Οι ιχθυοκαλλιέργειες απειλή για το φυσικό περιβάλλον και την τουριστική ανάπτυξη Καλάμου και Καστού.



Μεταξύ των αρκετών προβλημάτων, που απασχολούν και με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά οι κάτοικοι των νησιών του Καλάμου και του Καστού, είναι και εκείνο της σχεδιαζόμενης καταστροφικής όπως υποστηρίζει η πλειοψηφία αυτών, χωροθέτησης ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή τους.
Ενάμιση χρόνο μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, που ζητούσε την απένταξη των νησιών του Καλάμου και του Καστού, από το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ιχθυοκαλλιέργειες, και την ένταξή τους στο χωροταξικό του τουρισμού, διαπιστώνεται αξιοσημείωτη στασιμότητα, στο πολύ σοβαρό αυτό θέμα, που θέτει σε κίνδυνο την ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχή της Λευκάδας και την τουριστική της ανάπτυξη.
Να θυμίσουμε, πως μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις του Κάλαμου και του Καστού, νησάκια, η οικονομία των οποίων βασίζεται κυρίως στον τουρισμό, έχουν ενταχθεί στο χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών, με αποτέλεσμα να απειλείται ο χαρακτηρισμός που προσπαθούν οι κάτοικοι να προσδώσουν σε αυτά. Δηλαδή να διακρίνονται ως τοπία εξαιρετικού φυσικού κάλους, ικανά να προσελκύσουν μεγάλη μερίδα επισκεπτών και γιατί όχι και μόνιμων κατοίκων. Δεν είναι, εξάλλου, λίγοι οι ξένης καταγωγής κυρίως, επισκέπτες που επέλεξαν να αγοράσουν ένα κομμάτι γης εκεί, αφού εκτίμησαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτών των τόπων.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών, από την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου την τελευταία μέρα της θητείας της με σκανδαλώδη για πολλούς τρόπο, είχε προκαλέσει συλλογικές ενέργειες αντίδρασης των κατοίκων των όμορφων νησιών της Λευκάδας, αλλά και τουριστών επισκεπτών που θαύμασαν την μοναδικότητα της περιοχής. Η διαμαρτυρία τους έφτασε έως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πιο συγκεκριμένα είχαν συγκεντρωθεί περισσότερες από 1000 υπογραφές ενάντια στη χωροθέτηση από ντόπιους, αλλά και από κατοίκους Ιταλικής και Γαλλικής καταγωγής. Είχε γίνει μάλιστα και επερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο από Ιταλό Ευρωβουλευτή. Επίσης ο Δήμος Λευκάδας είχε καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ στις αρχές του 2012, η οποία εκδικάστηκε το Δεκέμβριο του 2013, με την έκδοση της απόφασης να βρίσκεται ακόμα εν αναμονή.
Τότε, ένας από τους πρωτοστάτες στις ενέργειες αυτές, ήταν ο Αντιδήμαρχος Καλάμου Φώτης Σώλος, ο οποίος σθεναρά υπερασπιζόταν τα αιτήματα των κατοίκων, με προσωπικές επισκέψεις στο αρμόδιο υπουργείο, δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, συναντήσεις με φορείς και άλλες δράσεις. Ο ίδιος, από τη θέση του πολίτη αυτή τη φορά, και όχι του αιρετού, εξακολουθεί να μάχεται για αυτό το μέγα θέμα που απειλεί το περιβάλλον, την τουριστική ανάπτυξη αυτών των νησιών και κατά συνέπεια την οικονομία τους. Το πρωί, απέστειλε μήνυμα στον προσωπικό λογαριασμό του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου αλλά και του Δημάρχου Λευκάδας, Κώστα Δρακονταειδή, στους οποίους αναφέρει

Κύριε Περιφερειάρχα.
Κύριε Δήμαρχε.
Εκ μέρους της πλειοψηφίας των συμπατριωτών μου που με ψήφισαν και νοιώθω πως εκπροσωπώ, άσχετα αν κάποιοι θέλουν να το αγνοούν, σας στέλνω στη προσωπική σας σελίδα στο FACEBOOK, την ιστορική αυτή απόφαση της Π.Ι.Ν. η οποία δυστυχώς δεν ελήφθηκε υπόψη από τον τότε γγ αποκεντρωμένης διοίκησης κύριο Αγγελάκα, ο οποίος με απόφασή του έδωσε την άδεια για άλλα δέκα χρόνια λειτουργίας της μονάδας στο Βαθύ Λιμνιόνι. 
Επίσης το Υπουργείο Περιβάλλοντος τότε δεν έλαβε υπόψη του το αίτημα σας ως Περιφερειακό Συμβούλιο τα νησιά Κάλαμος και Καστός καθώς και ο θαλάσσιος χώρος που τα περιβάλλει να απενταχθούν από το αμαρτωλό χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών και να ενταχθούν στο χωροταξικό του Τουρισμού. Επίσης ζητήσαμε απομάκρυνση με χρονοδιάγραμμα της υπάρχουσας μονάδας στο Βαθυλιμνιόνι Καλάμου. 
Με δεδομένο ότι έχουμε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο νέος υπουργός Εσωτερικών κύριος Βούτσης κατάργησε τους γγ της αποκεντρωμένης διοίκησης. 
Ζητάμε να ακυρωθεί η απόφαση του τότε γγ αποκεντρωμένης διοίκησης και να δοθεί χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης της εν λόγω μονάδας.
Ζητάμε με πρωτοβουλία σας να σταλεί σχετικό αίτημα στον υπουργό περιβάλλοντος κύριο Λαφαζάνη για απένταξη των δυο νησιών από το χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών και ένταξη στο χωροταξικό του τουρισμού

