Ανοικτή επιστολή και δελτίο τύπου της Κίνησης Πολιτών Ξηρομέρου για το Πλατυγιάλι.


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ.

Για άλλη μια φορά το Πλατυγιάλι φέρνει τους πολίτες στο προσκήνιο. Με βάση τους τελευταίους «αναπτυξιακούς σχεδιασμούς» που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ας δούμε το τοπίο της Δυτικής Αιτωλ/νίας λίγα χρόνια μετά:
Ο εμίρης του Κατάρ μαζί με διεθνείς VIP’S (μηδέ του δημάρχου Ιθάκης εξαιρουμένου), θα κάνουν τις διακοπές τους σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία, χλιδάτες βίλες και πισίνες, στο νησί Οξειά. Το οποίο νησί ανήκει σε περιοχή NATURA που όλα τα παραπάνω απαγορεύονται.
Ένα χιλιόμετρο πιο πέρα, στο Πλατυγιάλι θα γίνεται ο κακός χαμός: εγκαταστάσεις υψηλής επικινδυνότητας, -εμπίπτουσες στην οδηγία Sevezo II,- μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, εγκαταστάσεις επικίνδυνων αποβλήτων, δεξαμενόπλοια που θα πηγαινοέρχονται μεταφέροντας αέρια και υγρά καύσιμα. Καμιά διακοσαριά μέτρα παραπέρα εκατοντάδες θαλάσσια στρέμματα υδατοκαλλιεργειών (βάσει του Ειδικού χωροταξικού για τις υδατοκαλλιέργειες) θα έχουν χωροθετηθεί απ’ τους ίδιους τους επιχειρηματίες και οι ίδιοι θα έχουν φτιάξει και τον φορέα διαχείρισής τους!! Κι όλα αυτά σε αγαστή σχέση με τον χωροταξικό σχεδιασμό του Δήμου Ξηρομέρου και τον ΣΧΟΟΑΠ!
Συμπέρασμα:
Ή κάποιος παράφρων τεχνοκράτης έχει σκεφτεί πως όλα αυτά είναι ταιριαστά μεταξύ τους, ή κάποιο μυστικό και άγνωστο ως τώρα νήμα δένει όλο το αλαλούμ, ή οι κυβερνώντες έχουν επιλέξει το καινοφανές αναπτυξιακό σχέδιο «όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε». Δηλαδή πάρτε κατάργηση του NATURA, πάρτε ν. 3982/11, πάρτε ειδικό χωροταξικό για υδατοκαλλιέργειες, πάρτε αιγιαλούς, πάρτε γη και ύδωρ και χίλιοι καλοί (επενδυτές) χωράνε.
Ας έρθουμε στο (τελευταίο) επίμαχο:
Πριν λίγες μέρες κατατέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο μελέτη της Astakos Terminal για τροποποίηση των όρων ένταξης μονάδων στο Πλατυγιάλι. Στην μελέτη γίνεται λόγος για μονάδα αποθήκευσης φυσικού αερίου και μονάδα ηλεκτροπαραγωγής χωρίς κανένα στοιχείο γι’ αυτήν.
Και μόνη η αναφορά που εντάσσει το φυσικό αέριο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αρκούσε για να πεταχτεί η μελέτη στο καλάθι των αχρήστων και οι μελετητές να επιστρέψουν τα πτυχία τους.
Αλλά το πόνημα βρίθει τέτοιων διαμαντιών.
Τι να πει κανείς για μια μελέτη περιβαλλοντικών όρων που ενώ μιλάει για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής δεν δίνει κανένα στοιχείο για την ισχύ της μονάδας ούτε για την τεχνολογία της;
Στη μελέτη αναφέρεται πως δεν υπάρχει συγκεκριμένος επενδυτής για καμιά επένδυση! Τότε από ποιες επενδύσεις και βάσει ποιών δεδομένων προκύπτουν 1500 θέσεις εργασίας; Φαίνεται πως ο αριθμός 1500 είναι ο αγαπημένος των απανταχού ανά την Ελλάδα «επενδυτών» και «μελετητών», γιατί αυτόν περιφέρουν από την Θράκη μέχρι την Κρήτη.
Αλλά ενώ δεν είναι γνωστή η ισχύς της ηλεκτροπαραγωγής είναι γνωστή η αναγκαία χωρητικότητα των δεξαμενών αποθήκευσης: 72 ή 30 ανάλογα με τον τρόπο πλήρωσης (δεξαμενόπλοια ή αγωγός- από πού άραγε;)
