Μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με σκέψεις και προτάσεις από τον Πρόεδρο της ΕΝΩΣΗΣ ΑΛΥΖΙΩΝ κ. Σπύρο Καραβία.


Σε συνάντηση και ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε με τον νέο Πρόεδρο της ΕΝΩΣΗΣ ΑΛΥΖΙΩΝ κ. Σπύρο Καραβία, μας ανέπτυξε τις σκέψεις του για τα πολιτιστικά πράγματα της περιοχής μας και την πορεία του ιστορικού Συλλόγου του οποίου την τιμή έχει να ηγείται. Θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει μία στροφή και μία φυγή από τα καθιερωμένα και τετριμμένα και να πάμε σε εκδηλώσεις και δρώμενα υψηλού επιπέδου, που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στην περιοχή μας.
Με την δική του οπτική γωνία, βλέπει την ανάδειξη της σημερινής περιοχή της Αλυζίας, σε συνδυασμό με τα νησιά μας Κάλαμο, Καστό και με την Ιθάκη, με την οποία μας συνδέουν πολύ παλιοί δεσμοί που όμως τείνουν να ξεχαστούν.
Αυτά που προτείνει μπορεί να δείχνουν δύσκολα και να απαιτούν προσπάθεια, αλλά βάζει στόχο να τα επιτύχει όχι κατ' ανάγκη από εφέτος και ειδικά μετά από τις πολύ δυσάρεστες εξελίξεις και καταστάσεις που βιώνει η Πατρίδα μας στο οικονομικό κομμάτι.
Χρειάζεται προσπάθεια όλων και κυρίως των ανθρώπων που ασχολούνται και ζουν από τον τουρισμό, του Δήμου και όλων των κατοίκων. Οι υψηλοί στόχοι γίνονται εφικτοί αν τους πιστεύεις και τους προσπαθείς μας τόνισε.
Ας δούμε κάποιες από τις προτάσεις που μας ανέπτυξε στην ωραία συζήτηση που είχαμε μεταξύ μας και που προσωπικά δηλώνουμε ότι απολαμβάνουμε κάθε συζήτηση μαζί του για κάθε θέμα.

Πρόγραμμα «Ξένιος Ζευς».
Σκοπός: Η διαφήμιση και προώθηση ντόπιων προϊόντων, φαγητών, γλυκών κουταλιού, γλυκών ταψιού, γαλακτοκομικών, τυριών και γιαουρτιού. Ελιές, λάδι, κρασί, μέλι, σύκα κ.λπ.
Οργάνωση: Για την προώθηση και διαφήμιση χρησιμοποιούμε ορισμένα δρώμενα όπως εκθέσεις, ομιλίες, παραστάσεις (θεατρικές - χορευτικές), όπου στους συγκεντρωμένους επισκέπτες, σε έναν πάγκο οι γυναίκες που ασχολούνται με την οικοτεχνία και τυποποίηση των προϊόντων τους προσφέρουν δείγμα των προϊόντων τους και σε ένα άλλο διπλανό πάγκο άλλες κυρίες δείχνουν τα τυποποιημένα προϊόντα που μόλις γεύτηκαν.
Στόχος: Οι επισκέπτες που ήρθαν να ξαναέρθουν και του χρόνου και να διαφημίσουν τον τόπο και τα προϊόντα του.

Αλεξίπτωτο πλαγιάς (παρά πέντε) από τον αρχαιολογικό χώρο Καστριού.
Ήδη η συγκεκριμένη ιδέα έχει προχωρήσει αρκετά. Υπήρξε επαφή με λέσχη που εδρεύει στο Αγρίνιο, οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν είδαν και έκαναν και δοκιμαστική πτήση με προσγείωση στην παραλία στα Παλιομάγαζα.
Ο Δήμος Ξηρομέρου ανέλαβε να διαμορφώσει κατάλληλα το μέρος ώστε οι απογειώσεις να είναι εύκολες.
Σκοπός είναι μέσα στο καλοκαίρι να έχουμε πτήσεις αλεξιπτώτου πλαγιάς κάτι που θα αναδείξει και τον αρχαιολογικού χώρο του Καστριού, αλλά και θα είναι ένα πολύ όμορφο θέαμα για τους επισκέπτες της μεγάλης παραλίας μήκους 3,5 χιλιομέτρων που διαθέτουμε.

