Η νέα τεχνολογία στις ιχθυοκαλλιέργειες έχει βάση την καλλιέργεια ιχθύων ανοικτής θαλάσσης.


Η νέα τάση στην τεχνολογία στις ιχθυοκαλλιέργειες, είναι αυτές να μεταφερθούν στις ανοικτές θάλασσες και να φύγουν από τις ακτές. Αυτό είναι το μέλλον. Φεύγοντας από τις ιχθυοκαλλιέργειες ακτής και πηγαίνοντας σε αυτές της ανοικτής θαλάσσης τα οφέλη θα είναι πολύπλευρα. Δείτε το παρακάτω ενδιαφέρον άρθρο.

Πηγή: http://www.tovima.gr

ONEX Technologies: Επενδύσεις 50 εκατ. δολάρια στις ιχθυοκαλλιέργειες.
Η τεχνολογία «mobile fish pen» θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά σε Ευρώπη και Μεσόγειο.

Επένδυση ύψους 50 εκατ. δολ. στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας, για την επόμενη τριετία, στην Ελλάδα, ανακοίνωσε η Οnex Technologies Inc, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα. Ο κ. Πάνος Ξενοκώστας, διευθύνων σύμβουλος της ΟΝΕΧ Technologies Inc, ενημέρωσε για την τεχνολογία «mobile fish pen» η οποία αναπτύχθηκε από τη Lockheed Martin και θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο μετά από την πρώτη εγκατάστασή της στη Χαβάη. Πρόκειται για μια τεχνολογία η οποία θα δημιουργήσει εξειδικευμένες θέσεις εργασίας στη χώρα μας και θα αυξήσει τις ελληνικές εξαγωγές σε ολόκληρο τον κόσμο. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει αναδειχθεί ως μια από τις κορυφαίες 25 εφευρέσεις του 2012 από το Αμερικάνικο περιοδικό TIME, καθώς αποτελεί ουσιαστικά επανάσταση στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών.
Η ανάπτυξη αυτής της νέας τεχνολογίας για τις ιχθυοκαλλιέργειες είχε ως κίνητρο, εκτός των άλλων, την πρόσφατη αναφορά του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών για την «Κατάσταση της παγκόσμιας αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας», όπου αναφέρεται ότι η υπεραλίευση έχει εξαφανίσει το 90% των μεγάλων ψαριών από τους ωκεανούς, ενώ το 25% των «άγριων» ψαριών έχει εκλείψει εξαιτίας φυσικών περιορισμών.
Το νέο σύστημα που προτείνεται από τις δύο εταιρείες αποτελείται από μια κινητή μονάδα, η οποία είναι προσαρτημένη σε μια «φορτηγίδα» και περιφέρεται με τα ρεύματα της θάλασσας, λειτουργώντας περίπου σαν δορυφόρος ο οποίος συγκρατείται από τη βαρύτητα σε μια ελεγχόμενη τροχιά γύρω από τη γη. Το fish pen κινείται διαρκώς, αποφεύγοντας τα πιθανά προβλήματα επίδρασης στην ποιότητα του νερού και στον πυθμένα της θάλασσας, βελτιώνοντας την υγεία και την ανάπτυξη των ψαριών. Ουσιαστικά τα ψάρια της συγκεκριμένης τεχνολογίας θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με «ελευθέρας βοσκής» άγρια ψάρια.
Δύο είναι τα κύρια στοιχεία της πρωτοποριακής τεχνολογίας «mobile fish pen», τα οποία θα εξασφαλίσουν την επιτυχία αλλά και τη βιωσιμότητα ολόκληρου του έργου. Πρώτον, η αυτοματοποίηση η οποία επιτρέπει στο ψάρι να μεγαλώσει σε περιβάλλον όπου ο άνθρωπος δύσκολα μπορεί να δουλέψει, ενώ ταυτόχρονα ελέγχει τις λειτουργικές παραμέτρους ώστε να διασφαλιστεί η υγεία και η καλή ποιότητα του ψαριού. Δεύτερον, η συνοχή και η αξιοπιστία των μηχανισμών, οι οποίοι παρακολουθούν τη σταθερότητα των λειτουργιών και τη διατήρηση των βέλτιστων συνθηκών του φυσικού περιβάλλοντος, διασφαλίζοντας την επιτυχή διεξαγωγή του έργου. Σε αντίθεση με την ιχθυοκαλλιέργεια ξηράς, αυτή η μέθοδος σε βαθιά νερά τα οποία ανανεώνονται διαρκώς από τα ρεύματα είναι ωφέλιμη τόσο για την υγεία των ψαριών, όσο και για τη διατήρηση της ποιότητας του νερού.
