Ο στολισμός του Επιτάφιου στον Μύτικα.


Το Πάσχα έφτασε λοιπόν και ο Μύτικας ήδη έχει γεμίσει με συμπατριώτες μας προερχόμενους κυρίως από την Αθήνα, αλλά και από άλλες πόλεις. Επίσης παιδιά του χωριού που σπουδάζουν, αυτές τις ημέρες βρίσκονται στο τόπο τους και γενικά όπως κάθε Πάσχα αυτές τις ημέρες το χωριό θα σφύζει από ζωή και κίνηση.
Ο καιρός επιτέλους αποφάσισε να προσαρμοστεί με την εποχή και όλα είναι έτοιμα για την βραδινή περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους του Μύτικα.
Χρόνια Πολλά.



7 σχόλια:

  1. Πριν μερικά χρόνια το στόλισμα του επιταφίου γινόταν το πρωί της Μ.Παρασκευής και τα λουλούδια τα έφερναν από τις γλάστρες, τους κήπους κ.λπ.Έτσι λοιπόν η συμμετοχή των πιστών ήταν περισσότερο ... ουσιαστική!Εωδίαζε ο επιτάφιος από τις μυρωδιές σε αντίθεση με τα σημερινά άνθη του ανθοπωλείου.Άοσμος και άγευστος (;) ο επιτάφιος σήμερα, αλλά ίσως με περισσότερο χρώμα! Η Αποκαθήλωση γινόταν στις 11.00 η ώρα.Το βράδυ μετά την περιφορά γινόταν το "έλα να δεις"!Από την είσοδο του ναού μέχρι να επανατοποθετηθεί ο επιτάφιος δεν έμενε ούτε ένα λουλούδι από τους εκκλησιάζοντες, οι οποίοι τον μαδούσαν ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΛΙγος κοσμος φετος στον επιταφιο. Τα προηγουμενα χρονια η αρχη ηταν στην αγροτικη τραπεζα και το τελος στην εκλησια.
    Θες η κριση, θες το κρυο, θες η φτωχια....απογοητευση.
    Ω! Τι ωραια μπαμπα!
    Καλο πασχα σ ολους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καθυστερεί πολύ η περιφορά και αφού αυτό γίνετε κάθε κάθε χρόνο τελευταία ο κόσμος δεν μπορεί να περίμενη. Εάν οι αρμόδιοι εξακολουθήσουν αυτό το τροπάριο θα τον βγάζουν σε πολύ στενο κύκλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο παπα Γιώργης πρέπει να λειτουργήσει και στο Βάρνακα και γι αυτό η καθυστέρηση. Όπως και το ευχέλαιο (πολύ σημαντική στιγμή της Μεγάλης Εβδομάδας) που τελείωσε νωρίτερα, όπως και η αποκαθήλωση που τελείωσε νωρίτερα. Έπρεπε να λειτουργήσει και σε άλλη Εκκλησία. Ο κόσμος πάντως ήταν αισθητά λιγότερος για πολλούς λόγους. Κυρίως όμως επειδή δεν ήρθαν και πολλοί ντόπιοι (για επισκέπτες ούτε λόγος). Από την παρέα μου κανένας. Λόγω κρίσης. Οπότε δεν βγήκα κι εγώ πουθενά. Αλυσίδα είναι. Αλλά μην ξεχνάς και το ότι την ώρα της περιφοράς του Επιταφίου σχεδόν ΟΛΑ τα μαγαζιά ήταν άδεια. Τελείως άδεια. Που σημαίνει ότι του χρόνου μπορεί να μην έρθουν ούτε αυτοί που έχουν τα σπίτια τους στο Μύτικα. Εκτιμώ λόγω κρίσης. Πάντως διαβάζω ότι η κρίση οδηγεί πολλούς στην ιεροσύνη. Πιθανότατα λοιπόν να έχουμε παπάδες για να γίνονται όλα in time, αλλά πολύ φοβάμαι ότι το πρόβλημά μας είναι οι πιστοί. Εκεί σίγουρα υπάρχει έλλειμμα. Είμαστε πιστοί της φιγούρας και