Εγκρίθηκε ο νέος νόμος για τις Υδατοκαλλιέργειες (Fast Track).


Πηγή: http://newpost.gr

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και με την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση ο νέος νόμος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες.
Από την πρώτη στιγμή της συζήτησης και επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης, ήταν ανοικτός σε προτάσεις από τους βουλευτές και τους αρμόδιους φορείς που θα βελτίωναν το περιεχόμενό του.
Αποτέλεσμα ήταν η αποδοχή από τον υπουργό σημαντικού αριθμού νομοτεχνικών βελτιώσεων που κατέθεσαν βουλευτές από όλα τα κόμματα, καθώς και αρμόδιοι φορείς κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης δήλωσε σχετικά: «Η Ελλάδα και ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας θα πρέπει επιτέλους να απαγκιστρωθεί από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Να απαλλαχθεί από στερεότυπα, πρακτικές και αντιλήψεις δεκαετιών που κράτησαν αιχμάλωτη την αναπτυξιακή προοπτική δυναμικών κλάδων της οικονομίας μας. Που «έδιωξαν» επενδυτές και αποστέρησαν δεκάδες εκατομμύρια ίσως και δισεκατομμύρια από το Εθνικό μας εισόδημα. Ευτυχώς, που ακόμη και σε συνθήκες ακραίων δημοσιονομικών περιορισμών, που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει, υπάρχουν κλάδοι όπως οι υδατοκαλλιέργειες που πρωτοπορούν».

Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν:
1. Την διαδικασία «μίας στάσης» για την απλούστευση και γρήγορη έκδοση αδειών χωρίς να ταλαιπωρούνται» οι υποψήφιοι επενδυτές. Η απλούστευση της αδειοδότησης ήταν πάγιο αίτημα του κλάδου, δεδομένου ότι ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται σήμερα για την έκδοση της άδειας είναι δύο χρόνια, χωρίς να λείπουν και πολύ πιο ακραίες περιπτώσεις. Πλέον οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά άπαξ σε μία υπηρεσία, η οποία στη συνέχεια θα διαβιβάσει το αίτημα και θα συγκεντρώνει ενδοϋπηρεσιακά όλα τα απαραίτητα έγγραφα, για όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις.
2. Την απευθείας μίσθωση των θαλασσίων εκτάσεων από το ελληνικό δημόσιο σε ενδιαφερομένους επενδυτές για 20 χρόνια, ώστε οι επαγγελματίες να αισθάνονται πλέον ασφάλεια για την επένδυσή τους. 
3. Την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων για την αδειοδότηση των εκμεταλλεύσεων στην Περιφέρεια.
4. Την συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Υδατοκαλλιεργειών, που θα αναλάβει καίριο ρόλο στη διαχείριση των 6 δις. ευρώ που διατίθενται στη χώρα μας ως το 2020 με τη νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική της Ε.Ε.
5. Την παραχώρηση υδάτινων εκτάσεων χωρίς αντάλλαγμα σε Υπηρεσίες του Δημοσίου στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις των ΟΤΑ και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, για επτά έτη για ερευνητικούς σκοπούς.
6. Την αξιοποίηση, με επιλογή κατά προτεραιότητα, από τους μόνιμους κατοίκους μιας περιοχής των υδάτινων εκτάσεων που ενοικιάζονται στην περίπτωση που ο μισθωτής δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για τη συνέχισή της εκμετάλλευσης.
7. Την υποχρεωτική προσαρμογή στις νέες ρυθμίσεις εντός δυο ετών των μονάδων υδατοκαλλιέργειας που λειτουργούν, κατά την έναρξη ισχύος του νόμου, χωρίς άδεια ίδρυσης και λειτουργίας. Οι μονάδες καταβάλλουν μίσθωμα, από την έναρξη ισχύος του νόμου, για την υδάτινη έκταση που είναι εγκατεστημένες. Οι διατάξεις αυτές δεν εφαρμόζονται, σε μονάδες οι οποίες, χωρίς να αιτηθούν την παραχώρηση του συνόλου της υδάτινης έκτασης που έχουν εγκατασταθεί, την έχουν καταλάβει αυθαίρετα και, σε μονάδες υδατοκαλλιέργειας με υπέρβαση της μισθωμένης υδάτινης έκτασης σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10%.
8. Τη χωροθέτηση των υδάτινων εκμεταλλεύσεων με το ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό και με τη δημιουργία Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ).

1 σχόλιο:

  1. Δεν πειράζει. Του χρονου θα κάνουμε μεγαλο πανηγυρι και θα μας δώσουν άφθονο πάγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.