Μετά τη Χαβάη όπου πρωτοεφαρμόστηκε με επιτυχία η συγκεκριμένη τεχνολογία, επιλέχθηκε η Ελλάδα καθώς προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες, που θα ευνοήσουν την επιτυχία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας. Τα σημεία κλειδιά για την επιλογή της Ελλάδας, ώστε να δεχθεί πρώτη απ' όλες τις άλλες μεσογειακές χώρες την εφαρμογή της τεχνολογίας, είναι: η εξαιρετική ποιότητα του νερού στο Αιγαίο και γύρω από τη Κρήτη, η τοπική πρόσβαση σε κορυφαίους ειδικούς της θαλάσσιας βιολογίας και η ευρεία προσφορά εργασίας στη χώρα. Παράλληλα, το επιχειρηματικό πλάνο της ΟΝΕΧ Technologies Inc προβλέπει, σε δεύτερη φάση, την ίδρυση και ανάπτυξη μιας μεγαλύτερης εταιρείας, νέου τύπου ανοικτής θαλάσσης ιχθυοφάρμας στη Μεσόγειο, με επίκεντρο την Ελλάδα, που αυτόματα σημαίνει κατακόρυφη άνοδο των εξαγωγών ψαριού από τη χώρα μας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση στην Ελλάδα, οι δύο εταιρείες σκοπεύουν να συνεργαστούν με τοπικό ερευνητικό οργανισμό και με κυβερνητικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα μπορέσουν να διασφαλίσουν την ασφάλεια των λειτουργιών και τη περιβαλλοντική βιωσιμότητα των μονάδων. Επίσης, η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι από τη συγκεκριμένη επένδυση επωφελούνται σημαντικά οι τοπικές αλιευτικές ομάδες, λόγω της αύξησης των άγριων ψαριών, του οικοτουρισμού και της βελτίωσης των υφιστάμενων υποδομών.
Αναφερόμενος στα οικονομικά στοιχεία της σημαντικής αυτής της μεγάλης επένδυσης ο κ. Ξενοκώστας τόνισε: «Στην πρώτη τριετία, για την ανάπτυξη των δύο ειδών ψαριών, τα γνωστά σε όλους μας μαγιάτικο και φαγκρί, θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις που ανέρχονται στο ύψος των περίπου 50 εκ δολ., ενώ προβλέπουμε την απόδοση της επένδυσής μας μετά την πρώτη πενταετία. Βεβαίως, στα πλάνα της δεκαετίας μας, οι επενδύσεις διπλασιάζονται, αφού μετά τα 3 έτη προχωράμε και σε νέες εγκαταστάσεις στη Μεσόγειο και σε νέα είδη ψαριών, κάποια από τα οποία απειλούνται και με εξαφάνιση».
Ο κ. Γρηγόρης Κουτσογιάννης από την Lockheed Martin αναφέρθηκε στη νέα αυτή δραστηριότητα της Lockheed Martin Corporation δηλώνοντας ότι «Πριν από περίπου 5 χρόνια, μέσω του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας πειραματιστήκαμε με την επαναστοχοποίηση των τεχνολογιών άμυνας, που είναι και η κύρια δραστηριότητα της εταιρείας, για την υλοποίηση έργων σε εμπορικές διεθνείς αγορές. Αναγνωρίζοντας το κενό στις αυτόνομες τεχνολογίες fish-pen ανοιχτής θαλάσσης, η Lockheed Martin εφάρμοσε τις τεχνολογίες που διέθετε αξιοποιώντας δορυφορικές επικοινωνίες, απομακρυσμένη καταγραφή δεδομένων από αισθητήρες, ρομποτική, λογισμικό διοίκησης ελέγχου και επίγνωσης της επιχειρησιακής κατάστασης, για τον έλεγχο και την τηλεπισκόπηση των κλωβών».


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.