Ωραιότατο είναι και το διάγραμμα 5 που δείχνει ότι σε περίπτωση εκροής αερίου και έκρηξης το ωστικό κύμα θα πάει προς τα ουράνια, ούτε μπρος και πίσω, ούτε δεξιά κι αριστερά! Προφανώς γιατί έτσι επιθυμεί ο μελετητής. Κι αν οι φυσικοί νόμοι δεν συμφωνούν με την μελέτη τόσο το χειρότερο γι’ αυτούς.
Τι όμως επιδιώκει πραγματικά η μελέτη; Την υπαγωγή της ΝΑΒΙΠΕ στον ν. 3982/11. Τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει πως στην ΝΑΒΙΠΕ θα επιτρέπονται βιομηχανίες και υψηλής όχλησης. Κι όχι μόνο αυτό. Αυτόματα επιτρέπεται η εγκατάσταση εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής που η ισχύς του μπορεί να αυξάνεται κατά 600MW ανά τριετία. Η διατύπωση του νόμου για παραγωγή θερμικής ενέργειας αφήνει ανοικτό το θέμα της καύσης αποβλήτων.
Για κάθε βιομηχανική μονάδα που θα εγκαθίσταται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα ακολουθεί μια τυπική μελέτη ενσωματωμένη στην άδεια εγκατάστασης.
Για την αποθήκευση αερίων και τοξικών ουσιών δεν χρειάζεται καν μελέτη.
Αναφέρεται απ’ τους μελετητές πως η εταιρεία παραιτείται απ’ το δικαίωμα(;) χρήσης LPG.Όμως ο ίδιος ο νόμος 3982 δεν κάνει διάκριση των επιτρεπόμενων αερίων. Η μελέτη κλείνει την πόρτα και ανοίγει τα παράθυρα.
Να αναφερθεί επίσης πως υπάρχει μια συνοδευτική μελέτη του συνδέσμου ελληνικών χημικών βιομηχανιών που εστιάζει στην αγωνία του κλάδου να βρεθεί ένα λιμάνι για τα χημικά προϊόντα μιάς κι η τοπική αυτοδιοίκηση τους κυνηγάει σ’ όλη την Ελλάδα.
Τελικό συμπέρασμα:
Πρόκειται για την κρισιμότερη στιγμή του Πλατυγιαλιού, καθοριστική για το μέλλον του Αστακού και της Αιτ/νίας.
Το διακύβευμα είναι ένα και απλό:
Θα παραχωρηθεί το δικαίωμα Χωροθέτησης και ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής και του νομού σε μια κάστα επενδυτών οι οποίοι προορίζουν το Πλατυγιάλι για βιομηχανικό κέντρο υψηλής όχλησης με εγκαταστάσεις υψηλής επικινδυνότητας, που θα απαγορεύουν κάθε άλλη παραγωγική δραστηριότητα στη γύρω περιοχή ή η κοινωνία θα διεκδικήσει για λογαριασμό της το δικαίωμα χωροθέτησης εντάσσοντας το Πλατυγιάλι σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό;
Επειδή αν η συγκεκριμένη τροποποίηση γίνει αποδεκτή η πορεία της ΝΑΒΙΠΕ μπαίνει στον αυτόματο πιλότο του νόμου 3982/11 καλούμε:
- το περιφερειακό συμβούλιο να γνωμοδοτήσει αρνητικά στη μελέτη τροποποίησης
- τους βουλευτές του νομού και τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση και να ασκήσουν τη μέγιστη πίεση αποτροπής
- με συλλογή υπογραφών πολιτών (καλούμε) το δημοτικό συμβούλιο Ξηρομέρου να επαναδιατυπώσει την πάγια θέση για αμιγή διαμετακομιστικό χαρακτήρα του λιμανιού του Πλατυγιαλιού και καθοριστική γνωμοδότηση του δήμου σε κάθε βιομηχανική εγκατάσταση στη ΒΙΠΕ.
Τέλος καλούμε τους πολίτες και τους φορείς του Αστακού, του Ξηρομέρου και του νομού σε αντίσταση στη σχεδιαζόμενη οριστική υποβάθμιση του τόπου και στη δυναμική διατύπωση από μέρους τους ενός εναλλακτικού πλαισίου παραγωγικής ανασυγκρότησης, ποιότητας ζωής και θέσεων εργασίας.
Για άλλη μια φορά το Πλατυγιάλι φέρνει τους πολίτες στο προσκήνιο.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ.

