Η εισήγηση της κας Ευθυμίας Καραπάνου-Κολοβού στην επιτροπή ποιότητας ζωής που γνωμοδότησε αρνητικά στην αίτηση της Αστερίας Α.Ε.


Σας παρουσιάζουμε την εισήγηση της κας Ευθυμίας Καραπάνου-Κολοβού στην επιτροπή ποιότητας ζωής που γνωμοδότησε αρνητικά στην αίτηση της Αστερίας Α.Ε. Η κα Ευθυμία Καραπάνου Κολοβού ευχαριστεί τον Αντιδήμαρχο Αλυζίας κ. Ηλία Ταμπάκη καθώς και τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Αρχοντοχωρίου κ. Γιώργο Λιοντάκη για την εποικοδομητική συνεργασία που είχαν μεταξύ τους.

Ορισμός των Π.Ο.Α.Υ.
Περιοχές κατάλληλες για την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του χωροταξικού σχεδιασμού, οι οποίες μπορεί να είναι είτε αποκλειστικής χρήσης, στις οποίες απαγορεύεται κάθε άλλη δραστηριότητα, είτε κύριας χρήσης όπου επιτρέπονται και άλλες δραστηριότητες.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με το αριθ, πρωτ. 253190/1917/25-09-2013 έγγραφο, ζήτησε να λάβουμε γνώση μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για έργο που αφορά την εταιρεία ΑΣΤΕΡΙΑΣ Α.Ε, στη θέση ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΓΟΣ του Δήμου Ξηρομέρου που βρίσκεται εντός ορίων της Τ.Κ. Αρχοντοχωρίου και να εκφράσουμε εγγράφως την γνώμη μας και τις προτάσεις, που πρέπει να είναι επαρκώς τεκμηριωμένες μέχρι 25 Οκτωβρίου 2013 που αφορούν:
Α. Την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της υφιστάμενης μονάδας πάχυνσης.
Β. Την αύξηση της δυναμικότητας από 230 τόνους ψαριών σε 287,5 τόνους ψαριών ετησίως, αύξηση της ετήσιας δυναμικότητας κατά 25% που προκύπτει από την εφαρμογή της Κ.Υ.Α 31722/04.11.2011 (ΦΕΚ 2505/Β/04.11.2011)
Γ. Τον εκσυγχρονισμό των πλωτών εγκαταστάσεων προκειμένου να αντικατασταθούν οι υφιστάμενοι ιχθυοκλωβοί με νέους πιο σύγχρονους και ασφαλείς για την εκτροφή του ιχθυοπληθυσμού και κυρίως ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ κλωβούς που θα επιτρέπουν την εκτροφή ψαριών για αύξηση της δυναμικότητας, με αύξηση αριθμού ιχθυοκλωβών από τους ήδη υπάρχοντες (από 36 σε 50) και σε μερικούς και με αύξηση διαμέτρου τους.
Δ. Την μετατροπή των εκτρεφομένων ειδών από τσιπούρα- λαβράκι σε θαλάσσιους Μεσογειακούς ιχθύες, όπως ορίζονται στην υπ’ αρθ. 9232.1/1/11/11.01.2011 (ΦΕΚ 136/09.02.2011) απόφαση του τότε Υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας. (τσιπούρα, λαβράκι, φαγκρί, μυτάκι, λυθρίνι, σαργός, συναγρίδα, μουρμούρι, μαγιάτικο, μελανούρι, ροφός, κρανιός, γλώσσα, μυλοκόπι και άλλα).
Ε. Την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του συσκευαστηρίου και του πλυντηρίου δικτύων:
  • Τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και την αναδιαμόρφωση των εσωτερικών χώρων του.
  • Την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων κατά 493,1 τ.μ
Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρονται ή ανάλυση στοιχείων της μελέτης της Εταιρείας, φαίνονται και τα εξής:
Α. Η Εταιρεία έχει μισθωμένη θαλάσσια έκταση 20 (100 επί 200) στρεμμάτων από το 1992 για πάχυνση θαλασσινών ψαριών (τσιπούρας – λαβράκι) ετήσιας δυναμικότητας 230 τόνων.
Β. Η εταιρεία το 2006 ξεκίνησε διαδικασίες και μετεγκαταστάθηκε από προηγούμενη θέση που ήταν, στη σημερινή θέση ΠΑΛΙΟΛΟΓΓΟΣ.
Γ. Στη χερσαία μισθωμένη ΔΑΣΙΚΗ έκταση που είναι 4.004,00 τ.μ λειτουργεί από το 1999 συσκευαστήριο ετήσιας δυναμικότητας 350 τόνων ψαριών (τελικό προϊόν).
