New Deal: Στο 11% το κούρεμα για αγροτικά φωτοβολταϊκά, 16% για στέγες - όλο το τελικό νομοσχέδιο.



Μετά από ένα ατελείωτο γράψε - σβήσε που κράτησε μέχρι και αργά χθες το βράδυ, το οριστικό New Deal που συμπεριελήφθη στο κείμενο του πολυνομοσχεδίου, περιορίζει το κούρεμα στις ταρίφες των αγροτικών φωτοβολταικών στο 11% έναντι 16,5% που προέβλεπε το κείμενο της διαβούλευσης, και στο 20% για τις στέγες έναντι 26% αρχικά.
Πρόκειται αναμφίβολα για τις δύο περισσότερο ωφελημένες κατηγορίες από τη μείωση στις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταικών ταριφών που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο, επομένως αυτό που απομένει πλέον να δούμε είναι το πόσο, μετά και από αυτή την έκπτωση στο κούρεμα (σε σχέση πάντα με τα ποσοστά που είχαν δοθεί στη διαβούλευση), θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές μέσω σημαντικών αυξήσεων στο ΕΤΜΕΑΡ. 
Το "ψαλίδι" στο... ψαλίδι των εγγυημένων τιμών στις συγκεκριμένες κατηγορίες φωτοβολταικών ήταν αποτέλεσμα έντονων πιέσεων που ασκήθηκαν στην κυβέρνηση από βουλευτές, φορείς του κλάδου, αλλά και μεμονωμένους παραγωγούς σαν τους 1.000 περίπου (μεταξύ των οποίων αρκετοί αγρότες) που έκλεισαν χθες το μεσημέρι τη λεωφόρο Μεσογείων στο ύψος του ΥΠΕΚΑ.
Πέραν των παραπάνω, οι νέες τιμές για τους αγρότες προσαυξάνονται κατά 15% έναντι 10% του αρχικού κειμένου. Επίσης, αγρότες, όσο και οικιακοί, υποχρεούνται σε μικρότερη επιστροφή εσόδων από το τζίρο τους το 2013, έναντι όλων των άλλων κατηγοριών.
Στον αντίποδα των βελτιώσεων, αυξάνεται σε 30%-33% το μεσοσταθμικό κούρεμα σε αρκετές κατηγορίες επαγγελματικών φωτοβολταικώνέναντι 29,5% του αρχικού κειμένου της διαβούλευσης, αφού κάπως έπρεπε να καλυφθεί η απώλεια των εσόδων.
Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΚΑ, το κούρεμα του New Deal "προσγειώνει" τον εσωτερικό βαθμό απόδοσης (IRR) όλων των τεχνολογιών ΑΠΕ - τόσο των φωτοβολταικών όσο και αιολικών, κλπ- στα επίπεδα μεταξύ 12%-15% (με την πλειοψηφία να βρίσκεται στο 13,5%), πιο κοντά δηλαδή στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα.
Σημαντικό ερώτημα είναι το τι είδους συμφωνία επήλθε μεταξύ τουΥΠΕΚΑ και των τραπεζών, καθώς στο τελικό νομοσχέδιο δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στα αντισταθμιστικά που πρόκειται να προσφέρουν, τα οποία και δεν έχουν ανακοινωθεί.

Ταρίφες ανά κατηγορία.


Ποιες είναι οι τρεις κατηγορίες που εξαιρούνται.
Του κουρέματος εξαιρούνται όλα τα φωτοβολταικά το IRR των οποίων βρισκόταν ήδη στα επίπεδα του 13%-14%. Πρόκειται για τρεις κυρίωςκατηγορίες: Πρώτον, τα οικιακά φωτοβολταικά και τα μέχρι 100 κιλοβάτ που δεν είχαν επιδοτηθεί από τον Αναπτυξιακό Νόμο και που κλείδωσαν ταρίφες μέχρι και το β’ 3μηνο του 2011. Δεύτερον όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες χωρίς ενίσχυση που κλείδωσαν ταρίφες μέχρι και το β’ τρίμηνο του 2010, και τρίτον όλες τις κατηγορίες που συνδέθηκαν το γ’ και δ’ τρίμηνο του 2013 με ήδη μειωμένες τιμές.
Και οι τρεις αυτές κατηγορίες διατηρούν τις ταρίφες τους, υποχρεώνονται όμως να επιστρέψουν μέρος του τζίρου τους (να εκδώσουν δηλαδή πιστωτικό τιμολόγιο) -όπως όλες οι κατηγορίες φωτοβολταϊκών πλην των οικιακών- ενώ δεν τους χορηγείται η παράταση των 5 ετών (από τα 20 στα 25 χρόνια) που δίνεται σε όλες τις υπόλοιπες.

