Παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου Σπύρου Λύτρα για το ''βυθισμένο'' λιμάνι.


Το γεγονός ότι στη σύντομη διάρκεια της θητείας μου ως Αντιδήμαρχος Αλυζίας ασχολήθηκα με τα προβλήματα του παλαιού αλλά και του ημιτελούς αλιευτικού καταφυγίου του Μύτικα, μου επιβάλουν να εκφράσω την άποψή μου σχετικά με την ανάρτησή σας με τίτλο: ΄΄Ανάσταση για το Μύτικα. Σε πορεία ξεμπλοκαρίσματος το λιμάνι που έχει σταματήσει το ΣτΕ΄΄. Στόχος μου μοναδικός είναι να συμβάλω, στο μέτρο των δυνατοτήτων μου ως δημοτικός σύμβουλος, στην ενημέρωση των αναγνωστών σας, οι οποίοι δικαιούνται πολύπλευρη ενημέρωση και ερεθίσματα που θα τους επιτρέψουν να καταστούν ενεργοί πολίτες.
Η υπόθεση του ΄΄βυθισμένου΄΄, όπως το αποκαλείτε, λιμανιού και το πώς οδηγηθήκαμε το 2005 στη γνωστή απόφαση του ΣτΕ (978/2005) για κατεδάφιση του έργου και επαναφορά της περιοχής στην προτεραία αυτής κατάσταση είναι ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι γνωστή σε όλους, αφού είναι παλαιά και πολυσυζητημένη. Γνωστό θα πρέπει επίσης να είναι ότι στις 18.10.2007, μέσω γνωστού δικηγορικού γραφείου, υποβλήθηκε αίτηση του πρώην Δήμου Αλυζίας στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για νομιμοποίηση του έργου, η οποία ήταν δυνατή κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Ν.2971/2001 σύμφωνα πάντα με τη νομική άποψη του υπόψη δικηγορικού γραφείου, η οποία όμως απορρίφθηκε. Στη συνέχεια, υποβλήθηκε αίτηση ακύρωσης της απόφασης αυτής, η οποία επρόκειτο να συζητηθεί στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ την 23.01.2013.
Η εν λόγω συζήτηση όμως δεν έγινε διότι, κατόπιν εισήγησης του δικηγορικού γραφείου, ζητήθηκε αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης προκειμένου να αξιολογηθεί από το Δήμο Ξηρομέρου το ενδεχόμενο υποβολής νέας αίτησης για αδειοδότηση του αλιευτικού καταφυγίου, κάτι που σύμφωνα πάντα με το δικηγορικό γραφείο, μπορεί να γίνει κατ’ εφαρμογή του άρθρου 226 του Ν. 4072/2012.
Το θέμα τέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο στις αρχές Απριλίου όπου και εγκρίθηκε η εισήγηση του Αντιδημάρχου κ. Ταμπάκη Ηλία, περί της δρομολόγησης των επιβαλλόμενων ενεργειών για υποβολή νέας αίτησης αδειοδότησης.
Όπως ανέφερα και στο δημοτικό συμβούλιο, έχοντας μελετήσει την προαναφερθείσα νομοθεσία, προσωπικά διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις ως προς το αν θα υπάρξει τελικά αδειοδότηση για τη συνέχιση ή την εξ’ αρχής κατασκευή του έργου. Επειδή όμως δεν είμαι νομικός και θα ήθελα να εξαντληθεί κάθε πιθανότητα για την ολοκλήρωση του έργου, συμφώνησα και ψήφισα την ανωτέρω εισήγηση, ευελπιστώντας και ευχόμενος να κάνω λάθος.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η διαδικασία για την έκδοση της όποιας απόφασης θα είναι χρονοβόρα. Για το λόγο αυτό, ζήτησα να συνεχιστεί παράλληλα και η προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2011 για την έγκριση εκπόνησης μελέτης ολοκλήρωσης του αλιευτικού καταφυγίου με προσθαφαιρούμενα υλικά, προκειμένου να απαλειφθούν οι κίνδυνοι που αυτό εγκυμονεί για ατυχήματα και όχι μόνο. Ο κύριος λόγος που απορρίφθηκε το σχετικό αίτημα μας από το Υπουργείο, ήταν ότι υπάρχει έγγραφο του Λιμεναρχείου Λευκάδος, με ημερομηνία 31.07.2007, που αναφέρει ότι μετά την τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων από το Δήμο Αλυζίας κατόπιν εντολής του, δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος για τη ναυσιπλοΐα. Πιστεύω ότι αυτό είναι λάθος και μπορεί μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου να επανεξετασθεί η θέση του Λιμεναρχείου και να επανυποβληθεί το αίτημα με τη σύμφωνη γνώμη του. Εκτιμώ ότι το έγγραφο αυτό εκμαιεύθηκε προκειμένου ο τότε Δήμος να αποφύγει τις πιέσεις που δεχόταν για την κατεδάφιση του έργου, η οποία αν δεν είναι ανέφικτη είναι απαγορευτικά (τουλάχιστον στην παρούσα οικονομική συγκυρία) δαπανηρή.
Σχετικά με τη χωροθέτηση για την τήρηση κανόνων και τάξης στο υπάρχον αλιευτικό καταφύγιο που αναφέρει κάποιος αναγνώστης σας, θα ήθελα να επικαλεσθώ την εμπειρία σας από το καλοκαίρι του 2011. Το λιμάνι για πρώτη φορά λειτούργησε σχεδόν άψογα, και σας πληροφορώ ότι ως Αντιδήμαρχος τότε έγινα αποδέκτης πολλών ευμενών σχολίων από πολλούς ντόπιους και ξένους ιδιοκτήτες σκαφών. Και το σημαντικότερο, μετά την εμπειρία αυτή, δέχθηκα πολλά τηλέφωνα από κατόχους μεγάλων σκαφών αναψυχής και από ιστιοπλοϊκούς ομίλους που ζητούσαν θέσεις ελλιμενισμού για μεγάλα χρονικά διαστήματα του 2012. Κάποιοι όμως είχαν αντίθετη γνώμη και προέβησαν σε καταγγελίες επικαλούμενοι την αδυναμία επιβολής τέλους ελλιμενισμού λόγω μη καθορισμού χερσαίας ζώνης λιμένα. Κατόπιν αυτού και σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Μεσολογγίου ξεκινήσαμε τη σχετική διαδικασία, η οποία όμως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα παρά τις προσπάθειες τις δημοτικής αρχής.
Δυστυχώς ακόμα και σήμερα στην Ελλάδα τα πάντα κινούνται με ρυθμούς χελώνας από μια δυσκίνητη και ανοργάνωτη δημόσια διοίκηση, η οποία κάτω από τις πιέσεις της τρόικας τώρα προσπαθεί να αναδιοργανωθεί και να απεγκλωβιστεί από την αντιφατικότητα της πολυνομίας που έχει θεσπίσει ο κομματικός εναγκαλισμός που υφίσταται εδώ και δεκαετίες. Προκειμένου να κερδηθεί χρόνος στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της περιοχής, θα πρότεινα στο μπλόγκ σας την ανάληψη πρωτοβουλίας για συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων υπογραφών ιδιοκτητών επαγγελματικών και ιδιωτικών σκαφών, με αίτημα προς το Δήμο για ρύθμιση του ελλιμενισμού στο αλιευτικό καταφύγιο με εθελοντές φύλακες στο λιμάνι ή με την εθελοντική καταβολή του απολύτως αναγκαίου ανταποδοτικού τέλους.