Γάμος Οδυσσέα – Πηνελόπης.
Σκοπός: Η αναβίωση του γάμου του Οδυσσέα με την Πηνελόπη σκοπό έχει την τόνωση της τουριστικής κίνησης της περιοχής του Ιονίου μεταξύ της Νήσου Ιθάκης, των νησιών Καστού – Καλάμου και της περιοχής της Δυτικής Στερεάς, απέναντι από αυτά τα νησιά. Μία περιοχή που περιλαμβάνει τον Δήμο Ξηρομέρου, στα παράλια από Αστακό μέχρι Μύτικα και Κανδήλα, περιοχή όπου βρίσκεται η Αρχαία Αλυζία, πατρίδα της Πηνελόπης.
Το σενάριο: Πολύ νωρίς το πρωί της ημέρας που θα καθοριστεί ως ημέρα του γάμου να έχουμε τον απόπλου του πλοίου με τον Οδυσσέα, από την Ιθάκη με τον παραδοσιακό τρόπο του απόπλου της εποχής. Εάν το Υπουργείο Πολιτισμού εγκρίνει το δρώμενο, πιθανόν να μας παραχωρήσουν την τριήρη του Πολεμικού Ναυτικού μας για πλοίο του Οδυσσέα.
Το πλοίο θα ακολουθήσει την διαδρομή Ιθάκη – Καστός – Κάλαμος – Μύτικας με συμμετοχή στα εορταστικά και των νησιών Καστού και Καλάμου. Στον Μύτικα και σε προκαθορισμένο σημείο θα γίνει η αποβίβαση της πομπής η οποία ακολουθώντας τον παραδοσιακό τρόπο θα βαδίσει προς την περιοχή της Κανδήλας όπου βρίσκονται τα Τείχη της Αρχαίας Αλυζίας. Εντωμεταξύ από το πρωί σε επιλεγμένο σπίτι θα γίνεται ο στολισμός της νύφης (Πηνελόπης) και οι ετοιμασίες της παράδοσης της, με γιορτές πανηγύρια και κεράσματα (κατά το πρόγραμμα Ξένιος Ζευς).
Η παράδοση και η παραλαβή της νύφης θα γίνει μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Κατόπιν θα αξιοποιηθούν τα εστιατόρια και οι ταβέρνες της περιοχής με τους παρευρισκόμενους ντόπιους και ξένους επισκέπτες.
Μετά την παραλαβή της νύφης η πομπή θα ξεκινήσει τις μεσημβρινές ώρες από τον Μύτικα, όπου θα έχουν αγκυροβολήσει τα πλοία προς την Ιθάκη, όπου θα φτάσει αργά απογευματινές ώρες, αφού πάλι δώσει στοιχεία χαιρετισμού και εορτής στα νησιά Κάλαμο και Καστό απ’ όπου θα διέλθει κατά την επιστροφή.
Στην Ιθάκη αργά τις απογευματινές ώρες, θα γίνει παραλαβή της Πομπής γαμπρού – νύφης (Οδυσσέα - Πηνελόπης) και θα αρχίσουν οι εορταστικές εκδηλώσεις. Θα ακολουθήσει ο γάμος και το βράδυ το γλέντι του γάμου.
Ταυτόχρονα καΐκια και ιστιοφόρα που κατά την αναχώρηση ακολουθούν την πομπή από τα λιμάνια Αστακού – Καστού – Καλάμου - Μύτικα θα επιστρέφουν στην βάση τους για να φέρνουν το μήνυμα του χαρμόσυνου γεγονότος και τα πανηγύρια στα δικά τους μέρη Αστακό – Κάλαμο – Καστό – Μύτικα.

9 σχόλια:

  1. Εξαιρετικές οι προτάσεις.
    Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυριε προεδρε ! της Ενωσης Αλυζιων !
    Δεν λεγονται , αλλα ουτε και Ειναι αυτοι: Υψηλοι Στοχοι μιας Κοινωνιας !
    ειναι απλως στοχοι , τετριμμενοι .
    καλο καλοκαιρι !
    Κυριε προεδρε !
    Σπυρος Ν. Γιαννελης
    Αρχοντοχωρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γιατί τόσο επικριτικός Σπύρο ; τουλάχιστον εσύ δεν είσαι κάν μέλος στην Ένωση Αλυζίων .

