Γαλάζιες σημαίες; Όχι ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε...


Δόθηκαν, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, οι γαλάζιες σημαίες στις πιο όμορφες και καθαρές παραλίες της χώρας μας. Στην Αιτωλοακαρνανία μόνο δύο ήταν οι γαλάζιες σημαίες στις παραλίες Γριμπόβου και Ψανής στη Ναύπακτο.
Δήμος Ξηρομέρου και Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας διαθέτουν αδιαμφισβήτητα πάρα πολύ όμορφες και καθαρές παραλίες αλλά αν δεν υπάρχει η απαραίτητη διάθεση και δεν προσπαθήσεις να εντάξεις κάποιες από τις πολλές όμορφες παραλίες του τόπου σου, κανένας δεν πρόκειται να έρθει και να το κάνει αυτό με το σύστημα του αυτόματου πιλότου. Όλοι θυμόμαστε παλαιότερα την γαλάζια σημαία που έπαιρνε η παραλία στο κάτω Μύτικα.
Μία τόσο μεγάλη διάκριση που αποτελεί εξαιρετική διαφήμιση για κάθε μέρος, μάλλον αφήνει παγερά αδιάφορους τους τοπικούς μας άρχοντες, εκτός αν έγινε προσπάθεια και εμείς δεν την γνωρίζουμε, οπότε τα λέμε λάθος περί αδιαφορίας και απλά καμία παραλία μας δεν κρίθηκε άξια για γαλάζια σημαία.

4 σχόλια:

  1. Η “Γαλάζια Σημαία” είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, και απονέμεται σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του.

    Εμεις που έχουμε?

    Τα Κριτήρια του Διεθνούς Προγράμματος συνοψίζονται στις εξής τρεις κατηγορίες:

    Καθαριότητα θάλασσας και ακτής


    Ποιότητα των νερών κολύμβησης, που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται 2 φορές τον μήνα, κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου (1/6 – 31/10) από διαπιστευμένα εργαστήρια, με μέγιστη απόσταση μεταξύ δύο δειγματοληψιών, 17 ημέρες.

    Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία.
    Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα.
    Συνεχής, περιοδικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.

    Οργάνωση ακτής και ασφάλεια επισκεπτών

    Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών κολύμβησης, με την ανάρτηση των ανά 15νθήμερο φύλλων αποτελεσμάτων μικροβιολογικών αναλύσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ στον Πίνακα Ανακοινώσεων των ακτών.
    Σχέδια για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού.
    Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.
    Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης.
    Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.
    Εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.
    Προσφορά υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ).

    Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση

    Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο.
    Αναφορά στην οργάνωση δραστηριοτήτων του διαχειριστή ακτής, που να προβάλουν ενεργά το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επειδή και το δούλεμα έχει τα όρια του.
    Τα παραπάνω που αντέγραψες και επικόλλησες από το internet φίλε σχολιαστή είναι πράγματι τα κριτήρια που λαμβάνονται υπ' όψη για την απόδοση γαλάζιων σημαιών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μία παραλία για να πάρει γαλάζια σημαία πρέπει να έχει όλα αυτά ταυτόχρονα (τι χαζή σκέψη θεέ μου). Η διαδικασία είναι ότι κάθε ένα από τα κριτήρια βαθμολογούνται και η διαμορφούμενη τελική βαθμολογία δείχνει αν θα πάρει γαλάζια σημαία η παραλία.
    Σαν άνθρωπος της πράξης θα στηρίξω τα παραπάνω που λέω με παραδείγματα από την γύρω πραγματικότητα.
    Η παραλία Γρίμποβο στην Ναύπακτο είναι μία παραλία μέσα στον αστικό ιστό της Ναυπάκτου. Κάθε χρόνο παίρνει γαλάζια σημαία γιατί κάποιοι ενδιαφέρονται και φροντίζουν γι αυτό. Πάρε λοιπόν την λίστα των κριτηρίων και πήγαινε να βρεις αυτά που αναφέρει. Τα περισσότερα δεν θα τα βρεις. Εν τω μεταξύ μιλάμε για μία παραλία που κατά την γνώμη μου δεν έχει τίποτα ιδιαίτερο. Όσοι έχουν πάει μπορούν να με επιβεβαιώσουν.
    Δεύτερο ποιο κοντινό παράδειγμα η παραλία του κάτω Μύτικα έχει πάρει γαλάζια σημαία δύο φορές αν δεν με απατά η μνήμη μου. Το γνωρίζεις; Μήπως έγινε από θαύμα και πήρε; Όχι, αλλά κάποιοι ασχολήθηκαν και φρόντισαν γι αυτό.
    Επειδή λοιπόν τα πολλά λόγια είναι φτώχεια εσείς του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας και του Δήμου Ξηρομέρου δεν είδατε τα κριτήρια και είπατε αααα που να βρούμε εμείς τέτοιες παραλίες.
    ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΤΕ.
    Παραλία Βαθιαβάλι και παραλία κάτω Μύτικα θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να πάρουν γαλάζιες σημαίες. Να προσπαθήσετε.... Αλλά ξέχασα, όλος ο οίστρος και η ενέργεια σας εξαντλείται σε καμία απ' ευθείας ανάθεση, καμία μεθόδευση να πάρουμε το αγροτεμάχιο των 60000 ευρώ με 218000 ευρώ βάζοντας το μαχαίρι στο λαιμό του δημοτικού συμβουλίου, ασχολήστε με τις επερχόμενες εκλογές και τα αλισβερίσια ποιος θα πάει με ποιόν και άλλα τέτοια σπουδαία για εσάς.
    Άντε γιατί το δούλεμα έχει και τα όρια του......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όπως τα λες είναι φίλε 12:04μμ. Τι καλά που θα ήταν να έβαζες από κάτω και το όνομά σου! Και μαζί με αυτό και την υποψηφιότητά σου για τις επέρχόμενες εκλογές! Έτσι για να έχουμε κι εμείς κάποιον να ψηφίσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οταν κάποιος λέει αλήθειες ή τέλος πάντων προσεγγίζει την πραγματικότητα τον κατακρίνουμε !Εύκολες λύσεις ανα το πανελλήνιο.... Το ότι δεν έχει ο Μυτικας , χρόνια τώρα ! , γαλάζια Σημαία, φταίνε οι διοικούντες , χτεσινοί , προχτεσινοί και φυσικά και οι σημερινοί.Κυρίως για το σήμερα (2013) οι σημερινοί . Ο Μύτικας έχει να δει γαλάζια Σημαία οταν ήταν κοινοτάρχης ο Π.Παπαδόπουλος κι άν θυμαμαι καλά πιθανόν και μια φορά επι δημαρχίας Γαλούνη ; Τα υπόλοιπα είναι απλώς φληναφήματα...Ολοι μας κατοικούμε πέριξ της "Ιερουσαλήμ" και δόξα τω θεώ τα ζήσαμε και τα ζούμε. Κι όταν προεκλογικά βγαίνεις και λές οτι θα διορθώσεις τα κακώς κείμενα του προηγουμένου σου Δημάρχου και , δεν κάνεις τίποτα γιαυτά που υπόσχεσαι - όπως π.χ η Γαλάζια Σημαία στις θάλασσες του Μύτικα και Αστακού, η υδροδότηση των χωριών μας , ο αγροτικός γιατρός - ε τότε γιατί θες να σε ξαναψηφίσει ο λαός "Βησσαράκια" ;;; Με λιγα λόγια , τον Μύτικα τον "κατέστρεψαν" ηθελημένα ή άθελά τους οι πολυξερόλες διοικούντες περί παντός επιστητού και που τελικως απεδείχθησαν παντελώς ΑΔΑΕΙΣ !

      Διαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.