Πλατεία Μιχαήλ Μπέλλου στο Αγρίνιο.


ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΟΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΜΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ 
ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
+ Μ Ι Χ Α Η Λ     Μ Π Ε Λ Λ Ο Σ
Δήμαρχος Αγρινίου 1879 - 1885 (Η κόρη του Ευανθία Γκινοπούλου – Μπέλλου, ομιλεί για τον πατέρα της).
Του κ. Νίκου Θ. Νταή.
σ. Συμβολαιογράφου.

Και άλλοτε έχω ασχοληθεί με τον αείμνηστο Ηπειρωτικής καταγωγής Μιχαήλ Μπέλλο, Ιατρό, εκλεγμένο Δήμαρχο Αγρινίου για δύο συνεχόμενες τετραετίες, που ΔΩΡΙΣΕ την από έκταση πλέον των 10 στρεμμάτων οικοπεδική εκτασή του στο Δήμο και δημιούργησε την κεντρική πλατεία Αγρινίου. Προς τιμήν του Δωρητή και δημιουργού δόθηκε στην πλατεία το ονομά του και ονομάστηκε ΄΄ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΛΛΟΥ΄΄ και στήθηκε μάλιστα επάνω σ’ αυτήν και μαρμάρινη αναμνηστική στήλη με το ονομά του και έτσι την θυμούνται οι παλαιοί Αγρινιώτες και Αιτωλοακαρνάνες.
Με την δικτατορία η πλατεία μετονομάστηκε σε πλατεία ΄΄21ης Απριλίου΄΄ και μετά την πτώση της επί των ημερών της μεταπολίτευσης σε ΄΄πλατεία Δημοκρατίας΄΄. Μεγάλη αγνωμοσύνη και ασέβεια και προς τη μνήμη του, αλλά και προς την τοπική ιστορία, η οποία δεν πρέπει ούτε να αλλοιώνεται, ούτε να παραχαράσσεται, ούτε να παραγράφεται. Η ίδια δεν το θέλει, ούτε το καταδέχεται και το περιφρονεί. 
Ουδέποτε διανοήθηκε ο Δήμος Αθηναίων, σεβόμενος την ιστορία να μετονομάσει οδούς και πλατείες. Παραδείγματα : την Πλατεία ΄΄ΚΟΤΖΙΑ΄΄, την Πλατεία ΄΄ΚΑΝΙΓΚΟΣ΄΄, την οδό ΄΄ΑΒΕΡΩΦ΄΄, την οδό ΄΄ΣΙΝΑ΄΄, δίπλα στην Εθνική Βιβλιοθήκη, την οδό ΄΄ΣΤΟΥΡΝΑΡΗ΄΄ και την οδό ΄΄ΤΟΣΙΤΣΑ΄΄, δίπλα στο Πολυτεχνείο, την Λεωφόρο ΄΄ΣΥΓΓΡΟΥ΄΄ και διαφόρων άλλων ευεργετών και επιφανών Πολιτικών, του Ελ Βενιζέλου, του Γ. Παπανδρέου, του Κ. Καραμανλή, ούτε ακόμη την οδόν ΄΄ΟΘΩΝΟΣ΄΄, την ΄΄ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΣΟΦΙΑΣ΄΄, την Λεωφόρο ΄΄ΑΜΑΛΙΑΣ΄΄, ούτε και ο Δήμος Πατρέων την Κεντρική Πλατεία ΄΄ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α΄΄΄, παρά την αλλαγή του πολιτεύματός μας. Ούτε και ο γειτονικός Δήμος Μεσολογγίου έπραξε κάτι παρόμοιο για την μετονομασία του Νοσοκομείου ΄΄ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ΄΄ και μάλιστα τελευταία ο Δήμαρχος κ. Αναγνωστόπουλος έστησε και την προτομή, ενός εκ των ευεργετών Αδελφών Χατζηκώστα και σύντομα θα ανεγείρει και την προτομή του άλλου Αδελφού μόλις ευρεθεί η φωτογραφία του, την οποία αναζητεί στη Ρωσία, όπου έζησαν οι Αδελφοί Χατζηκώστα, Γεώργιος και Αθανάσιος. Θα ήταν ασέβεια η αλλαγή της ονομασίας, αφού άλλωστε εισπράττει το Νοσοκομείο τόκους από τις καταθέσεις σε μετοχές στην Εθνική Τράπεζα σε ΄΄ρούβλια΄΄ και έχει μερίσματα στην Εθνική Τράπεζα. (Για το θέμα αυτό θα επανέλθω, μετά και την ερώτηση της Βουλευτού Αιτωλ/νίας της ΔΗΜΑΡ κας Νίκης Φούντα και θα δημοσιεύσω και την Διαθήκη, αφού ο Υπουργός Υγείας απάντησε στην κ. Βουλευτή ότι δεν έχει την Διαθήκη)!!! 
Κακό προηγούμενο λοιπόν η μετονομασία της Πλατείας Μπέλλου και απεύχομαι, μήπως την ίδια τύχη και μεταχείριση θα έχει και ο άλλος σύγχρονος ευεργέτης του Αγρινίου, ο αείμνηστος ΤΣΙΚΝΙΑΣ. «θου κύριε φυλακήν τώ στοματί μου».