      Διαγραφή
    2. Δεν ειναι στόχοι.
      Ειναι προτάσεις που δεν κοστίζουν τίποτα.
      Ειναι προτάσεις που μπορεί να ξεκολλήσουν κολλημένες νοοτροπίες.
      Και ναι, υπάρχουν και άνθρωποι που το παλεύουν, έστω και με τετριμμένες προτάσεις.
      Αν έχετε πιο "προχωρημένες" προτάσεις θα θέλαμε να τις ακούσουμε.

      Διαγραφή
  3. Ως στοιχειωδώς, πολιτισμένη μικρή κοινωνία !
    Δέν μπορούμε , να προχωρήσουμε μπροστά !
    Εάν όλοι μας , συνειδητά ή ασυνείδητα
    Παραβλέψουμε , μία Ολοφάνερη Αδικία. --

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φιλε ! 11 , 18
    Μπορει να μην ειναι κανενας απο εμας ολους , μελος μιας οποιαδηποτε συλλογικοτητας - πολιτικης , κομματικης , πολιτιστικης κ.ο.κ -
    δεν σημαινει ομως , οτι δεν ειμαστε και δεκτες - ενεργητικοι η' παθητικοι - των οσων πρεσβευουν και εκπεμπουν - προς ολους εμας - αυτες οι συλλογικοτητες και οι σεβαστες προσωπικοτητες , που συγκροτουν τις συλλογικοτητες.
    κατα συνεπεια , ειτε ως μελη , ειτε ως μη μελη , ειμαστε ολοι μαζι συνδεδεμενοι , οπως ακριβως , ειμαστε τωρα με το Μυτικαpress η' με ενα αλλα blogs και ο καθενας μας , με τις αποψεις μας και την συμπεριφορα μας, επιδρουμε και αλληλο- επηρεαζομεθα μεταξυ μας.
    Υπο αυτην την εννοια λοιπον , υφιστανται το δικαιωμα της κρισης των πολιτικων πραξεων , δημοσιων φορεων και προσωπων που εκπροσωπουν φορεις και θεωρω πολυ σημαντικο να πω στο σημειο αυτο, την γνωμη μου : οτι σε καμια περιπτωση , δεν εχουμε το δικαιωμα κανενας απο εμας και δεν ειναι και σωστο , να κρινουμε χαρακτηρες πολιτικων μας η' δημοσιων προσωπων , αλλα κρινουμε αποφασεις των δημοσιων προσωπων.
    Εαν ολοι μας αυτο , το εχουμε ως αρχη-αξιωμα , τοτε καμια κριτικη , δεν προκειται να κλονισει την αξιοπρεπη σχεση , που πρεπει παντα να εχουμε
    μεταξυ μας , ως μελη της ιδιας κοινωνιας και μπορει αυτο να λειτουργησει και ως στερεη βαση και αφετηρια για μια πιο καλυτερη
    και φιλικη κοινωνια !
    Τελος , Φιλε ! η απαντηση στο πρωτο σκελος της απορια σου , ειναι οτι,
    δεν με ενδιαφερει και τωρα και στο μελλον : " το βυσσινο της εξουσιας "
    Σπ. Γιαννελης