Πέντε κατηγορίες για τα πιστωτικά τιμολόγια.
Σε ό,τι αφορά την επιστροφή εσόδων που θα χορηγήσουν οι παραγωγοί επί του τζίρου του 2013, το ποσοστό δεν είναι πλέον οριζόντιο 35% όπως στη διαβούλευση, αλλά κλιμακώνεται σεμεγαλύτερο εύρος βάσει 5 κατηγοριών. Προσοχή, καθώς η μη έκδοση του πιστωτικού τιμολογίου, θα σημάνει και τη διακοπή της σύμβασης πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας. Της έκδοσης πιστωτικού τιμολογίουεξαιρούνται μόνο τα οικιακά.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό επιστροφής, κλιμακώνεται ως εξής: 
* 34% για τα φωτοβολταϊκά που συνδέθηκαν ως 31/12/2009.
* 35% για τα φωτοβολταϊκά που συνδέθηκαν από 1/1/2010 ως 31/12/2011.
* 37% για φωτοβολταϊκούς σταθμούς που συνδέθηκαν από 1/1/2012 ως 31/12/2012.
* 37,5% για φωτοβολταϊκούς σταθμούς που συνδέθηκαν από 1/1/2013 ως 31/12/2013 (έναντι 40% στο προσχέδιο).
* 20% για όλα τα φωτοβολταικά ως και 100 kW ανεξαρτήτως του πότε συνδέθηκαν (συμπεριλαμβανομένων των σταθμών που ανήκουν σε αγρότες). Στην κατηγορία αυτή εκτιμάται ότι ανήκουν περί τα 13.500 πάρκα (μέρος των οποίων είναι και τα 2.500 αγροτικά). Στο προσχέδιο, η επιστροφή τζίρου για αυτή την κατηγορία κυμαινόταν από 34% ως 40% αναλόγως του χρόνου σύνδεσης.
* 10% για τις υπόλοιπες ΑΠΕ/ΣΗΘΥΑ.
Σημειωτέον ότι έχει εισαχθεί πρόβλεψη για το συμψηφισμό του ΦΠΑ του πιστωτικού τιμολογίου με τον ΦΠΑ που πρέπει να αποδίδουν οι παραγωγοί.

5ετής παράταση συμβάσεων προς 9 λεπτά/ KWhp.
Σαν αντιστάθμισμα στο κούρεμα για τις ταρίφες, όλες οι συμβάσειςπώλησης ενέργειας στο σύστημα επεκτείνονται κατά πέντε χρόνια (από 20 σε 25 χρόνια).
Η αγορά της παραγόμενης ενέργειας για το διάστημα αυτό, θα γίνεται έναντι 90 ευρώ η μεγαβατώρα, και όχι έναντι 80 ευρώ της αρχικής πρότασης. Με τη διαφορά πως η αμοιβή αυτή θα αφοράσυγκεκριμένη ποσότητα ενέργειας ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ και τεχνολογία.


Δυνατότητα πώλησης των αγροτικών.
Ειδικά για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, που λόγω της ευνοϊκής αντιμετώπισης που είχαν εξαρχής, απαγορευόταν η πώληση της επένδυσης καθώς είχε χαρακτηριστεί ως αγροτική, με το νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα να μεταβιβασθούν αλλά με ταυτόχρονη άρση των ευνοϊκών ρυθμίσεων σε περίπτωση που ο νέος ιδιοκτήτης είναι μη αγρότης.
Με το κούρεμα, καταργείται η έκτακτη εισφορά που είχε επιβληθεί χωρίς λεπτομερή παραμετροποίηση. Η έκτακτη εισφορά είχε προκαλέσει επιπλοκές στη φορολόγηση των επενδυτών, ενώ με το σύστημα των μειωμένων τιμών η φορολόγηση θα γίνεται πλέον επί του πραγματικού εισοδήματος.

Τα αιολικά.
Τέλος, όσον αφορά στις μειώσεις των εγγυημένων τιμών στα αιολικά σε σχέση με τη διαβούλευση συγχωνεύτηκε η κατηγορία πάνω από 20MW με την κατηγορία 5-20 MW, καθώς ο επηρεασμός της απόδοσης ήταν παρόμοιος.

1 σχόλιο:

  1. http://www.energypress.gr/news/Kerdismenoi-twn-perikopwn-stis-tarifes-oi-agrotes-koyreyontai-mono-12-oles-oi-telikes-allages-sto-New-Deal

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.