Επικίνδυνη κατάσταση στη θάλασσα. Σκόπελος – βραχάκια χωρίς φάρο.


Του κ. Νίκου Θωμά Νταή.
σ. Συμβολαιογράφου.

Ανεπίτρεπτη και εγκληματική, θα μπορούσε κάλλιστα, να χαρακτηριστεί, η πλήρης αδιαφορία, που έχει επιδειχθεί, σε μεγάλη διάρκεια χρόνου μάλιστα και εξακολουθεί να επιδεικνύεται και σήμερα από τις Λιμενικές Αρχές, Τοπικές Αρχές της περιοχής μας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των δύο έναντι και πλησίον μας Νήσων Καλάμου και Καστού, διάφορους Φορείς, από τον Αλιευτικό και εν γένει Ναυτικό κόσμο, αλλά και από εμάς τους πολίτες της περιοχής και όχι μόνο, για την επικίνδυνη κατάσταση που υπάρχει επάνω σε ένα επικίνδυνο δημιούργημα της φύσης μέσα στη θαλάσσια περιοχή μας, μεταξύ της Νήσου Καλάμου και της Ακαρνανικής ακτής, κοντά στο Μύτικα, απέναντι από την ειδική θέση «Λειβαδάκι – Αγριλιάς», που η φυσική του παρουσία εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους στη Ναυσιπλοΐα.
Αναφέρομαι σε μια Σκόπελο, μια σειρά από βραχάκια, «κουρούνες», όπως τα λένε οι ναυτικοί, σε μεγάλο μήκος μάλιστα, ορατά μεν, όταν η θάλασσα είναι ήρεμη, αόρατα όμως και δυσδιάκριτα, όταν ανυψώνονται κύματα και μικρά ακόμη, αλλά και όταν σουρουπώνει και νυχτώνει, με κίνδυνο, ανυποψίαστα οποιοδήποτε πλεούμενο σκάφος να προσκρούσει επάνω στα αιχμηρά αυτά βραχάκια, να συντριβεί και να θρηνήσουμε και ανθρώπινα θύματα ακόμη, αφού επάνω στις βραχώδεις αυτές εξάρσεις δεν έχει τοποθετηθεί ένας ΦΑΡΟΣ ή μια «σημαδούρα», που αναβοσβήνοντας το φως τους θα αποτρέπει τους πλέοντες με τα σκάφη τους να μην τα προσεγγίσουν και να αλλάξουν πορεία πλεύσης.
Όπως μας διηγούνται οι ντόπιοι ναυτικοί και αλιείς επάνω στα βραχάκια αυτά κατά διάφορα διαστήματα έχουν επιπέσει και προσκρούσει και τσακίστηκαν ακόμη και τράτες και ανεμότρατες κλπ. σκάφη, ευτυχώς χωρίς ανθρώπινα θύματα!
Πολλές φορές στους Λιμενικούς του Λιμεναρχείου Λευκάδας, όταν επισκέπτονταν τον Μύτικα, είχα θίξει το πρόβλημα, αλλά και ένα καλοκαίρι, που υπηρετούσε στον Αστυνομικό Σταθμό Μύτικα, με έναν αξιόλογο Αστυνομικό, τον κ. Κυριακόπουλο, είχαμε συζητήσει το πρόβλημα αυτό, όπως και το πρόβλημα των αποβλήτων των Τουριστικών σκαφών, που τα απορρίπτουν, όπου ο καθένας βούλεται, ενώ υποχρεούνται να τα απορρίπτουν σε ορισμένα σημεία μέσα στη θάλασσα, που αυτά εμφανίζονται στους χάρτες, με τους οποίους πρέπει να είναι εφοδιασμένα. Σχετικό έγγραφο απέστειλε ο κ. Κυριακόπουλος στα Λιμεναρχείο Λευκάδας.
