου Σταμούλη η οποία παρουσιάστηκε την Κυριακή 22/1/12 στο Αγρίνιο.
Τον Φεβρουάριο του 2010 στην Λευκάδα πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια κατασκευής Λευκαδίτικου Μαχαιριού που διοργάνωσε η ΝΕΛΕ Λευκάδας με υπεύθυνο τον λαογράφο Σπύρο Σκλαβενίτη, όπου ο Καρσάνος μαχαιροποιός Τέλης Βλάχος "Ζλούμης" που είχε μάθει την τέχνη από τον Σταύρο Κατωπόδη, έδειξε τον τρόπο κατασκευής αυτών των ιδιαίτερων αντικειμένων σε περίπου 20 μαθητευόμενους από τους οποίους περίπου οι μισοί σήμερα κατασκευάζουν μαχαίρια με τον παραδοσιακό τρόπο.
Την Κυριακή 29 Ιουλίου στα γραφεία του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου «Απόλλων» Καρυάς, θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης Λευκαδίτικου "Πορσάνικου" Μαχαιριού ενώ θα τιμηθούν για την προσφορά τους οι μαχαιροποιοί Τέλης Βλάχος "Ζλούμης" και Παναγιώτης Ρηγάλος καθώς και ο εκπαιδευτικός και λαογράφος Μάνθος Σταμούλης ενώ θα λάβουν έπαινο και οι μαθητές του Τέλη Βλάχου και άξιοι συνεχιστές της παραδοσιακής αυτής τέχνης.
Παράλληλα με την έκθεση Λευκαδίτικου Μαχαιριού θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης παλιών γραμμοφώνων και ραδιοφώνων από την ιδιωτική συλλογή του Χρήστου Βλάχου (βλέπε εδώ).
Η έκθεση θα έχει διάρκεια από την Κυριακή 29 Ιουλίου μέχρι και την Κυριακή 26 Αυγούστου. Καθ' όλη την διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλονται βίντεο-αφιερώματα στο Λευκαδίτικο Μαχαίρι και στην συλλογή γραμμοφώνων του My Lefkada και του Θανάση Κατωπόδη.
Η κάμερα του My Lefkada μαζί με τον Τέλη Βλάχο "Ζλούμη" επισκέφτηκαν το εργαστήριο του μαστρο-Πάνου Ρηγάλου στο Καραϊσκάκη και κατέγραψε για πρώτη φορά από κοντά μοναδικές στιγμές από την διαδικασία της κατασκευής Λευκαδίτικων Μαχαιριών.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.