Οφειλόμενος σεβασμός στην μνήμη του αείμνηστου ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΛΛΟΥ και για να διδασκόμαστε πληρέστερα την τοπική μας ιστορία, μου επιβάλλει να φέρω στο φως της δημοσιότητας όσα στοιχεία περιέρχονται στη γνώση μου για την οικογένεια ΜΠΕΛΛΟΥ, αφού η οικογένεια αυτή συνδέεται στενά με την τοπική ιστορία του Αγρινίου, καθόσον και ο αδελφός του Βασίλειος Μπέλλος είχε εκλεγεί και αυτός Δήμαρχος Αγρινίου. 
Από την εφημερίδα ΄΄ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ΄΄ λοιπόν της λίαν αγαπητής κ. Λέλας Αθανασίου Γκογκόνη, βορειοηπειρωτικής καταγωγής, αναδημοσιεύω, τα όσα λέει η κόρη του ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΛΛΟΥ Ευανθία Γκινοπούλου – Μπέλλου για τον πατέρα της: «ΜΙΑ ΕΚΛΕΚΤΗ ΗΠΕΙΡΩΤΙΣΣΑ Ευανθία Γκινοπούλου – Μπέλλου. Η ΄΄Μητέρα του παραστρατημένου παιδιού΄΄……… Εις την αίθουσα της Παλιάς Βουλής ο παρά τω Πρωθυπουργό, Υπουργός κ. Γεώργιος Νόβας εις επίσημον τελετήν απένειμεν εις την Πρόεδρον της «Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών» κ. Ευανθία Γκινοπούλου τον χρυσόν σταυρόν του Β΄ Ταγματος Ευποιϊας της Α.Μ. του Βασιλέως ενώπιον πυκνής συγκεντρώσεως εξ επιλέκτων μελών της Αθηναϊκής Κοινωνίας….. Εν συνεχεία μίλησαν ο Υπουργός κ. Γ. Νόβας, πλέξας με θερμά λόγια το εγκώμιον της Ηπειρωτίσσης σεβαστής δεσποίνης, ο Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Βεργόπουλος, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ Κωνσταντινίδης και ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Ανηλίκων κ. Δημητρόπουλος……. Μετά την τυπική γνωριμία (λέει ο συντάκτης της εφημερίδας Κώστας Θ. Μιχαηλίδης), εμάθαμε από την ίδια ότι είναι κόρη του εκ Λεπτοκαρυάς (Λιασκοβετσίου) του Ζαγορίου, αείμνηστου Ιατρού Μιχαήλ Μπέλλου. Ο πατέρας της νεαρός εγκατέλειψε το γραφικό χωριό του και επήγε εις το Αγρίνιο, όπου διορίσθη Διοικητικός Επίτροπος, επιδείξας σπάνια Διοικητικά προσόντα, ήθος και ενδιαφέρον δια την ικανοποίησιν των πολλαπλών αναγκών του τόπου. Η εκτίμηση των προσόντων του, ο λαμπρός χαρακτήρ του και το καλό του όνομα των Ηπειρωτών, ως οικογενειαρχών, συνετέλεσαν να γίνη γαμβρός του Στρατηγού Σκαλτσοδήμου και να αποσταλή εις την Γαλλίαν, όπου εσπούδασε Ιατρικήν. Επιστρέψας εις το Αγρίνιον ήσκησε το επάγγελμα του Ιατρού, ευεργετήσας όχι μόνο τους κατοίκους της πόλεως αλλά και όλων των γύρω χωριών και κατέστη έτσι δημοφιλέστατος. Αναμιχθείς εις την πολιτικήν, ως οπαδός του Χαριλάου Τρικούπη εξελέγετο…….. συνεχώς Δήμαρχος της πόλεως, την οποίαν από Τουρκοχώρι την έκαμε πόλιν με ρυμοτομία, με πλατείες, με σχολεία, με ιδρύματα και απέθανεν εν τη εκτελέση των καθηκόντων του. Εις μίαν των πλατειών του Αγρινίου, τιμής ένεκεν εδόθη το όνομα ΄΄ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΛΛΟΥ΄΄…….         
Μύτικας Αιτωλ/νίας
Φεβρουάριος 2014

Νίκος Θ. Νταής
ΣΥΜ/ΦΟΣ
Επίτιμο Μέλος της Εθνικής Ομοσπονδίας
Του Ιταλικού Τύπου
Federazione Nazionale Stampa Italiana (FNSI)

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.