Επειδή εισερχόμαστε σε Τουριστική περίοδο και επειδή η πανέμορφη αυτή περιοχή μας με το σύμπλεγμα των έναντι και πλησίον μας δύο Νησιών μας, κάθε χρόνο κατακλύζεται από παντός είδους πλεούμενα σκάφη με ανώνυμους και επώνυμους ντόπιους και ξένους τουρίστες, θεώρησα καθήκον και υποχρέωσή μου, να ανακινήσω την επικρατούσα επικίνδυνη αυτή κατάσταση και από τα ηλεκτρονικά μέσα και τον Τύπο Αιτωλ/νίας και Λευκάδας και όχι μόνο, να απευθυνθώ προς το Λιμεναρχείο Λευκάδας, την Υπηρεσία Φάρων, αλλά και προς το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Τουρισμού, για να ενσκήψουν άμεσα στο χρονίζον σοβαρό αυτό πρόβλημα, προτού να θρηνήσουμε θύματα, που όλοι απευχόμαστε να συμβούν και προτού να δυσφημιστεί ο τουρισμός στην περιοχή μας, που τόση ανάγκη έχει ο τόπος μας στη σημερινή οικονομική κρίση.
Μια τυπική απάντηση, με την αιτιολογία και το πρόσχημα ότι η σκόπελος – βραχάκια εμφανίζονται στους χάρτες, με τους οποίους πρέπει να είναι εφοδιασμένα τα σκάφη, δεν θα τους απαλλάξει από τις ευθύνες τους! Τα διάφορα ταχύπλοα, φουσκωτά και άλλα πλεούμενα, όχι μόνο χάρτες δε διαθέτουν, αλλά ούτε φώτα ναυσιπλοΐας (κόκκινο – πράσινο – λευκό) και πρόσφατα έχουμε θρηνήσει και ανθρώπινα θύματα από σύγκρουση μεταξύ σκαφών από την αιτία αυτή. Άλλωστε μέσα στο σκοτάδι και την κακοκαιρία μόνο ο Φάρος ή η σημαδούρα εκπέμπουν φως που λάμπει και είναι ορατό και από μεγάλη απόσταση ακόμη.
Ένα τέτοιο φως ας λάμψει στο νου και στις καρδιές των ιθυνόντων, για να τοποθετήσουν επιτέλους έναν Φάρο ή σημαδούρα επάνω στα βραχάκια αυτά! Θέλουν και άλλα ναυάγια για να αφυπνισθούν;
Γρηγορείτε λοιπόν Αρμόδιοι!
Πλέοντες προσέχετε και προσεύχεσθε!
Οι κίνδυνοι μέσα στη θάλασσα είναι μεγάλοι, γι’ αυτό και οι Ιερείς μέσα στην εκκλησία επάνω στη Αγία Τράπεζα δέονται προς τον Ύψιστο σε κάθε λειτουργία:
«Τοις πλέουσι σύμπλευσον…» ΑΜΗΝ! 

Μύτικας Αιτωλ/νίας 4/5/2015

Νίκος Θωμά Νταής
σ. Συμβολαιογράφος

Υ.Γ.: Το άρθρο μου αυτό το έθεσα υπόψη των ντόπιων: αλιέων, ναυτικών και πλοιάρχων ποντοπόρων πλοίων, οι οποίοι εξέφρασαν και αυτοί τις ανησυχίες τους και με ενθάρρυναν να λάβει δημοσιότητα το πρόβλημα αυτό.

1 σχόλιο:

  1. Η αδιαφορία που έχει επιδειχθεί, ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ τώρα, θα έχει και συνέχεια χωρίς τέλος. Οι ευθύνες πολλές και σε πολλούς. Από τους ντόπιους με την νοοτροπία "σου βγάζω το μάτι για να μη μου το βγάλεις εσύ" μέχρι τους εκάστοτε κυβερνώντες και τα περιφερειακά τους στελέχη. Εύχομαι κ. Νταή η επιμονή σας σε διάφορα θέματα που αφορούν τον τόπο μας να έχει ΘΕΤΙΚΑ αποτελέσματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.