Ο κάμπος της Αλυζίας με τις ελιές.


Η περίοδος συγκομιδής της ελιάς φτάνει και ο κάμπος της Αλυζίας είναι έτοιμος να μας δώσει τον ευλογημένο καρπό της ελιάς. Κατεβαίνοντας από το Πύργο του Αρχοντοχωρίου, σαν μία μεγάλη ασημοπράσινη θάλασσα, η ελιά, το ευλογημένο αυτό δέντρο γεμάτο από καρπό έχει έρθει η ώρα του να μαζευτεί.
Στο πλαίσιο του έργου LIFE Oliveclima "Εφαρμογή νέων καλλιεργητικών πρακτικών στην ελαιοκομία με στόχο τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή στις νέες κλιματικές συνθήκες”, έχουν παραχθεί δύο επιδεικτικές ταινίες για την καλλιέργεια της ελιάς, οι οποίες είναι διαθέσιμες σε κάθε ενδιαφερόμενο στο διαδίκτυο.


Το κλάδεμα των ελαιοδένδρων.


Διαχείριση ζιζανίων στον ελαιώνα.

5 σχόλια:

  1. Θερμά συγχαρητήρια ! στο Μύτικα prees για την προβολή θεμάτων με ουσιαστικό περιεχόμενο.
    αλύζιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι επιβεβλημένο να κληθούν οι άνθρωποι αυτοί από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και να γίνει προβολή αυτού του υλικού από το Δήμο ή από την ΕΑΣ και να τούς δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες. Αυτή είναι η φροντίδα για τον τόπο και η προοπτική σε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον. Τα βίντεο αυτά είναι χρυσάφι και πρέπει να τα δούν και να τα εμπεδώσουν οι αγρότες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το κλαδεμα της ελιας αυτοι το διδαχτηκαν απο εμας ,τους κατοικους του δημου Αλυζιας, το γνωριζουν αριστα...Την εποχη που κλαδευαμε,που λιπαζαμε και καναμε αριστα τις εργασιες που χρειαζοταν η ελια , για τη συγκομιδη της ελιας ερχοταν οικογενειες απο Ευριτανια,Καρδιτσα και απο ολο το νομο Αιτωλοακαρνανιας να παρουν το λαδι για τη χρονια τους.Υπηρχε τοση λαδια που αν το χυναμε θα εφτανε στη Πατρα.Τα χωρια μας χτιστηκαν απο την ελια...Υπηρχε πλουτος απο το λαδι.Ολα τα παιδια μας γιναν επιστημονες απο το λαδι.Κακα τα ψεματα υποτιμησαμε το προιον , γιναμε αχαριστοι , γιναμε τεμπεληδες...Δουλευουμε με ενα ποτο το βραδυ στις καφετεριες,ειμαστε γεωπονοι , στο τι χρειαζετε να κανουμε,τι εργασιες χρειαζονται τα κτιματα μας, το πρωι ξυπναμε ομως και ξεχναμε να παμε...Αυτο συμβαινει μονο στην Αλυζια...Αρα δεν χρειαζομαστε τον ΕΛΓΟ Δημητρα, χρειαζεται να βαλουμε πλατη για δουλεια...Πλατη ομως δε βαζουμε, τα υπολοιπα ειναι παραμυθια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι περισσότεροι φίλε μου δεν έχουνε ιδέα σε πληροφορώ. Όποιος θέλει κάνει ότι νομίζει και στο τέλος πιστεύει ότι τα ξέρει όλα. Και στο τέλος δεν κατέχει το παραμικρό. Είναι μέγα λάθος να πιστεύεις ότι τα ξέρεις όλα και καθάρισες, επειδή κάποτε ήξερες κάποια πράγματα ή επειδή τα έδειξες εσύ σε κάποιον επιστήμονα. Πολλοί διδάχτηκαν ή είδαν πράγματα από κάποιους αλλά τα εξέλιξαν. Το τι χτίστηκε ΚΑΠΟΤΕ από την ελιά, το ποιοί σπούδασαν ΚΑΠΟΤΕ από την ελιά και το τι έγινε από το ΚΑΠΟΤΕ μέχρι το ΤΩΡΑ που κάποτε οι ελιές παρήγαγαν του σκοτωμού και μετά σταμάτησαν για κάποιο ανεξήγητο λόγο που λέγετε "δεν βάζω πλάτη" είναι θεωρίες αστείες. Στον αγροτικό τομέα της περιοχής ο καθένας κάνει ότι θέλει, όποτε νομίζει κι όπως νομίζει. Ανακατεύονται φυτοφάρμακα με τα χέρια, ψεκάζονται φυτά με τον αέρα και το αναπνέουμε όλοι και έρχεται ο νομός μας νούμερο ένα σε καρκινοπάθειες επειδή μεγάλωσε η τρύπα του Όζοντος? Αυτή είναι θεωρία καφενείου η οποία όπως πολύ καλά γνωρίζεις ευδοκιμεί και ανθεί στην περιοχή μας και στο Ξηρόμερο γενικότερα. Άσε που λέγεται και κατι πιο σημαντικό. Έλλειψη παιδείας. Δεν είναι πανάκεια η εμπειρία. Υπάρχουν όπως προείπα και άνθρωποι επιστήμονες οι οποίοι έχουν εξελίξει αυτή την εμπειρία. και πιθανότατα να την έχουν διορθώσει κιόλας (όπως και η εμπειρία έχει διορθώσει την επιστήμη και τη θεωρία σε πολλές περιπτώσεις).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.