Εκπληκτική η θεατρική παράσταση της Θεατρικής Ομάδας των Λυκειακών Τάξεων - Γυμνασίου Φυτειών, «Το Θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» του Ουίλιαμ Γκίμπσον.


Σε μία ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, η Θεατρική Ομάδα των Λυκειακών Τάξεων - Γυμνασίου Φυτειών, παρουσίασαν το θεατρικό έργο «Το Θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» του Ουίλιαμ Γκίμπσον.
Σε ένα δύσκολο και απαιτητικό έργο, οι μαθητές όντας ερασιτέχνες ηθοποιοί, κατάφεραν να αποδώσουν πάρα πολύ καλά τους ρόλους τους, αλλά και τα βαθιά νοήματα του έργου εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα του πολυπληθούς κοινού, που στην τελευταία σκηνή ένιωσε το έντονο συναίσθημα της συγκίνησης να το διαπερνά.


Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και σε όσους στάθηκαν αρωγοί ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η πολύ όμορφη παράσταση.
Ακολουθούν λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου.


Το Θαύμα της Άννυ Σάλιβαν.

«Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» του Ουΐλλιαμ Γκίμπσονείναι ένα από τα πιο γνωστά θεατρικά έργα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο θεματικός του άξονας εμπνέεται από μια αληθινή όσο και συγκλονιστική ιστορία που συνέβη στον αμερικάνικο νότο στα τέλη του 19ου αιώνα. Ηρωίδες του έργου είναι δυο γυναίκες που αποτελούν πρότυπα για την παγκόσμια κοινότητα των ατόμων με αναπηρία, αλλά και πρότυπα θέλησης και πίστης στην προσπάθεια για όλους τους ανθρώπους η Έλεν Κέλλερ και η δασκάλα της, Άννυ Σάλιβαν.
Σε βρεφική ακόμα ηλικία, η Έλεν Κέλλερ έχασε όραση, ακοή και φωνή και μέχρι τα έξι χρόνια ήταν ένα αγρίμι που ζούσε μέσα στη σιωπή και στο σκοτάδι. Οι γονείς της στην απόγνωσή τους κάλεσαν την Άννυ Σάλιβαν, μια εικοσάχρονη δασκάλα, που ήταν άτομο με αναπηρίες κι αυτή αφού είχε μειωμένη όραση, για να βοηθήσει το παιδί. Η Σάλιβαν με την επιμονή της και κυρίως με την αγάπη της κατόρθωσε να μετατρέψει τη μικρή Έλεν Κέλερ σ' ένα χαρισματικό πλάσμα με σπάνιες πνευματικές αρετές. Η μικρή Έλεν ξεπέρασε όλα της τα προβλήματα και με την υπομονετική καθοδήγηση της δασκάλας της κατάφερε να μιλήσει με τη νοηματική γλώσσα, και επίσης να γράφει και να διαβάζει με τη μέθοδο Μπράιγ. Σπούδασε σε γνωστά κολέγια, όπου αρίστευσε και στη συνέχεια αφιέρωσε όλη της τη ζωή στην εκπαίδευση των τυφλών και κωφών, διδάσκοντας καινούργια παιδαγωγικά συστήματα και διαφωτίζοντας γονείς και δασκάλους μέσα από την οδυνηρή της εμπειρία. 
Ο θεατρικός συγγραφέας Ουίλλιαμ Γκίμπσον,αποφεύγοντας με μαεστρία τις περιττές συγκινησιακές καταστάσεις και τους μελοδραματισμούς, επικεντρώνει το θέμα του στις αγωνιώδεις προσπάθειες της δασκάλας να μάθει στο μικρό κορίτσι τις λέξεις, συλλαβίζοντας γράμματα πάνω στην παλάμη της. Πιστεύει ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να καταφέρει η Έλεν να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους που είναι κοντά της και να αντιληφθεί ό,τι την περιβάλλει. Ένα επίπεδο πιο πίσω βρίσκεται η οικογένειά του μικρού κοριτσιού που δεν μπορεί να κατανοήσει το τι ακριβώς χρειάζεται το παιδί τους και αδυνατεί να το βοηθήσει. Ο Γκίμπσον αποδεικνύει ότι αυτό που έχει περισσότερο ανάγκη η Έλεν αλλά και όλα τα παιδιά σαν κι αυτή είναι η εκπαίδευση και διαπιστώνει ότι η αγάπη των γονιών της δεν είναι από μόνη της αρκετή. Μια αγάπη υπέρμετρη που προσπαθεί να λειτουργήσει σαν αντίβαρο στην κοινωνική απόρριψη. 
Το «Θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» είναι το θαύμα της ανθρώπινης προσπάθειας, της προσήλωσης και της επιμονής στο αποτέλεσμα. Σε μια τέτοια εκδοχή λοιπόν δεν χωρούν οι μελοδραματισμοί. Η προσπάθεια απαιτεί ιδρώτα και όχι δάκρυα. Η προσπάθεια είναι μια μάχη, με τον εαυτό σου και με τους άλλους. 
Κι όπως λέει η Άννυ κάποια στιγμή: «Στην αγάπη και στον πόλεμο, όλα επιτρέπονται…»

7 σχόλια:

  1. --Πρώτα τα Αληθινά Εργα ! καί
    --μετά τα τεχνικά έργα
    ενεργοί απλοί πολίτες
    Ξηρομέρου Αιτωλ/νίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. --Γιατι τα παιδια ! προσφερουν Αληθινο πολιτισμο ! στην κοινωνια ;
    --Ενω εμεις οι μεγαλυτεροι , προσφερουμε αυταρχισμο στην κοινωνια
    αλυζιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. '' Εις τους Γονείς μου οφείλω το ζήν
    εις δέ τους Νηπιαγωγούς μου το εύζην ''
    Μέγας Αλέξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η άρση μιάς αδικίας , είναι Εργο Αληθινό !
    και δέν κοστίζει , ούτε ένα ευρώ.
    ενεργοί απλοί πολίτες
    Ξηρομέρου-Αιτωλ/νίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ενώ ένα έργο τεχνικό
    κοστίζει -κάποιες φορές-
    εκατομμύρια ευρώ
    ενεργοί απλοί πολίτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ποιά θα ήταν η εξέλιξη και ποιό το αποτέλεσμα
    εάν γινόταν αξιολόγηση της παιδαγωγού : Άννυ Σάλιβαν !
    απο Τοπικούς ...Συμβούλους, της εκεί περιοχής,
    άσχετους με παιδαγωγικό αντικείμενο ;
    αλύζιος


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ποιες ειναι οι γραμματικες γνωσεις αυτων που αποφασισαν ,
    Να απολυσουν παιδαγωγους στους παιδικους σταθμους ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.