Δ. Η Εταιρεία προχώρησε στην ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του συσκευαστηρίου και των λοιπών υποστηρικτικών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με την υπ αριθ. Δ.Α.Ν.2708/19.10.2009 Απόφαση Ανανέωσης Περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας η οποία εκδόθηκε από την πρώην Δ/νση Ανάπτυξης Ν.Α Αιτωλ/νίας. Σύμφωνα με το παραπάνω και σύμφωνα με την υπ αριθμ 3661/97/12.5.99 Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων, η Εταιρεία έχει χερσαίες εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν κτιριακές εγκαταστάσεις εμβαδού 250 τ.μ, διαμορφωμένο προαύλιο βοηθητικών εργασιών και εντός Ζώνης Αιγιαλού και Παραλίας βρίσκεται μία τσιμεντένια και μία ξύλινη εξέδρα.
Ε. Η Εταιρεία αναφέρει στις σελίδα Χ και 54 της μελέτης ότι για την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων θα προχωρήσει σε άμεση κατάθεση αιτήματος για ρύθμιση μέρους των ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ που υπάρχουν ήδη εκεί, σύμφωνα με το Ν. 4014/2011, ενώ για τις υπόλοιπες κτιριακές εγκαταστάσεις θα προχωρήσει στη νομιμοποίηση, σύμφωνα με το άρθρο 22/ΓΟΚ. Για τις δύο εξέδρες στον αιγιαλό, επίσης αναγράφεται στη σελίδα ΧΙ, ότι δεν είναι νόμιμες και έχει καταθέσει σχετικό αίτημα από το 2004 στη ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, το οποίο όπως αναφέρει βρίσκεται σε τελικό στάδιο.) Οικοδομικές άδειες έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα μόνο για 250 τ.μ. Έχουν εγκριθεί με την ΔΑΝ 2708/19.10.2009 Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων νέες κατασκευές επιπλέον κάλυψης 392,60 τ.μ., ενώ η εταιρεία όπως προαναφέρθηκε ζητά επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων κατά 493,1 τ.μ. με το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων να έχει ήδη πραγματοποιηθεί.
Ζ. Αναφέρεται ότι η μονάδα βρίσκεται σε ικανή απόσταση από άλλες ιχθυοκαλλιέργειες και εκτός δίαυλων επικοινωνίας, και εκτός περιοχής Δικτύου NATURA 2000 ή προστατευόμενης περιοχής ή αρχαιολογικών χώρων κλπ.
ΣΤ. Αναφέρεται ότι δεν ανήκει σε περιοχή οργανωμένων οικισμών, ούτε υπάρχουν παραθεριστικές κατοικίες. Δεν έχει οπτική επαφή με οργανωμένες παραλίες, ούτε και από κατάλληλες παραλίες για κολύμβηση.
Η. Πληρεί τα κριτήρια της ΚΥΑ του 2011.
Θ. Η Εταιρεία τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας της υφιστάμενης πλωτής μονάδας πάχυνσης.
Ι. Κυριότερα οφέλη που αναφέρει είναι:
  • Θέσεις εργασίας.
  • Συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη του νομού.
  • Συμβολή στις εξαγωγές και ενίσχυση οικονομίας χώρας.
  • Μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα της εταιρείας με την αύξηση παραγωγής και άλλα.
  • Δεν επηρεάζεται το Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου.
Η. Αναφέρεται στην σελίδα 94 ότι «η ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων, η αύξηση δυναμικότητας κατά 25%, ο εκσυγχρονισμός των πλωτών και χερσαίων εγκαταστάσεων, δεν αναμένεται να δημιουργήσουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής». Όμως στη σελίδα 108 μετά από ανάλυση κάθε αιτίας επιβάρυνσης, αναφέρει ότι «από την λειτουργία των μονάδων πάχυνσης, μπορεί να παρουσιασθεί επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και συγκεκριμένα επιβάρυνση του πυθμένα στην περιοχή τοποθέτησης των ιχθυοκλωβών μέσω της τροφής που δεν καταναλώνεται από τα ψάρια, τα νεκρά ψάρια και λοιπά υλικά.» Στην σελίδα 109 αναφέρει ότι «τα παραπάνω είναι γενικότερη εκτίμηση- πρόβλεψη» και εν περιλήψει καταγράφει ότι λόγω των ρευμάτων που επικρατούν τα υπολείμματα διασπείρονται.