της Μεγάλης Εβδομάδας. και της νηστείας τη Μεγάλη Παρασκευή (και πολύ είναι). Μέχρι την περιφορά. Μετά (τι μετά, καθ οδόν εγκαταλείπουν όλοι τον επιτάφιο) καλαμαράκια γεμιστά, χταποδάκι με μέλι και σουσάμι, μακαρόνια με κιμά από σόγια, ντολμαδάκια με σταφίδα και κουκουνάρι, γαριδομακαρονάδα, μύδια αχνιστά, αχινοσαλάτες κλπ κλπ. Θέλω να πώ ότι αυτή δεν είναι νηστεία εγκράτειας αλλά νηστεία αντίδρασης. Αφού δεν κάνει να φάμε αυτά θα φάμε τα άλλα. Εμείς έχουμε παρεξηγήσει πολλά πράγματα. Εμείς ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι εννοώ. Θυμάμαι πιτσιρίκι ότι τη Μεγάλη Παρασκευή το μενού ήταν στάνταρ. Μέχρι πατάτα τηγανιτή μάξιμουμ για τα παιδιά. Οι άλλοι, ντομάτες, αγγούρι, ελιά, ψωμί άντε και κανένα κρεμμύδι. Και ξαφνικά ήρθε η μόδα των θαλασσινών. Οι πιστοί είναι το θέμα. Αυτό εκτιμώ. Για τα ωράρια της Εκκλησίας θα πρέπει να συνηθίσουμε ότι έτσι θα γίνεται πλέον. Για πρακτικούς λόγους. Γιατί 12.20 χθες στην Ανάσταση έμεινε η Εκκλησία μέσα με 15 μάξιμουμ ανθρώπους? Μήπως να γίνει κι αυτό νωρίτερα? Είμαστε απατεώνες της ψευτοπίστης μας (οι περισσότεροι). και το θέμα είναι ότι προσπαθούμε να κοροϊδέψουμε τον εαυτό μας. Και το ακόμα χειρότερο είναι ότι δεν μπορούμε να κοροϊδέψουμε άλλο τα παιδιά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αδερφε χριστιανε ολα αλαζουν με το περασμα των χρονων και των αιωνων.
    Ολα γιννται on time αλλα οχι in time(λαθος).
    Η λεγομενη πιστι παντου ξεθωριαζει και μενει μονο η θρησκευτικη παραδοση.
    Που ξερειε αδερφε αν σε 50, η 100 χρονια εδω που ζουμε δεν θα ζουνε πακιστανοι και μωαμεθανοι;
    Γαριδομακαροναδες και αχινοσαλατες ειναι δειγμα νεοπλουτισμου και ξιπασιας
    Βλαχοευρωπαιων βαλκανιων.
    Βουρ... παω να πεσω στη θαλασσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιατί τώρα ποιοί μένουν? Κάνε μια μικρή έρευνα και θα δείς πόσοι μουσουλμάνοι ζούνε στο Μύτικα. Και πόσοι καθολικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λάθος φίλε μου. Δεν κατάλαβες τι θέλω να πώ. In time, εγκαίρως και όχι on time, στην ώρα τους. Εγκαίρως θέλω να πώ. Το πρόβλημα του φίλου παραπάνω είναι το πρόγραμμά του. Εγκαίρως πρέπει να τελειώσει κάτι, για να κάνει κάτι άλλο μετά. Πρέπει να βολέψει κάποιες υποχρεώσεις μέσα στο χρόνο του. Οπότε εγκαίρως πρέπει να τελειώσει κάτι για να κάνει κάτι άλλο. Οπότε εδώ ανοίγει η κουβέντα της θρησκευτικής παράδοσης. Μέσα σε όλα τ' άλλα, βάζει και την Εκκλησία. Το αντίθετο είναι η Πίστη. Κανονίζω τα πάντα γύρω από την Εκκλησία. Τι ώρα είναι η περιφορά? τάδε ώρα. ΟΚ θα κανονίσω τα λοιπά πρίν ή μετά. και για το φαγητό και για το αρνί και για όλα. Αντιλαμβάνεσαι ελπίζω τη διαφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.