Του Αγίου Πνεύματος στην Αγία Τριάδα στο Μύτικα.


Γράφει ο Αλέξης Παπαναστάσης.

Με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Πνεύματος τελέστηκε και φέτος Θεία Λειτουργία στο ναΐσκο της ΑγίαςΤριάδας στο Βούλκο. Ο λαμπυρίζων ήλιος, η πρωινή θαλάσσια αύρα με τη δροσερή πνοή της, το ελαφρύ μειδίαμα της θάλασσας, το κρώξιμο του γλάρου, το λάλημα του τζίτζικα, έδιναν έναν ιδιαίτερο τόνο στη μεγάλη θρησκευτική εορτή.
Από τις προηγούμενες ημέρες ο Μήτσος ο Γιαμάς (ο θεός να τον έχει καλά), όπως κάθε χρόνο ασχολήθηκε με τον ευπρεπισμό του ναΐσκου και του περιβάλλοντα αυτού χώρου. Έβαψε εξωτερικά το εκκλησάκι, τοποθέτησε 4 παγκάκια (τα 2 παγκάκια ήταν δωρεά του Σώματος Ελλήνων Οδηγών και τα άλλα του Δήμου μας), άσπρισε την προβλήτα, έκοψε τα χόρτα και γενικά συγύρισε όσο μπορούσε (όλα τα έκανε μόνος του!!!). Όμως ένας Μήτσος δεν φτάνει.... Απαιτούνται πολλά ακόμη!
Εδώ βέβαια μπαίνει ένα ζήτημα που έχει να κάνει με τον εθελοντισμό. Ξεκίνησε σχετικά ο πρώην Αντιδήμαρχος ο Σπύρος ο Λύτρας να οργανώνει τον εθελοντισμό. Κάτι έγινε στην αρχή, αλλά δυστυχώς η όλη προσπάθεια έμεινε εκεί. Στο χωριό μας δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή 5 Σύλλογοι (Γυναικών, Αλυζιακός, Επαγγελματιών, Αλιευτικός και εσχάτως ο Ναυταθλητικός). Μέσα από αυτούς θα μπορούσαν να γίνουν ωφέλιμα πράγματα……
Το κλίμα, παρά την έντονη θρησκευτικότητα που επικρατούσε, ήταν υποτονικό. Κατά την προσωπική μου άποψη σ’ αυτό συνετέλεσαν το ότι οι πιστοί ήταν ολιγάριθμοι (ελάχιστοι Μυτικιώτες, οι μη ντόπιοι ήταν περισσότεροι) και το ότι δεν έγινε λιτάνευση της αγίας εικόνας, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.


Για το πρώτο υπάρχει η εξήγηση, ότι φέτος η εορτή του Αγίου Πνεύματος συνέπεσε με την εορτή του Αι-Γιαννιού και πολλοί Μυτικιώτες προσκυνητές πήγαν στον Καστό. Για το δεύτερο δεν υπάρχει εξήγηση… Η δυσαρέσκεια των πιστών στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ήταν εμφανής.
Στο τέλος οι Μυτικιώτισσες μοίρασαν άρτο, γλυκά και ανταλλάχτηκαν ευχές.
Οι ενέργειες του Αγίου Πνεύματος είναι πάμπολλες και παμποίκιλες όπως μας αναφέρονται στα Κυριακά Ευαγγέλια και στα ιερά συγγράμματα. Δια της καθόδου του Αγίου Πνεύματος οι μαθητές του Χριστού μεταποιούνται μεταποίηση θαυμαστή: οι αμαθείς σε σοφούς, οι αλιείς σε θεολόγους, οι δειλοί σε ήρωες. Απήλθαν σε όλη την οικουμένη κηρύττοντας το Λόγο και οικοδομούν την Εκκλησία. Αλλά το Άγιο Πνεύμα και σήμερα δεν παύει να καθαγιάζει οποιαδήποτε φάση της εκκλησιαστικής ζωής. Η ύπαρξη και συντήρηση της εκκλησίας είναι έργο αποκλειστικό του Αγίου Πνεύματος. Το Άγιο Πνεύμα είναι η ψυχή της Εκκλησίας. Σε όλες τις δύσκολες στιγμές βοήθησε. Κατά του Αρειανισμού εξαπόστειλε τον μέγα Αθανάσιο, κατά των Νερώνων και Διοκλητιανών τον ισαπόστολο Κωνσταντίνο, κατά του Παπισμού τους μεγάλους Φώτιο και Ευγενικούς. Αναρίθμητες οι περιπτώσεις. Εφόσον το Άγιο Πνεύμα εμψυχώνει το όλον της Εκκλησίας σώμα, εμψυχώνει και τα επί μέρους άτομα, εκ των οποίων η εκκλησία απαρτίζεται. Το Άγιο Πνεύμα μας καλύπτει με τις στοργικές και θερμές Του πτέρυγες! Φωτίζει τον νου μας και συμπροσεύχεται μεθ’ ημών!

«Πνεύμα θείον και πανάγιον, ελθέ και μετασκεύασον τας ψυχάς μας εις θεοδμήτους σκηνάς, υπό τας οποίας η Τρισυπόστατος Θεότης θα εύρη το άξιον Αυτής κατοικητήριον».
Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Καλλίνικος (1870-1940)

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.