Μετά τα παραπάνω και κατόπιν:
- Ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξηρομέρου έχει αποφασίσει ομόφωνα ενάντια της υπόψη Κ.ΥΑ και έχει αποφασισθεί πρόσφατα και σύσταση επιτροπής αγώνα κατοίκων και φορέων της περιοχής.
- ‘Οτι ιχθυοκαλλιέργειες και Τουρισμός δεν είναι δυνατόν να συνυπάρξουν.
- Ότι αυξάνονται οι ιχθυοκλωβοί παραγωγής ψαριών με συνέπεια την αύξηση της θαλάσσιας έκτασης που απαιτείται και αυξάνονται κτιριακές εγκαταστάσεις επί της ακτής εκ των οποίων πολλές από τις ήδη υπάρχοντες δεν έχουν οικοδομική άδεια.
- Ότι η Τουριστική Ανάπτυξη είναι αυτή που ταιριάζει στη περιοχή μας.


Αποφασίζουμε ομόφωνα:
Εισηγούμαστε στο Δήμο Ξηρομέρου την αρνητική γνωμοδότηση στο αίτημα της εταιρείας.

4 σχόλια:

  1. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΙΣΤΟΥΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ. ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΚΥΑ ΖΗΤΑΝΕ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ. ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΟΤΑΝ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΖΗΤΑΝΕ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΕΔΩ. ΞΥΠΝΑΤΕ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ... ΜΑΣ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστά, πολύ σωστά το εντοπίζεις αγαπητέ. Για την επέκταση επικαλούνται την ΚΥΑ εναντίον της οποίας η μισή Ελλάδα είναι στα δικαστήρια. Είναι ντροπή τους. Όλοι την Τρίτη στον Αστακό. Και όπου φτάσει. Και μερικοί μερικοί οι οποίοι το πάνε για φασαρία και για αντιδικίες στα Δημοτικά Συμβούλια να ξέρουν ότι δεν τούς παίρνει. Δεν πρόκειται να δυναμιτίσουμε εμείς την ατμόσφαιρα. Εμείς ΑΚΟΥΜΕ. Ότι είναι να πράξουμε θα το πράξουμε όπως εμείς ξέρουμε. έχουμε καταλάβει το ρόλο μερικών στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν τρώμε κουτόχορτο. Πάντως μπλόγκερ πρέπει να βρείς και να αναρτήσεις (για την τάξη) και την αντίστοιχη αίτηση ή γνωμοδότηση της επιτροπής ποιότητας ζωής και για την έτερη ιχθυοκαλλιέργεια ΜΥΤΙΚΑΣ Α.Ε. Επικαλείται την ίδια ΚΥΑ για την επέκτασή της? Καλό είναι να υπάρξει μια ευρύτερη δημοσιότητα γιατί ο καθένας λέει ότι θέλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ/Η ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑ ΑΠΟΡΡΙΦΘΟΎΝ ΟΜΟΦΩΝΑ ,ΑΦΟΥ ΟΜΟΦΩΝΑ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ( ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΙΝΑΙ) . ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΟΡΓΑΝΏΣΕΙ ΑΥΤΟ Η ΕΠΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.

      Διαγραφή
  3. Ρε πάμε στον Αστακό που σου λέω. Είδες τι έγινε την πρώτη φορά που πήγαμε? Είδαμε ποιοί κατάπιαν τη γλώσσα τους και ποιοί αγόρευαν επί ώρες γυρνώντας ανάποδα όσα είχαν πράξει μέχρι εκείνη την ώρα. Και ξέρεις κάτι? Άσε να έχουνε το φόβο μας. Εκλογές πλησιάζουν και μέχρι τώρα δεν έχουν δουλέψει ούτε ένα λεπτό στη ζωή τους, Άσε τώρα που είμαστε κι εμείς στα ντουζένια μας να τούς δουλέψουμε λίγο. Όχι μόνο αυτοί να δουλεύουνε εμάς. Δε σου αρέσει που βγάζουνε όλοι λόγο και σε κοιτάνε στα μάτια για να δούνε ότι τούς ακούς να λένε αυτά που λένε? Πλάκα έχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.