Κρατάνε χρόνια οι αυθαιρεσίες στην Αρχαία Αλυζία.


Το πρόσφατο περιστατικό με τη διάνοιξη δρόμου μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αλυζίας δεν ήταν ούτε μεμονωμένο ούτε κάτι καινοφανές. Πρόκειται για μια παλιά διένεξη που υπάρχει με την αρχαιολογική υπηρεσία και μερίδα πολιτών της περιοχής που συνοψίζεται στο εξής: Κάποιοι εκτελούν κατά καιρούς τις εργασίες που θεωρούν ότι πρέπει να εκτελέσουν με τη λογική ότι «δεν υπάρχουν σαφή όρια στον αρχαιολογικό χώρο». Και η αρχαιολογική υπηρεσία, δηλαδή η ΛΣΤ' Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων που εδρεύει στο Μεσολόγγι, κάνει έναν «περιοδικό» έλεγχο με δυο φύλακες που διαθέτει στην περιοχή και προσπαθεί να σώσει τουλάχιστον τα τείχη της αρχαίας πόλης.
Εδώ να σημειωθεί ότι η πόλη εκτείνονταν από τον οικισμό που βρίσκεται σήμερα η Κάτω Κανδήλα μέχρι και τον σημερινό Μύτικα στους όρμους "Βούλκος Καμηλαύκας" και "Βούλκος Σχασμάδας", όπου και βρίσκονταν το αγκυροβόλιο και τα ναυπηγεία της. Ενδεικτικό της ακμής ήταν το μέγεθος του πληθυσμού όπου σύμφωνα με επιστολές του Κικέρωνα έφτανε τους 30.000 κατοίκους.
«Υπάρχουν γενικά θέματα στη συγκεκριμένη περιοχή γιατί, να είμαστε ειλικρινείς, το συγκεκριμένο χωριό αναπτύχθηκε και αναπτύσσεται ακόμη μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Εμείς αυτό που έχουμε ζητήσει είναι να έρχονται σε επαφή μαζί μας και να μας ζητούν την άδεια για τις όποιες εργασίες. Αυτό δε συμβαίνει πάντα» αναφέρει η κ. Ολυμπία Βικάτου Προϊσταμένη της ΛΣΤ' Εφορίας. 
Σύμφωνα με την κ. Βικάτου το θέμα διαπιστώθηκε ακριβώς σε ένα τέτοιο περιοδικό έλεγχο από έναν από τους δύο φύλακες στα τέλη του Νοέμβρη και συγκεκριμένα στις 29 Νοεμβρίου. Η υπηρεσία αμέσως συνέταξε ένα φάκελο και ενημέρωσε την αστυνομία που πρέπει να φτάσει το θέμα στον εισαγγελέα. Τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξε μια σχετική ύφεση και στο χτίσιμο αλλά και στις κάθε είδους καταπατήσεις στη περιοχή, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι εξέλιπαν ποικίλα φαινόμενα. Σε κάποιες περιπτώσεις παλιότερες δημοτικές αρχές έχουν απολογηθεί για δρόμους που έχουν ανοίξει υπάλληλοί τους, ενώ στην πρόσφατη περίπτωση υπήρξαν και πάλι φθορές στο τείχος της Αλυζίας.
«Οι ντόπιοι μας λένε ότι δεν είναι σαφή τα όρια του τείχους, αλλά αυτό σώζεται σε μια συγκεκριμένη κατάσταση που δεν είναι επιλογή μας. Δεν μπορεί να γίνεται διάνοιξη δίπλα σε αρχαίο τείχος και μετά να λέμε ότι δεν είναι και καλά σωσμένο», εξηγεί η κ. Βικάτου.

2 σχόλια:

  1. Aυτο συμβαινει γιατι ειμαστε απιστευτα μετριοι και σε εθνικο επιπεδο και σε τοπικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμεις κραουμε υπο κατοχη την Ελλαδα και οχι οι ξενοι που ακουν για αρχαια Ελλαδα και δακρυζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.