Εξαιρετική η θεατρική παράσταση «ΕΛΕΝΗ» από το Γυμνάσιο Κανδήλας στο 4o μαθητικό φεστιβάλ θεάτρου στο Αγρίνιο.

*Φωτορεπορτάζ: Βασίλης Πολύζος
Γράφει ο Βασίλης Πολύζος.
Πρόεδρος Τ.Κ. Βάρνακα.

H θεατρική ομάδα του Γυμνάσιου Κανδήλας παρουσίασε χθες Τρίτη 17 Απριλίου 2013 και ώρα 08:00 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου, την «ΕΛΕΝΗ» του Ευριπίδη στα πλαίσια του 4ου Μαθητικού Φεστιβάλ που διοργανώνουν ο Δήμος Αγρινίου και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιτωλοακαρνανίας. «Η παράσταση που παρακολουθήσαμε ήταν ουσιαστικά μια προσπάθεια να διασκευαστεί και να αποδοθεί με πιο απλό και σύντομο τρόπο -σε σχέση με τα βασικά νοήματα και την έκφραση- ένα σπουδαίο έργο του αρχαίου δράματος, η «Eλένη» του Ευριπίδη.
Ταυτόχρονα όμως για παιδαγωγικούς λόγους διατηρήθηκε η δομή της αρχαίας τραγωδίας και δεν αλλοιώθηκαν οι προβληματισμοί του ανατρεπτικού -για την εποχή του- δημιουργού της, αναφορικά με την αντίθεση ανάμεσα στα φαινόμενα και την αλήθεια τη γνώση και την άγνοια, καθώς και τον παραλογισμό του πολέμου.



Στην υπόθεση τώρα της παράστασης: Η πραγματική Ελένη δεν ήρθε καθόλου στην Τροία, αλλά το είδωλο της. Ο Ερμής τη μετέφερε στην Αίγυπτο, σύμφωνα με την εντολή της Ήρας, και την παρέδωσε στον Πρωτέα, το Βασιλιά της χώρας αυτής, για να την προστατεύει. Όταν αυτός όμως πέθανε, ο γιος του ο Θεοκλύμενος ζήτα να την παντρευτεί και γι’αυτό κατέφυγε ως ικέτισσα στον τάφο του Πρωτέα. Αργότερα, παρουσιάζεται σ’ αυτήν ο Μενέλαος, ο όποιος είναι ναυαγός και προσπαθεί να διασώσει τους λίγους συντρόφους του που κρύβονται σε μια σπηλιά. Αφού συνεννοήθηκαν ο Μενέλαος και η Ελένη, εξαπάτησαν τον Θεοκλύμενο και μπήκαν σε πλοίο, για να προσφέρουν δήθεν θυσίες τιμώντας το νεκρό Μενέλαο. Τελικά σώθηκαν και γύρισαν πίσω στην Σπαρτή…».
Έξοχη η ερμηνεία των παιδιών που εντυπωσίασαν κοινό (σε μια κατάμεστη αίθουσα) και Καλλιτεχνική Επιτροπή και καταχειροκροτήθηκαν απ’ όλους.

ΤΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ ΥΠΟΔΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΥΡΓΙΑΝΝΗ: ΕΛΕΝΗ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΡΜΠΗΣ: ΤΕΥΚΡΟΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ: ΜΕΝΕΛΑΟΣ
ΘΕΟΔΩΡΑ ΠΕΤΑΛΙΑ: ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΚΑΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΑΓΓΕΛΟΣ Α’
ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΒΕΛΗ: ΘΕΟΝΟΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΜΠΙΕΡΗΣ: ΘΕΟΚΛΥΜΕΝΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΡΑΚΑΣ: ΑΓΓΕΛΟΣ Β’
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΡΑΚΑΣ: ΥΠΗΡΕΤΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΛΥΤΡΑΣ: ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΗΣ: ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΜΟΥΡΕΛΑ: ΚΟΡΥΦΑΙΑ

ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ
ΑΡΤΕΜΙΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΑΡΔΗ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΡΙΔΑ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, ΤΖΟΥΛΙΑΝΑ ΚΟΛΑ, ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΗ ΛΑΣΚΑΡΗ, ΤΑΤΙΑΝΑ-ΚΑΛΛΙΡΟΗ ΛΙΟΠΥΡΗ, ΕΙΡΗΝΗ ΛΙΑΒΑ, ΑΡΤΕΜΙΣ ΜΙΧΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΑ ΠΕΤΑΛΙΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΕΤΑΛΙΑ, ΠΟΛΥΜΝΙΑ ΤΡΙΠΟΤΣΕΡΗ 
ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ
ΜΠΑΚΟΥΛΑ ΠΕΓΚΥ 
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ 
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΧΟΡΟΥ
ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ 
ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΛΥΡΙΚΩΝ ΜΕΡΩΝ
ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ 
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΡΟΛΩΝ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
ΚΩΤΣΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΜΠΑΚΟΥΛΑ ΠΕΓΚΥ 

Συγχαρητήρια σε όλους, μαθητές, καθηγητές, γονείς και σε όσους επίσης πρόσφεραν πολύτιμη βοήθεια για την πραγματοποίηση της παράστασης. Συγχαρητήρια στην Διευθύντρια του Γυμνάσιου Κανδήλας κα Ευδοκία Νίκα για την ουσιαστική βοήθειά της στην προσπάθεια αυτή.
''Μια νέα δύναμη στο χώρο του σχολικού θεάτρου ανατέλλει'' και ευχή όλων είναι να συνεχιστεί με τον ίδιο ζήλο αυτή η προσπάθεια ώστε το Γυμνάσιο Κανδήλας να δημιουργήσει παράδοση…






6 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια και από εμάς σε όλους τους συντελεστές της εξαιρετικής παράστασης. Σας απολαύσαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΥΓΧΑΡΤΗΡΙΑ ΟΛΗ Η ΑΛΥΖΙΑ ΣΑΣ ΛΕΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ...!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δέσποινα Ι. Λιότου18 Απριλίου 2013 στις 6:10 μ.μ.

    Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά του Γυμνσίου Κανδήλας γι 'αυτή την εξαίρετη προσπάθεια. Συγχαρητήρια και στους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τους που παρά τις δύσκολες συνθήκες της εποχής, ασχολούνται "ουσιαστικά" με τους μαθητές, αναδεικνύουν τις δυνατότητές τους με τρόπο δημιουργικό και ευχάριστο συμβάλλοντας παράλληλα στην πνευματική και ψυχική τους καλλιέργεια. Τέτοιες προσπάθειες αποτελούν δείγματα ύπαρξης παιδείας και πολιτισμού του τόπου μας και καλό είναι να στηρίζονται και να επιβραβεύονται αναλόγως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φοβερή παράσταση...! Συγχαρητήρια..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.