    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ότι και να προταθεί, καλό είναι για τον τόπο. Ότι και να γίνει, πάλι καλό είναι για τον τόπο. Αν δε, αυτές οι προτάσεις και ιδέες μπούν και σε μια σειρά και τεθούν και προτεραιότητες, θα είναι καλύτερα ακόμα. Πόσο μάλλον αν πρόκειται και για δράσεις οι οποίες δεν κοστίζουν και τίποτα. Ή κάποια ελάχιστα χρήματα. Η σήμανση των δρόμων. Με ταμπέλες που να δείχνουν στον επισκέπτη το που θα βρεί τι. Που είναι ο πεζόδρομος. Που είναι το λιμάνι. Που είναι η γλύστρα για τις βάρκες. Που είναι το νοσοκομείο. Που είναι ο χώρος στάθμευσης. Κι εδώ για ακόμα μια φορά να μην αφήσουμε απαρατήρητο το γεγονός ότι ο χώρος του δημοτικού σχολείου δίνεται για διάφορες εκδηλώσεις αμφιβόλου ποιότητας. Ενώ δεν δίνεται για πάρκινγκ, που τόσο ανάγκη το έχει το χωριό. Οπότε άλλο ένα θέμα είναι και το θέμα πάρκινγκ. Ένα δεύτερο θέμα σχετικό με τούς δρόμους είναι η κυκλοφοριακή ρύθμιση. Ουδέν περαιτέρω σχόλιο. Ένα τρίτο θέμα είναι η καθαριότητα και η συχνή αποκομιδή των απορριμάτων και από τούς κάδους αλλά και από τα καλαθάκια στις παραλίες. Και τέλος θα ζητούσα έναν κλειστό πεζόδρομο όλη μέρα. Ελάχιστοι είναι οι επαγγελματίες που προμηθεύονται βαρειά πράγματα και εννοείται ότι κανένας δεν θα τούς εμποδίσει να κάνουν τη δουλειά τους. Το να σταματήσει όμως το φορτηγό μπροστ΄ααπό το μαγαζί του άλλου για να κατεβάσει ένα κουτί καφέ, ε είναι ασέβεια προς το σύνολο.
    Εγώ αγαπητέ Πρόεδρε, αυτούς τούς στόχους θα έθετα πρωτίστως. Και θα προσπαθούσα να έρθω σε δεύτερη φάση σε επαφή με φορείς για την προώθηση συνταγών και γλυκών και εδεσμάτων και για δρώμενα διάφορα. Και δεν το λέω με καμία εμπάθεια και παρακαλώ να μην εκληφθεί ως τέτοια η παρέμβασή μου. Εάν θα ήθελα να δράσω με αυτό τον τρόπο, θα προσπαθούσα να πείσω έστω έναν καταστηματάρχη να πουλήσει μια τοπική συνταγή στο εστιατόριο ή την ταβέρνα του. Και ένα τοπικό προϊόν. Ποιό μαγαζί προσφέρει ένα τοπικό γλυκό κουταλιού? Ένας ή δύο μπορεί (ίσως) και να το κάνουν. Εάν θέλεις να δείς σε αυτό το θέμα μια πρόοδο, προσπάθησε να τούς πείσεις ότι οι ξένοι έχουν μπουχτίσει με το μουσακά (που λέει ο λόγος) και πολύ θα ήθελαν να δοκιμάσουν και κάτι άλλο, μια κακαβιά ας πούμε. Είμαστε ένα μέρος το οποίο έχει μαύρα μεσάνυχτα από επαγγελματικό τουρισμό. Και αυτό ίσως να είναι το πλεονέκτημά μας. Να εκμεταλλευτούμε λοιπόν αυτό το πλεονέκτημα και να διατηρήσουμε και το πνεύμα της φιλοξενίας και της αμεσότητας αλλά και της προώθησης του τουρισμού μας μέσω αυτών των δράσεων και ενεργειών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι καθήκον στοιχειώδες και ηθικό !
    Ολοι οι θεσμοθετημένοι φορείς της μικρής κοινωνίας μας !
    Να εναρμονιστούν και να ευθυγραμιστούν πλήρως , με το συνολικό - ώριμο καί
    Δίκαιο αίτημα ! της μικρής κοινωνίας μας , για τον τερματισμό της αβεβαιότητας
    των Δεκατριών εργαζομένων- συμπολιτών μας ! στους παιδικούς σταθμούς
    του Δήμου μας !
    Σε οποιαδήποτε άλλη εκδοχή , ο Δίκαιος αγώνας θα συνεχιστεί , μέχρι και
    την πλήρη Δικαίωση των συνανθρώπων μας !
    Σπύρος Ν. Γιαννέλης
    Αρχοντοχώρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  7. Πολύ καλές οι προτάσεις, συγχαρητήρια και καλή δύναμη. Χαρά στο κουράγιο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.