Κι ενώ ο εμίρης του Κατάρ κι ο Δήμαρχος Ιθάκης ονειρεύονται τις Εχινάδες τουριστικό θέρετρο, ενώ οι ιχθυοκαλλιεργητές τις ονειρεύονται θαλάσσιες ΒΙΠΕ (βάσει του ειδικού χωροταξικού για τις υδατοκαλλιέργειες), έρχεται κι η μελέτη περιβαλλοντικών όρων τροποποίησης λειτουργίας της ΝΑΒΙΠΕ, που φανερώνει πως οι ιδιοκτήτες-τραπεζίτες την ονειρεύονται βιομηχανική περιοχή υψηλής όχλησης, υψηλής επικινδυνότητας και λιμάνι βρόμικης διαμετακόμισης και αποθήκευσης. Όλα αυτά περιγράφονται στην μελέτη που κατέθεσε η Astakos Terminal και προσεχώς θα ζητηθεί η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου επ΄ αυτής.
Η αιτούμενη ένταξη της ΝΑΒΙΠΕ στον ν. 3982/11 εκτός της υψηλής όχλησης που θα επιτρέπει, απλοποιεί ή και σε ορισμένες περιπτώσεις καταργεί την διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης των μονάδων. (Πολλές επενδύσεις από βρόμικες έως επικίνδυνες περιφέρονται στα αζήτητα των λιμανιών και των περιοχών της χώρας. Απόδειξη η συνοδός μελέτη του συνδέσμου ελληνικών χημικών βιομηχανιών).
Στην ουσία το δίλημμα που τίθεται είναι:
Θα παραχωρηθεί το δικαίωμα Χωροθέτησης και ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής και του νομού σε μια κάστα επενδυτών οι οποίοι προορίζουν το Πλατυγιάλι για βιομηχανικό κέντρο υψηλής όχλησης με εγκαταστάσεις υψηλής επικινδυνότητας, που θα απαγορεύουν κάθε άλλη παραγωγική δραστηριότητα στη γύρω περιοχή ή η κοινωνία θα διεκδικήσει για λογαριασμό της το δικαίωμα χωροθέτησης εντάσσοντας το Πλατυγιάλι σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό;
Επειδή αν η συγκεκριμένη τροποποίηση γίνει αποδεκτή η πορεία της ΝΑΒΙΠΕ μπαίνει στον αυτόματο πιλότο του νόμου 3982/11 καλούμε:
- το Περιφερειακό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει αρνητικά στη μελέτη τροποποίησης,
- τους Βουλευτές του νομού και τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση και να ασκήσουν τη μέγιστη πίεση αποτροπής,
- με συλλογή υπογραφών πολιτών (καλούμε) το Δημοτικό Συμβούλιο Ξηρομέρου να επαναδιατυπώσει την πάγια θέση για αμιγή διαμετακομιστικό χαρακτήρα του λιμανιού του Πλατυγιαλιού και καθοριστική γνωμοδότηση του Δήμου σε κάθε βιομηχανική εγκατάσταση στη ΒΙΠΕ.
Τέλος καλούμε τους πολίτες και τους φορείς του Αστακού, του Ξηρομέρου και του νομού σε αντίσταση στη σχεδιαζόμενη οριστική υποβάθμιση του τόπου και στη δυναμική διατύπωση από μέρους τους ενός εναλλακτικού πλαισίου παραγωγικής ανασυγκρότησης, ποιότητας ζωής και θέσεων εργασίας.
Για άλλη μια φορά το Πλατυγιάλι φέρνει τους πολίτες στο προσκήνιο. 

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

1 σχόλιο:

  1. Μαθαίνω ότι τα ίδια περίπου λέει και η πρόεδρος της επιτροπής ποιότητας ζωής του δήμου στην αυριανή εισήγησή της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.