Στα χέρια των τραπεζών το μέλλον της ιχθυοκαλλιέργειας.



Του Γιώργου Μανέττα.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τη διάσωση της «Νηρέας» και της «Δίας Ιχθυοκαλλιέργειας». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες επεξεργάζονται διάφορα σχέδια για την εξυγίανση των δύο εταιρειών, με στόχο να διασφαλισθεί όχι μόνο η επιβίωσή τους αλλά και η επιστροφή τους σε τροχιά ανάπτυξης. «Πιλότος», όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, αποτελεί η περίπτωση της «Σελόντα», η οποία ήταν η πρώτη από τις μεγάλες δυνάμεις του κλάδου που κατέληξε σε συμφωνία με τους πιστωτές της.
Βάσει της συμφωνίας η «Σελόντα» θα περάσει στον έλεγχο των τραπεζών, οι οποίες με την ολοκλήρωση των διαδικασιών και μετά τη μετοχοποίηση των χρεών θα αποκτήσουν το 82% του μετοχικού της κεφαλαίου, ενώ το ποσοστό της οικογένειας Στεφανή, βασικού μετόχου και ιδιοκτήτη της εταιρείας, θα υποχωρήσει σε περίπου 4% και της Linneaus Capital του Γεωργιανού επιχειρηματία Kahka Bendukinze στο 3,4%. Ανάλογη εκτιμάται ότι θα είναι η συμφωνία που θα επιτευχθεί με τη «Νηρέας», η οποία φέρεται να δώσει τα χέρια με τις τράπεζες στα βασικά προαπαιτούμενα για την αναδιάρθρωσή της.


Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, η συμφωνία προβλέπει την κεφαλαιοποίηση δανείων ύψους περίπου 60 εκατ. ευρώ αλλά και έκδοση ομολογιακών ώστε να αναχρηματοδοτηθούν περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ μετά την κεφαλαιοποίηση οι τράπεζες θα ελέγχουν περίπου το 70% της εταιρείας και οι βασικοί μέτοχοι (Αρ. Μπελλές και Linneaus) κάτω του 5,5%. Το ίδιο μοντέλο προβλέπεται πως θα ακολουθηθεί και στην περίπτωση της «Δίας Ιχθυοκαλλιέργειας», η οποία εξασφάλισε τη συναίνεση της συντριπτικής πλειονότητας των πιστωτών της (τράπεζες και προμηθευτές) για την υπαγωγή της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα που εκδικάστηκε χθες. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες, ενώ έως τότε συνεχίζεται η προστασία της εταιρείας από τους πιστωτές. Υπολογίζεται πως πέρα από την κεφαλαιοποίηση των δανείων, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 120 εκατ. ευρώ, η «Δίας» θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση περίπου 25 εκατ. ευρώ, προκειμένου να σταθεί όρθια και να αναπτυχθεί.

Επενδυτικό ενδιαφέρον.
Ρόλο στην εξυγίανση της «Δίας», πάντως, διεκδικεί και η Biomar Hellenic, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή ιχθυοτροφών. Η εταιρεία, η οποία πριν από μερικούς μήνες είχε καταθέσει πρόταση για τη σωτηρία της «Δίας», δηλώνει παρούσα στην προσπάθεια που γίνεται για την ανασυγκρότηση του κλάδου. Πηγές της Biomar, πάντως, ξεκαθαρίζουν ότι δεν σκοπεύουν από προμηθευτές ιχθυοτροφών να μετατραπούν σε ιχθυοκαλλιεργητές, αλλά πρόθεσή τους είναι να στηρίξουν τον κλάδο να κρατηθεί όρθιος και να ανακτήσει τη δυναμική του. Στελέχη της Biomar θεωρούν ότι η διαδικασία ανασυγκρότησης της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, που ξεκίνησε από τη «Σελόντα», θα πρέπει να οδηγήσει στη δημιουργία ενός ισχυρού πόλου, ο οποίος θα συγκεντρώσει κάτω από την «ομπρέλα» του τις μεγαλύτερες δυνάμεις του χώρου και θα μπορέσει να προσελκύσει επενδυτές είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή, όπως επισημαίνουν τα ίδια στελέχη, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένα κεφάλαια να επενδύσουν στην ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, αρκεί να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.