Σπύρος Θ. Λύτρας 

Δημοτικός Σύμβουλος

2 σχόλια:

  1. Δεν βλέπω σχόλιο από κανέναν στην παρέμβαση του κ. δημοτικού συμβούλου. Αλλά και στην πρώτη, την αισιόδοξη, τα περισσότερα είναι ευχολόγια και μπράβο για κάτι που πιθανολογούμε ότι θα γίνει. Άλλες απόψεις, τυχόν διαφορετικές προτάσεις, ιδιαίτερα από τους αυτούς που πρωταγωνίστησαν στην υπόθεση ή από τους άλλους δημοτικούς συμβούλους δεν υπάρχουν; Όπως διάβασα το θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο πρόσφατα. Η αντιπολίτευση τί λέει; Θέλουμε να διαμορώσουμε άποψη και εμείς οι απλοί πολίτες. Για την υποψηφιόιτητα της Ντίνας όμως! Όλοι έχουμε κάτι να πούμε!! 16 τα σχόλια μέχρι τώρα και συνεχίζουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΜΙΚΡΗ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΑ. ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΜΕΜΨΙΜΗΡΙΕΣ. ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΝΤΛΗΘΟΥΝ. ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΛΗΓΗ ΤΟΥ ΜΥΤΙΚΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΟ ΟΜΟΘΥΜΙΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.