Βασίλης Φλωρίδης: Νοσηρή κατάσταση οι απ' ευθείας αναθέσεις. Γέμισε «μαγαζάκια» κάθε γωνιά της Ελλάδας.


Για όλους και για όλα μίλησε στην έντυπη karfitsa και στη Μελίνα Καραπαναγιωτίδου, ο Αντεισαγγελέας Βασίλης Φλωρίδης, επικεφαλής της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων και Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων. Ένα από τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε είναι οι απ' ευθείας αναθέσεις των ΟΤΑ. Δείτε στα παρακάτω επίμαχα αποσπάσματα τι είπε:
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου: Η ανεξάρτητη αρχή στην οποία εδώ και ενάμισι περίπου χρόνο είστε επικεφαλής διενεργεί ελέγχους στις δημόσιες συμβάσεις έργων και ήδη… ξεσκεπάστηκαν αρκετές παρανομίες. Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά τέτοιων περιπτώσεων; Μπορείτε να μου δώσετε κάποια παραδείγματα;
Βασίλης Φλωρίδης: «Φωτογραφικοί διαγωνισμοί» σε πολλές περιπτώσεις πράγμα που σημαίνει ότι το Δημόσιο προμηθεύεται πράγματα ή αναθέτει έργα σε τιμές πολλαπλάσιες των πραγματικών, παράτυπες απ’ ευθείας αναθέσεις, καθυστέρηση διαγωνισμών με αποτέλεσμα όταν παραδίδονται τα πράγματα να είναι σχεδόν άχρηστα, παραλαμβάνονται πράγματα, υπηρεσίες και έργα άλλης ποιότητας πολύ κατώτερης των περιγραφομένων στο διαγωνισμό, κατάτμηση των υπό προμήθεια αγαθών σε επιμέρους είδη ώστε να αποφευχθεί ο έλεγχος κ.α.
Μελίνα Καραπαναγιωτίδου: «Αμαρτωλοί Δήμαρχοι», Νοσοκομεία και άλλοι τομείς του Δημοσίου. Πόσο ζημιώθηκε το δημόσιο από τις απευθείας αναθέσεις έργων;
Βασίλης Φλωρίδης: Πολλά χρήματα τα οποία δυστυχώς πληρώνουν οι φορολογούμενοι πολίτες. Έχει από χρόνια παγιωθεί μία νοσηρή κατάσταση τόσο σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης όσο και σε επίπεδο Περιφέρειας (Δήμοι, εταιρείες του δημοσίου, Οργανισμοί κλπ) η οποία καθιέρωσε τις απ’ ευθείας αναθέσεις ως κανόνα. Αυτό είναι σαφές ότι υπονομεύει τον γνήσιο ανταγωνισμό αλλά παράλληλα ευνοεί και τη διαφθορά. Αυτά που αποκαλούνται «μαγαζάκια» σε κάθε γωνιά της Ελλάδας είναι δυστυχώς μία πραγματικότητα. Με συνεχείς και στερεότυπες δικαιολογίες του τύπου είναι «κατεπείγον», «δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε διαγωνισμό διότι είναι χρονοβόρος» κλπ., πολλές αναθέτουσες Αρχές προχωρούν σε απ' ευθείας αναθέσεις αντί να επιλέξουν τη διαγωνιστική διαδικασία. Αυτή η κατάσταση δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί.

1 σχόλιο:

  1. αγαπητό μπλοκ. ελπίζω να θυμάστε πόσες φορές απ τις φιλόξενες στύλες σου(πριν 30 περίπου μέρες) διάφοροι συμπατριώτες μας έχουν επισημάνει - κατακρίνει το γεγονός των απευθείας αναθέσεων των έργων κ.λπ προμηθειών σε ημετερους προμηθευτές- εργολήπτες και για ποσά 6.000,9.000,12.000 ευρώ που βρύθει ο προυπολογισμός του Δήμου Ξηρομέρου και των 45.000ευρώ στους πρόχειρους "φωτογραφικούς" διαγωνισμούς αυτού. Θα θυμάστε βέβαια και τις προκλητικές λοιδωρίες και τις δικαιολογίες των "ανωνύμων" γνωστών στην "Ιερουσαλήμ" του Ξηρομέρου ( ναι εκεί κατά τον Αστακό μεριά..) που ήθελαν να δικαιολογήσουν οι αδαείς τα αδικαιολόγητα...Αλλη λύση δεν υπάρχει. Να πάρουμε σοβαρά ΟΛΟΙ μας αυτες τις πρακτικές τους και να τους γυρίζουμε ανεπιστρεπτί τις πλάτες μας , αλλα και,να στραφούμε προς ανθρώπους που πράγματι βγάζουν ένα ειλικρινές και αληθινό πρόσωπο προς όφελος του τόπου μας. Αρκετα οι πειραματισμοί στο "κεφάλι του κασιδιάρη" απο τους ΣΩΤΗΡΕΣ και ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ που κλείνουν τα μάτια στους νόμους της πατρίδας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.