Τετραετής και πάλι η θητεία των Δημάρχων.



«Το Υπουργείο προσανατολίζεται στην αλλαγή του ισχύοντος ακραία πλειοψηφικού συστήματος που διέπει την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών αρχών και τη συγκρότηση όλων των οργάνων, στην εσωτερική ανακατανομή των αρμοδιοτήτων υπέρ των συλλογικών και των δημοκρατικών εκλεγμένων οργάνων έναντι της σημερινής δημαρχοκεντρικής και περιφερειαρχοκεντρικής λειτουργίας, στην εκτεταμένη και σε βάθος ενδοδημοτική και ενδοπεριφερειακή αποκέντρωση, ώστε η Αυτοδιοίκηση να έρθει πιο κοντά στους πολίτες και τέλος στη θέσπιση πραγματικών συμμετοχικών θεσμών και διαδικασιών».
Τα παραπάνω αναφέρει με έγγραφο του ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Βούτσης, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, επιβεβαιώνοντας όσα είχε αναφέρει πριν από δύο εβδομάδες στους δημοσιογράφους.
Όμως την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε και η συνδιάσκεψη του τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ όπου εκεί ειπώθηκαν πράγματα πιο συγκεκριμένα.
Η θητεία των δημοτικών αρχών θα επανέλθει στην τετραετία και το σύστημα θα είναι απλή αναλογική.
Υπάρχουν δύο σενάρια για την εκλογή του Δήμαρχου.
Το πρώτο θέλει εκλογή Δημάρχου από το εκλογικό σώμα με 30% και με δεδηλωμένες προγραμματικές συνεργασίες πριν από τις εκλογές. Έτσι ο εκλεγμένος Δήμαρχος που δεν θα διαθέτει πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο θα έχει δημοτικούς συμβούλους και άλλων παρατάξεων.
Το δεύτερο θέλει τον Δήμαρχο να εκλέγεται από το δημοτικό συμβούλιο.
Και το τρίτο να υπάρχει δυνατότητα να ψηφίζει ο πολίτης και δεύτερο Δήμαρχο πέραν της πρώτης επιλογής.
Γενικά πάντως τονίστηκε στην συνδιάσκεψη ότι δεν θα προταθεί αναλογικότερο σύστημα, αλλά απλή αναλογική.

ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Για το θέμα της τετραετούς θητείας, οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι αυτό να εφαρμοστεί και για τις τωρινές δημοτικές αρχές και θα γίνει με κατάθεση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

2 σχόλια:

  1. Ακουστε παιδια. Στο παραπανω κειμενο τι ψευδοαριστερες λεξοαρλουμπες διαβασα....δημαρχοκεντρικη.....περφερειαρχοκεντρικη (τρεις λεξεις σε μια)...ενδοδημοτικη ....ενδοπεριφερειακη αποκεντρωση...και επεσα ταβλα.
    Τι θελει να πει ο ποιητης; Συντροφε σαλταραμε!
    Δηλαδη μεχρι τωρα δεν ειχαμε δημοκρατια, δε ψηφιζαμε.....αυτοι που ειναι τωρα διορηστικαν; δεν εκλεχθηκαν; η ειναι δημοκρατια να εκλεγονται δημαρχοι με 30% απεναντι στο 70%;
    Προφανως οποιος εγραψε το κειμενο στο myota.gr βρισκοταν σε ψυχικη και διανοητικη συγχιση, η ζει σε αλλη χωρα η σε αλλο πλανητη.
    Προφανως ομως οταν εχεις περασει μια ζωη σε κοματικα γραφεια, και δεν εχεις βαλει ενα ενσημο ποτε σου, δλδ αποκομενος απ τη βιοπαλη και τους εργαζομενους...τοτε δημιουργεις εναν αλλο κοσμο στη φαντασια σου στο οποιο θα πρεπει οι ανθρωποι να προσχωρησουν να ασπασθουν την απολυτη αληθεια σου για να τους σωσεις.
    Αυτα συντροφοι εχουν ειπωθει εκατονταδες χρονια πριν. Και εσεις ακομα εκει ειστε; ειμαστε στον 21ο αιωνα.
    Και στο κατω κατω αυτα δεν εχουν καμια σχεση με την αριστερα.
    Παντως τις mercendes τις πειραν στη βουλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η τοπικη αυτοδιοικηση θελει εδω και πολλα χρονια μεταρυθμιση και μακαρι ο συριζα να τολμησει.
    και μιας και αυτες τις ημερες εχουμε τις διαπραγματευσεις με την τροικα υπαρχει μεγαλυτερη μεταρυθμιση απο αυτη που θα βαλει ταξη στο πιο διεφθαρμενο κομματι του ελληνικου δημοσιου? ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
    ενα βαρελι χωρις πατο οπου χρηματα πανε για να πλουτιζουν και να αυξανουν τις περιουσιες τους ολα τα παρασιτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.