Αλλάζουν όλα στον Καλλικράτη – Τι προανήγγειλε ο Βούτσης για χωροταξικό, εκλογικό νόμο, οικονομικά.


Μεγάλες αλλαγές στον Καλλικράτη προαναγγέλλει ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Βούτσης. Παρότι οι αλλαγές αυτές, απ' ότι φαίνεται θα εφαρμοστούν στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές οι οποίες θα γίνουν το 2019 (εκτός αν υπάρξει επίσπευση στο πνεύμα των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα), θα πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να προετοιμαστούν με προτάσεις και αυτό αφορά και την δική μας τοπική κοινωνία.
Είμαστε ευχαριστημένοι από την ένταξη μας στον Δήμο Ξηρομέρου;
Πως αποτιμούμε την 12χρονη εμπειρία μας σαν μέρος του Δήμου Αλυζίας;
Δεν θα πρέπει να διεκδικήσουμε να ληφθούν υπ' όψη στον νέο χωροταξικό των νέων Δήμων που θα προκύψουν, στοιχεία όπως η φυσιογνωμία της περιοχής μας, πολιτιστικοί και ιστορικοί δεσμοί, η ανέκαθεν κομβική σημασία του Μύτικα σαν κέντρο κ.α; Όλα αυτά δηλαδή που βάναυσα αγνοήθηκαν στις δύο προηγούμενες αυτοδιοικητικές μεταρρυθμίσεις.
Είμαστε βέβαια ακόμα πάρα πολύ μακριά και ίσως να είναι νωρίς ακόμα για τέτοιες συζητήσεις και ζυμώσεις.


Τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου που θα αντικαθιστά τον Καλλικράτη προανήγγειλαν κατά τη διάρκεια συνάντησης τους με τους δημοσιογράφους ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Κώστας Πουλάκης. «Μιλάμε για ένα πλαίσιο μέχρι και στο πεδίο της χωροθέτησης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης, προσθέτοντας ότι «αυτές οι αλλαγές θα γίνουν σταδιακά αλλά οι ενδιαφερόμενοι θα γνωρίζουν το πλαίσιο πολύ πριν τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές».
Όσον αφορά το πού θα γίνουν αλλαγές οι κύριοι Βούτσης και Πουλάκης τόνισαν ότι:
- Θα υπάρξει αποκλιμάκωση στο χωροταξικό «το οποίο θα προσεγγίσουμε με την μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία. Δεν θα κόψουμε κοστούμι όπως έκαναν ο Καλλικράτης και ο Καποδίστριας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης. Πρόσθεσε δε ότι «αυτό θα γίνει με εξαντλητική συζήτηση με τους ΟΤΑ στην οποία θα ληφθεί υπόψη η παραγωγικότητα, ανάπτυξη, η ιστορικότητα και η πολιτισμικότητα των περιοχών».
- Θα μπει στο τραπέζι και το θέμα του εκλογικού νομού που θα αφορά και την ανάδειξη των οργάνων της Αυτοδιοίκησης όπως η ΚΕΔΕ, η ΕΝΠΕ και η ΠΕΔ.
- Η χρηματοδότηση των Δήμων θα συνεχίζει να γίνεται μέσω ΚΑΠ και όχι με ανταποδοτικούς φόρους όπως πρότειναν Μάνος, Βαρουφάκης.
- Θα γίνει επανέλεγχος των δαπανών για την Αυτοδιοίκηση με στόχο την εξοικονόμηση πόρων και τη μείωση της σπατάλης, που όμως δεν αφορούν τους μισθούς και τις κοινωνικές δαπάνες.
- Θα δημιουργηθεί ιδιαίτερη ελεγκτική δομή που θα αντικαταστήσει τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις που θα πραγματοποιεί έλεγχο νομιμότητας και όχι έλεγχο σκοπιμότητας. Όλοι γνωρίζουμε, είπε ο κ. Βούτσης, ότι ανάλογα με το ποιας παράταξης είναι ο Δήμαρχος αναπέμπεται η όχι ο προϋπολογισμός. Παράλληλα θα δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες σε Δήμους και περιφέρειες.
- Θα δοθεί «προίκα» στους Δήμους όπως δεν είχε γίνει στον Καλλικράτη, από κονδύλια που θα εξοικονομηθούν από την ελάφρυνση της χώρας σε σχέση με τα πλεονάσματα αλλά και από το σχέδιο Γιούνκερ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.