Φιλικά

Φώτης Σώλος
τ. Αντιδήμαρχος Καλάμου και πλειοψηφίσας
στην Περιφερειακή Ενότητα

Τη γνώμη του νυν Αντιδημάρχου Καλάμου Οδυσσέα Γιαννιώτη για το θέμα της χωροθέτησης των ιχθυοκαλλιεργειών, καθώς και για τα σημαντικότερα προβλήματα του Καλάμου ζητήσαμε από το πρωί να μάθουμε, αλλά λόγω υποχρεώσεων του δεν μπορέσαμε να συναντηθούμε, κάτι που κανονίσαμε για αύριο οπότε και θα σας την παραθέσουμε.
Αναμένουμε επίσης τις κινήσεις της κυβέρνησης για το πολύ σοβαρό αυτό θέμα. Να θυμίσουμε ότι σαν αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν καθολικά αντίθετος στο υπάρχον σχέδιο χωροθέτησης.
Δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες, που βρήκαμε σε σύντομη αναζήτηση που κάναμε στο διαδίκτυο, εικόνες της απίστευτης ομορφιάς των νησιών μας.

23:42:44
2015-02-24

8 σχόλια:

  1. να και τα σοβαρα
    εμεις τι καναμε σαν δημος και σαν κοινοτητα μυτικα;
    αντιδημαρχε; κυρια προεδρος;
    για μια επεκταση στο μυτικα ακουσατε τιποτα η περα βρεχει ενω για τα καρναβαλια ειμαστε πρωτοι;
    δημος και κοινοτητα επαμελειμενα με αποφασεις εναντιον αλλα εγινε.
    αρπαξαμε την χορηγεια και τα σκυλια δεμενα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ενοεις αρπαξαμε τη χορηγεια.......;
    Σε παρακαλω καντο μας λιανα γιατι δεν ξερουμε τι εγινε.
    Ποιος εδωσε και ποιοι εισπραξανε;
    Αλλοστε δεν μπορει να μεινει μυστικο. Περιμενουμε......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η απαντηση στην πρωτη αναρτηση.
      για τα μειζονα θεματα μουγκα για τα ελασσονα ανακοινωσεις επι ανακοινωσεων και ρεκλαμες.

      Διαγραφή
  3. Πρέπει να Συναποφασίσουμε !
    θέλουμε ψάρια ή
    καθαρό φυσικό περιβάλλον με ήπια ανάπτυξη .
    απο Αρχοντοχώρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το Αρχοντοχώρι έχει αποφασίσει τι θέλει? Το δίλημμα είναι μεγαλύτερο εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τα κλουβια με τα ψαρια
    θελουμε κλουβια παντου
    οπου φτανει το ματι μας να βλεπουμε κλουβια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα ψαράκια τα καημένα !
    γιατί είναι μέσα στα κλουβιά
    κλεισμένα , κι' είναι πάντα
    παραπονεμένα
    τα ψαράκια τα καημένα ;
    απο Χωριό : με θάλασσα και με βουνό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φώτη προχώρα. Η σκέψη σου είναι σε ορθότατη κατεύθυνση. Ο Διδασκάλου λειτούργησε με γνώμονα άλλα συμφέροντα και ουδόλως συνυπολόγισε τη γνώμη της κοινωνίας. Ο Σύριζα δεν πρέπει να χρεωθεί την αλητεία ενός κομματόσκυλου που πιθανότατα να λειτούργησε και χωρίς την έγκριση του κόμματός του. Πρέπει να λογοδοτήσει ο Διδασκάλου. Και για του λόγου το αληθές κάποιοι τον στέλνουν και στα δικαστήρια για μια άλλη πληγή. Τα πυρηνελαιουργεία. Μπλόγκερ, επειδή οι τακτικές του Διδασκάλου θυμίζουν λίγο (πολύ) τον άλλο το λεβέντη, τον Γερουλάνο, ανάρτησε αν θες και το λινκ που ακολουθεί. Ο τύπος έδρασε μαφιόζικα. Οι πολιτικοί του φίλοι να του το πούνε. Έχει τέτοιους φίλους στην περιοχή μας. Τόσες εγκρίσεις έδωσε. Δεν μπορεί να μην έχει. http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/319050

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.