Προβλήματα με τη συγκοινωνία του Καλάμου - Σε απόγνωση οι κάτοικοι του νησιού.



Από την Παρασκευή 12/12 έως και τη Δεύτερα 15/12 δεν υπάρχει συγκοινωνιακή σύνδεση του Καλάμου με την απέναντι ακτή (Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας) επειδή απαγορεύτηκε ο απόπλους του Ε/Γ-Δ/Ρ ``ΙΩΑΝΝΑ`` Ν.E 110, λόγω εκκρεμοτήτων της πλοιοκτήτριας εταιρίας προς το ΝΑΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η συνιδιοκτήτρια του πλοίου κατέβαλε ήδη από την Παρασκευή ένα ποσό στο ΝΑΤ και αναμένεται από τη Δευτέρα να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
Ωστόσο, λόγω, του προβλήματος αυτού, ο Δήμαρχος Λευκάδας Κ. Δρακονταειδής αποφάσισε να μισθώσει το θαλάσσιο ταξί που εδρεύει στην περιοχή, για τη μετακίνηση των μαθητών και των κατοίκων που έχουν μεγάλη ανάγκη να ταξιδέψουν, δεδομένου της περιορισμένης χωρητικότητας του σκάφους (περίπου 10 άτομα).
Να θυμίσουμε ότι, η συχνότητα των δρομολογίων έχει μειωθεί δραματικά στο νησί. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται μόνο ένα δρομολόγιο ( 6:45 π.μ. αναχώρηση από Κάλαμο και 02:15 μ.μ. επιστροφή από Μύτικα), από τα τρία δρομολόγια που είχαν οι Καλαμισάνοι πριν από δύο μήνες, λόγω μη ανανέωσης της δεύτερης επιδοτούμενης γραμμής του πλοίου ΧΑΝΙΑ 2. Για παράδειγμα το νησί Αμμουλιανή, που έχει περίπου τον ίδιο πληθυσμό με τον Κάλαμο, έχει πέντε δρομολόγια την ημέρα με την Χαλκιδική που είναι η απέναντι ακτή.
Δεδομένου ότι ο Κάλαμος, είναι ένα νησί με πολύ μεγαλύτερες ανάγκες που δεν καλύπτονται από ένα δρομολόγιο την ημέρα, οφείλουν οι αρμόδιοι (Δημοτική Αρχή και Πλοιοκτήτες) να κάνουν ό,τι μπορούν για ένα ακόμα τουλάχιστον δρομολόγιο το χειμώνα και περισσότερα το καλοκαίρι.
Επίσης, ο Κάλαμος και ο Καστός δεν έχουν καμία σύνδεση με το διοικητικό τους κέντρο που είναι η πόλη της Λευκάδας, τη στιγμή που δικαιούνται τρια επιδοτούμενα δρομολόγια την εβδομάδα. Είναι ίσως τα μοναδικά νησιά στην Ελλάδα που δεν έχουν απευθείας θαλάσσια σύνδεση με το διοικητικό τους κέντρο. Να θυμίσουμε ότι πριν από χρόνια ο Κάλαμος συνδεόταν όχι μόνο με τη Λευκάδα, αλλά με τον Αστακό και με την Ιθάκη.

1 σχόλιο:

  1. Οι Καλαμισάνοι δικαιούνται πολλά περισσότερα από αυτά που διεκδικούν, με τον τρόπο που τα διεκδικούν. Όπως και οι Καστιώτες που είναι πολύ πιο απομακρυσμένοι. Για την ιστορία όμως θέλω να σχολιάσω ότι τον καιρό που διεκδικούσαν τη δεύτερη γραμμή, δεν διεκδίκησαν και ένα εξορθολογισμό των δρομολογίων. Δύο πλοία στη διάθεσή τους και τα δρομολόγια έπεφταν το ένα επάνω στο άλλο. Μπορούσες να έρθεις και να πας στο νησί, σχεδόν τις ίδιες ώρες. Και το καλοκαίρι!!!, αχ! αυτό το καλοκαίρι. Η απόλυτη παράνοια. Στις 2 ή 3 το μεσημέρι έπρεπε να μισθώσεις βάρκα. Με δύο επιδοτούμενα πλοία!!!! Η απόλυτη παράνοια. Εύχομαι γρήγορα να ξεπεραστεί το πρόβλημα και κάποιοι να ακούνε κάποιες καλοπροαίρετες συμβουλές. Ο Κάλαμος δεν είναι μόνος του και το διοικητικό του κέντρο είναι πολύ μακρυά για να συμφέρει να επιδοτηθεί συγκοινωνία απευθείας. Και δεν νομίζω να συμφέρει και κανέναν επιχειρηματικά να βάλει τόσο μεγάλο πλοίο για να εξυπηρετήσει τέτοια γραμμή. Εκτός και αν συμπεριληφθεί στάση σε Μύτικα, Μεγανήσι και φυσικά αναχώρηση από Καστό Οπότε δεν θα έχει διανυκτέρευση στον Κάλαμο το επιδοτούμενο πλοίο. Πλέον η εποχή θέλει λύσεις βιώσιμες και όχι κοντόφθαλμες με καθαρά τοπικιστικά κριτήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.