Με κατάνυξη τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στην Αγία-Λεούσα.


Γράφει ο Αλέξης Παπαναστάσης.
Δάσκαλος.

Από τα χαράματα ανέβαινε το εκκλησίασμα, περίπου 45 προσκυνητές, για να παρακολουθήσουν τη θεία λειτουργία στο ξωκλήσι της Αγια-Λεούσας, το οποίο κείται στην πλαγιά του βουνού, πάνω από το Βούλκο. Η Αγία-Λεούσα βρίσκεται μέσα σε σπηλιά και το μόνο τεχνητό μέρος της είναι η μικρή είσοδος και ακριβώς δεξιά της η Κόγχη. Μέσα στη σπηλιά υπάρχει λαξευμένη δεξαμενή και πίσω της ξεκινά στενός υπόγειος διάδρομος, ο οποίος προχωρεί στα σπλάχνα του βουνού.
Η θέα από εκεί είναι πανοραμική. Οι πρώτες ακτίνες του ανατέλλοντος ήλιου καλλώπισαν τα γύρω βουνά, τον κάμπο και τη θάλασσα. Ο πορφυρίζων ουρανός, η κυανή θάλασσα, το πρωινό λάλημα του πετροκότσυφα, η ελαφρά ευωδία της φασκομηλιάς και η σκιερή αγριοκουτσουπιά συνέθεταν το σκηνικό!
Για πρώτη φορά, τουλάχιστον την τελευταία πεντηκονταετία, τελέστηκε θεία λειτουργία στην Αγιά-Λεούσα. Βέβαια την παραμονή της Απόδοσης Κοιμήσεως της Θεοτόκου (23 Αυγούστου) τελείται κάθε χρόνο η ακολουθία του Εσπερινού. Μαρτυρίες ηλικιωμένων Μυτικιωτών αναφέρουν ότι παλιά, κατά τη γιορτή της, διανυκτέρευαν εδώ πάνω και τα όργανα «βαράγανε» μέχρι το πρωί!


Η μελωδική και αρμονική ψαλμωδία του παπα-Γιώργη και του ιεροψάλτου Νίκου Μπάκα συνετέλεσαν σε μια γλυκιά και κατανυκτική λειτουργία. Οι επίτροποι Νώντας και Τάκης επιμελήθηκαν με περισσή φροντίδα τα σχετικά με την τελετή. Περί την ενάτη πρωινή έληξε η λειτουργία και, αφού μοιράστηκαν στους πιστούς κομμάτια άρτου από την αρτοκλασία, πήραμε το δρόμο της επιστροφής ευάρεστοι και ικανοποιημένοι...
Ζητήσαμε τη χάρη της Παναγίας και ο καθένας την πήρε όπως την ήθελε και συνέφερε την ψυχή του. Παναγία, η Υπεραγία Θεοτόκος, καταφύγιο και ελπίδα κάθε πιστού, κυματοθραύστης ορατών και αοράτων κινδύνων. Τα θαύματα της δεν έχουν τελειωμό, η προστασία της κραταιά. Ειδικά στη σημερινή κρίσιμη εποχή που διανύουμε έχουμε την ανάγκη της. Τα εξωτερικά ερεθίσματα που μας οδηγούν στο συμβιβασμό, στον εφησυχασμό, στην εσωτερική ραθυμία, στην ακηδία, στην άμβλυνση της συνείδησης και στην ολιγοπιστία, μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με τη βοήθειά Της, «… ίνα έλθη νοερώς εις ημάς, φέρουσα μαζί της κάθε σειράν πνευματικών χαρίτων και αγαθών» (Νικόδημος ο Αγιορείτης).

3 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια στις συγχωριανές μας, οι οποίες με φροντίδα και αγάπη μας πρόσφεραν γλυκίσματα, άρτους και σπερνά κατά την απόλυση!Η Παναγία να σας χαρίζει υγεία και δύναμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλο θα είναι να τελείται πιο συχνά η θεία λειτουργία στην Αγιά Λεούσα.Όπως και να κατασκευαστει ο δρόμος για την καλύτερη ανάβαση των προσκηνητών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρε φιλε μας κοβεις τα σχολια για την ελεουσα λες και δε μπορουμε να εχουμε αντιθετη αποψη. Πολυ παλαιομοδιτης εισαι ρε παιδι μου. Ακομα δεν καταλαβες οτι χριστιανισμος και λατρευτικα τερτηπια....κυριε ελεησον....ισον συνεχεια των αρχαιων ελληνων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.