Αύριο κρίνεται το μέλλον των ιχθυοκαλλιεργειών σε έκτακτη σύσκεψη στο Yπουργείο Ανάπτυξης.



Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι των τριών μεγάλων του κλάδου, Νηρεύς, Σελόντα και Δίας, οι εκπρόσωποι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και στελέχη από το ΤΧΣ.
Κρίνεται αύριο το μέλλον του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών. Συγκεκριμένα για αύριο ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νότης Μηταράκης έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο με βασικό θέμα την εξεύρεση λύσης για τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών. Στην ευρεία σύσκεψη έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν, εκτός από τους εκπροσώπους των τριών μεγάλων του κλάδου, ήτοι Νηρεύς, Σελόντα και Δίας, οι εκπρόσωποι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών καθώς και στελέχη από το ΤΧΣ.
Η σύσκεψη πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για το μέλλον του κλάδου ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες των ελληνικών εξαγωγών. Ωστόσο και παρά τον εξαγωγικό του προσανατολισμό, ο υπερδανεισμός, η έλλειψη ρευστότητας και οι άστοχες σε κάποιες περιπτώσεις επενδυτικές επιλογές όπως παραδέχονται στελέχη του κλάδου, τον έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο. Σύμφωνα με τους ίδιους, εξαιτίας της χρηματοοικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει πολύ σημαντικές επιχειρήσεις του και της πίεσης που ασκούν οι τράπεζες, φυτοζωεί με ανυπολόγιστες συνέπειες στο εύρος της αξιακής αλυσίδας του αλλά και στο κομμάτι της απασχόλησης (σ.σ. σήμερα απασχολούνται στον κλάδο 10.000 άτομα (άμεσοι και έμμεσα εργαζόμενοι)”.
Την ίδια ώρα το ενδεχόμενο συνέχισης της αβεβαιότητας και μη εξεύρεσης λύσης, τη στιγμή που οι τιμές στα βασικά είδηιχθυοκαλλιέργειας έχουν τσιμπήσει πάνω απο 1 ευρώ το κιλό σε τιμές χονδρικής, θέτουν σε κίνδυνο και τις εξαγωγές. Σημειώνεται ότι κάθε εβδομάδα εξάγονται από την Ελλάδα 2.000 τόνοι ψαριών από ιχθυοκαλλιέργειες με προορισμό 30 χώρες του εξωτερικού. Κάτι που μεταφράζεται σε αξία εξαγωγών μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2013 στα 200 εκατ. ευρώ.
Ποσό που κατατάσσει το συγκεκριμένο προϊόν, τέταρτο πιο σημαντικό για τις ελληνικές εξαγωγές και δεύτερο, μετά το ελαιόλαδο, σε ότι αφορά στην κατηγορία αγροτικά προϊόντα. Το 2012 δε τα ψάρια νωπά ή διατηρημένα με απλή ψύξη με εξαγωγές 449,5 εκατ. ευρώ ήταν το τρίτο πιο εξαγώγιμο προϊόν της χώρα όπως και το 2011 και το πρώτο στην κατηγορία αγροτικά προϊόντα.
Από την άλλη πλευρά, ο ανταγωνισμός εντείνεται επικίνδυνα, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να απωλέσει η χώρα μας τα πρωτεία στην παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού από την Τουρκία. Καταλυτικό ρόλο ως προς αυτό το ενδεχόμενο εκτιμάται ότι έχει η σωτηρία ή μη της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, καθώς εάν χαθεί ο όγκος της παραγωγής της, μειώνεται σημαντικά η συνολική παραγωγή της χώρας μας. Η ελληνική παραγωγή το 2013 εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε περί τους 119 χιλ. τόνους, με την παραγωγή της Τουρκίας να φθάνει ήδη τους 85-90 χιλ. τόνους.
Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος στην Ελλάδα, η απουσία χάραξης και εφαρμογής στρατηγικού σχεδίου για τον κλάδο εκτιμάται ότι βρίσκονται πίσω από την υποχώρηση αυτή της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας. Αντίθετα η Τουρκία, με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας, αποκτά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, που συνδυαζόμενο με την οργανωμένη προώθηση των προϊόντων της σε νέες αγορές, όπως αυτές της Βόρειας Ευρώπης, της Ρωσίας και της Μέσης Ανατολής και την καθετοποίηση της παραγωγής μπορεί να εκτοπίσει τα ελληνικά προϊόντα εφόσον εδώ δεν ληφθούν άμεσα αποφάσεις.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.