Πωλείται χειροποίητο μοντέλο παραδοσιακού καραβόσκαρου.


Ένα εκπληκτικό πανέμορφο παραδοσιακό καραβόσκαρο κατασκεύασε ο συμπατριώτης μας Μυτικιώτης Τάκης Λυγκώνης (Καρίπης). Το καράβι είναι όλο φτιαγμένο στο χέρι από τον ίδιο. Για να το κατασκευάσει, του πήρε πάνω από χρόνο, μιας και πρόκειται για εξαιρετική δουλειά.
Φέρει μηχανή και προπέλα όπου κάνει πρόσω και ανάποδα. Άγκυρα που ανεβοκατεβαίνει με μηχανισμό και κουμπί ελέγχου, γέκια, πανιά, μοράβια και γενικά έχει όλες τις λεπτομέρειες ενός κανονικού πλοίου τύπου καραβόσκαρου. Το πουλάει σε όποιον ενδιαφέρεται με τιμή συζητήσιμη.
Όποιος θέλει να το δει από κοντά ας περάσει από το καφενείο του Κώστα Τζεφρώνη (Καραμέλας).
Τηλέφωνο επικοινωνίας 2646081236.

Ο ναυπηγός Τάκης Λυγκώνης (Καρίπης) κάνει τις τελευταίες προσθήκες στο καραβόσκαρο του.


Παρακάτω μία παρουσίαση του ελληνικού σκαριού "Καραβόσκαρο".
Ελληνικό σκαρί (απόγονος του παλαιού Δρόμωνα) με επιρροές από την Ιταλία, αλλά και τα αμερικανικά schooners. Εμφανίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα, όταν άρχισε να εφαρμόζεται η μέθοδος της σάλας στη ναυπήγηση και κυριάρχησε στο Αιγαίο τον 19ο αιώνα, μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Το καραβόσκαρο είναι ένα από τα στενότερα και πολυπλοκότερα στην κατασκευή ελληνικά σκαριά. Το μήκος του έφτανε πολλές φορές τα 40 έως 50 μέτρα και η χωρητικότητά του τούς 400 έως 500 τόνους. Τον 19ο αιώνα τα περισσότερα από τα μεγάλα πλοία στο Αιγαίο ήταν καραβόσκαρα, τα οποία ναυπηγήθηκαν κυρίως στη Σύρο, το Γαλαξίδι και αργότερα στο Πέραμα. Ξεκίνησε ως αλιευτικό, αλλά γρήγορα επεκτάθηκε η χρήση του ως φορτηγού, πολεμικού και αργότερα σαν ακτοπλοϊκού ή πλοίου αναψυχής.
Πρύμνη καραβόσκαρου στο στάδιο ναυπήγησης.
Το ‘’Καραβόσκαρο’’ χαρακτηρίζεται κυρίως από την ελλειψοειδή μορφή της πρύμνης και του πλωριού ποδοστάματος. Για την κατασκευή του ήταν απαραίτητος ο σχεδιασμός σε σάλα, δηλαδή σε ναυπηγείο, που διέθεται ένα μεγάλο ξύλινο δάπεδο, όπου ο αρχικαραβομαραγκός σχεδίαζε τις γραμμές του σκάφους. Το ολικό μήκος του κυμαινόταν από 10μ έως και 50μ. Λόγω της ιδιαιτερότητας κατασκευής του, κατασκευαζόταν σε μεγάλα ναυπηγικά κέντρα όπως την Σύρο και το Γαλαξίδι, κατά το πρώτο μισό του 19ου αι. Μεγάλα καραβόσκαρα κατασκευαζόταν στις αρχές του 20ου αι στην Σκιάθο, την Σκόπελο, στις Σπέτσες, στην Σάμο, στο Πλωμάρι της Λέσβου, στην Καβάλα, στην Κάσο και την Ιθάκη.
Υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με την καταγωγή της χαρακτηριστικής γάστρας του καραβόσκαρου. Μία εκδοχή θέλει το καραβόσκαρο όπως και τον βαρκαλά να κτίζονταν στα Ελληνικά νησιά τον 18ο και 19ο αι, επηρεασμένα πάντως από την δύση. Άλλοι θεωρούν ότι η γάστρα του καραβόσκαρου κατάγεται από τα Αμερικανικά schooners και αντιγράφηκε από τους Έλληνες καραβομαραγκούς κατά την διάρκεια πειρατικών επιδρομών στην Ναπολεόντειο Γαλλία. Ορισμένοι θεωρούν ότι η καταγωγή του είναι Ιταλική. Το καραβόσκαρο ήταν συνήθως εμπορικό σκάφος μέχρι τη δεκαετία του 1920.


Το καραβόσκαρο «Χριστίνα» από το Νυδρί, στο δρόμο της επιστροφής από το Κάλαμο, περνώντας στο στενό Καλάμου-Μύτικα.
Οι καραβομαραγκοί που ήλθαν από την Μικρά Ασία μετά το 1922 κατασκεύασαν αλιευτικά καραβόσκαρα στα ναυπηγεία της Ελλάδος, γνωστά ως ’’ανεμότρατες’’. Τα καραβόσκαρα έφεραν συνήθως 2 ή 3 κατάρτια και η συνήθης ιστιοφορία ήταν ’’λόβερ’’ ή ’’σκούνας’’.

6 σχόλια:

  1. Για σου ρε Τακη. εισαι ο πρωτος.
    Δωσε διαστασεις μηκος, πλατος, υψος μπλογκερ.
    Αυτο δεν ειναι τρεχαντιρι. Ειναι καραβοσκαρο!!!
    Φιλε μπλογκερ ρωτα και το Τακη και αλλους ψαραδες και ναυτικους.
    Διορθωσε λοιπον τη αναρτηση.
    Αυτο πρεπει να μεινει κειμηλιο στο χωριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ για τα φώτα σου. Έχεις δίκιο. Το διόρθωσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΑΡΜΠΑ ΜΟΥ!!!! ΤΑ ΠΙΟ ΑΞΙΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο χωριο μας υπαρχει ενα καραβοσκαρο ο Αγιος Νικολαος που αραζει στο λιμανι. Ο καθενας μπορει να το θαυμασει.
    Συμφωνα με παλιοτερους κατασκευαστηκε στην Ιθακη μεταπολεμικα και εκανε ταξιδια ως την Ιταλια. Ηταν αρχικα ιδιοκτησιας Νικολαου Λεκατσα και Γιωργου Φερεντινου(καραφανταλος), τωρα ομως ανηκει εξολοκληρου στους απογονους του καπεταν Γιωργου.
    Αν εκανα κανενα λαθος ας με διορθωσει καποιος παλαιοτερος Μυτικιωτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το καραβόσκαρο...λιαστήρι του "καζαμπλανκα"...

      Διαγραφή
    2. σωστός!!!!!!!!!!!!!!! Γειά σου ρε Κάζα.

      Διαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.