Ένα πολύ ενδιαφέρον σχόλιο στο agrinio PRESS για το χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών.


Αγρίνιο 09.10.2013

Kύριε Διευθυντά,
Με κατάπληξη διάβασα στo blog σας το άρθρο με τίτλο «Χωροταξικό ιχθυοκαλλιεργειών» της 27.08.2013 και αδυνατώ να το πιστέψω!!! Αν όντως αυτές τις προτάσεις για χωροθέτηση ιχθυοκαλλιεργειών στις συγκεκριμένες παραλίες του Καστού και του Καλάμου τις έκανε Ελληνας Χωροτάκτης που επισκέφθηκε έστω μία φορά την περιοχή, τότε σίγουρα πρέπει να εισέπραξε χοντρή μίζα…
Η πρόταση για χωροθέτηση ιχθυοκαλλιεργειών στις παραλίες του Καλάμου και του Καστού που αναφέρονται στο άρθρο σας είναι περισσότερο προκλητική και προσβλητική για το κοινό αίσθημα, από το να προτείνει ένας Έλληνας αρχαιολόγος ξενοδοχείο πάνω στο βράχο της Ακρόπολης ή πύργο τριακοσίων ορόφων στο άλσος του Ζαππείου με διαμερίσματα πολυτελείας με θέα την Ακρόπολη, που θα μας έβγαζε αμέσως κι από το χρέος…
Αν θέλαμε να παραδώσουμε τα «άγια τοις κυσί» θα ‘ηταν λιγότερο επώδυνο να πουλούσαμε τον Κάλαμο και τον Καστό σε Ρώσους και να ξεχρεωνόμασταν. (Θα αποκτούσαμε και κοινά σύνορα με την Υπερδύναμη…) Αυτή η «χωροθέτηση» είναι πιο επικίνδυνη από το εργοστάσιο της CBI που ήθελε κάποτε η Μαφία να εγκαταστήσει στο Πλατυγιάλι για να θάβει τοξικά απόβλητα της Ευρώπης που δεν δεχόταν ούτε η Ζιμπάμπουε και την διώξαμε με τις καραμπίνες, πράγμα που θα γίνει και τώρα αν επιμείνουν… Βεβαίως το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικολογικό. Είναι βασικά πρόβλημα ιεράρχησης αξιών και αξιοπρέπειας των κατοίκων της περιοχής. Η πρόταση αυτή δεν επιβαρύνει απλώς την κρυστάλλινη θάλασσά μας με κατάλοιπα ζωοτροφών και αντιβιοτικών, αλλά κυριολεκτικά παραδίδει ό,τι πολυτιμότερο μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας με αίμα, στα ζώα…
Οι περιοχές αυτές είναι ανεκτίμητου φυσικού κάλλους, και μόνη η ύπαρξη και η διατήρησή τους, εξασφαλίζει το μέλλον της περιοχής. Είναι κάτι παραπάνω από τα ασημικά του βασιλείου του Οδυσσέα… Αν τις παραδώσουμε στην ιχθυοκαλλιέργεια θα περάσει αργά ή γρήγορα στην κατοχή μιας πολυεθνικής και η πρόσβαση των Ελλήνων και ξένων επισκεπτών σ’ αυτές θα γίνει ντε φάκτο απαγορευτική, καταστρέφοντας κάθε ελπίδα για τουριστική ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας.
Αλήθεια γνωρίζει το Υπουργείο που αφελώς ή δολίως απεδέχθη αυτή την «χωροταξική» πρόταση, ότι προϋπάρχει εγκεκριμένη και πληρωμένη μελέτη της τέως Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας για χωροθέτηση τουριστικών δραστηριοτήτων στην περιοχή; Γνωρίζει ότι είναι η δεύτερη εν Ελλάδι περιοχή (Χίλια και πλέον στρέμματα παραθαλάσια) όπου αναμένεται η δημιουργία ανάλογων με το costa navarino τουριστικών εγκαταστάσεων; Θα χωροθετήσει ανάλογες περιοχές ιχθυοκαλλιεργειών και στις παραλίες της Μυκόνου και της Σαντορίνης με τη λογική ότι δεν είναι επιβαρυντικές για το περιβάλλον; Τέλος δεν ανησυχούν για τη σύγκρουση με τους κατοίκους που μπορεί να καταστήσει την ιχθυοκαλλιέργεια, ακόμη και την μικρή υφιστάμενη, ριψοκίνδυνη «επένδυση»για την περιοχή;

Με εκτίμηση
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΠΑΣ
Αρχιτέκτων ΕΜΠ.
Πολεοδόμος (Master Univ. Paris VIII)
Xωροτάκτης (DEA Univ. Toulouse Le Mirail)

1 σχόλιο:

  1. Όποιος θέλει να διαβάσει μερικά πράγματα επιπλέον αυτών που αναφέρει ο κύριος Παππάς, ας αναζητήσει τον όρο "Τουριστικά villages". Σε όλη την αρθρογραφία συμπεριλαμβάνεται η παραλιακή ζώνη του Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας. Αντιγράφω μόνο από ένα:
    "Κρατικά «φιλέτα» στα οποία θα προβλέπεται ανάπτυξη τουριστικών χωριών βρίσκονται στην Ηλεία, στις περιοχές Καϊαφά, Κουνουπέλι και στη Ζαχάρω, στα Σύβοτα Θεσπρωτίας, στην παραλιακή ζώνη του Μύτικα στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηρακλείτσα Καβάλας."

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.