Παναγιώτης Στάϊκος: Υπάρχει λύση για το πρόβλημα ύδρευσης του Αστακού.


Του κ. Παναγιώτη Στάϊκου.

Η άμεση λύση του προβλήματος της ύδρευσης του Αστακού, είναι πολύ απλή, αλλά απαιτεί την σωστή απόφαση. Οι ζημιές στο εξωτερικό δίκτυο του Αστακού είναι τριών κατηγοριών.
Α) Ζημιές στα τρία αντλιοστάσια, όπου υπάρχουν από (3) τρία μοτέρ και αντλίες και επομένως εάν λειτουργούν και τα τρία δεν ξεμένει το δίκτυο από νερό ποτέ.
Β) Ζημιές στον αγωγό Λιβαναίϊκα αλώνια (Πλατυγιάλι) - Αστακός, οποίος είναι πλαστικός (PVC) και στον οποίο οι ζημιές επισκευάζονται σε ελάχιστες ώρες και επομένως, εάν οι δεξαμενές με τον αυτοματισμό ελέγχονται και είναι γεμάτες, πάλι δεν ξεμένει από νερό η Πόλη.
Γ) Ζημιές στα μεταλλικά τμήματα που υπάρχουν στα γεφύρια από τον Άι Δημήτρη μέχρι τα Λιβαναίϊκα Αλώνια (οι οποίες δύσκολα επισκευάζονται), τα οποία λόγω της υγρασίας του εδάφους και της παλαιότητας τους, είναι πλέον σάπια. Και για την περίπτωση αυτή η λύση είναι μία και εάν γίνει, δεν θα ξαναγίνει ζημιά ποτέ, ποτέ, ποτέ.!!!!
Απαιτείται όμως η σύνταξη μελέτης για αντικατάσταση όλων των μεταλλικών τμημάτων με αγωγό πολυαιθυλενίου, ο οποίος είναι αθάνατος. Το κόστος του έργου απ’ ότι είχα συζητήσει με μηχανολόγους θα είναι περίπου 70.000 €, όπου με δημοπρασία θα γίνει η κατασκευή του έργου από τεχνική εταιρία και δεν θα υπάρχει πλέον κανένα πρόβλημα, δηλαδή πολύ μικρό για ένα τόσο σημαντικό έργο. Την πρόταση αυτή είχα κάνει και πέρυσι, αλλά δυστυχώς δεν εισακούστηκα, με αποτέλεσμα για τις ζημιές στο τμήμα αυτό από πέρυσι να ξοδευτούν πολύ περισσότερα χρήματα, από αυτό το ποσόν και δυστυχώς εάν δεν αντικατασταθούν άμεσα, επειδή αυτά τα τμήματα του αγωγού είναι σάπια σε λίγο καιρό θα έχουμε τα ίδια προβλήματα.
Εγώ όταν ανέλαβα στα (4) τέσσερα τμήματα του αγωγού τα οποία ήταν σάπια, φρόντισα και αντικαταστάθηκαν με πολυαιθυλένιο και δεν παρουσίασαν πρόβλημα ποτέ.!!! Από τότε, όσο μπορώ να γνωρίζω, δεν έχει γίνει καμιά αντικατάσταση των σάπιων πλέον μεταλλικών τμημάτων του αγωγού στα γεφύρια.
Παρέδωσα επίσης ώριμη - οριστική μελέτη (με τεύχη δημοπράτησης και περιβαλλοντολογικές αδειοδοτήσεις) αντικατάστασης όλου του αγωγού από τον Άι Δημήτρη μέχρι τον Αστακό, με προϋπολογισμό του έργου 7.000.000 €. Τώρα που Υπουργός Εσωτερικών είναι ο συμπατριώτης μας κύριος Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι ευκαιρία για χρηματοδότηση του έργου, αυτού και θα του είμαστε ευγνώμονες.
Όμως ακόμη και εάν αυτή η πίστωση εγκριθεί αύριο, επειδή το έργο είναι μεγάλο σύμφωνα με τον νόμο απαιτεί Διεθνή Διαγωνισμό και ως εκ τούτου είναι ζήτημα εάν θα έχει τελειώσει μέχρι το τέλος της θητείας της σημερινής Δημοτικής Αρχής.
Παραθέτω από το αρχείο μου κάποιες φωτογραφίες με την αντικατάσταση των τεσσάρων μεταλλικών τμημάτων με πολυαιθυλένιο.



Χωρίς ίχνος αντιπολιτευτικής διάθεσης, αλλά με την ευχή ότι αυτή την φορά η πρότασή μου θα εισακουστεί και δεν θα μείνει στο μέλλον ο Αστακός για μέρες χωρίς νερό, από την οποία δεν θα έχουν όφελος μόνο οι κάτοικοι του Αστακού, αλλά και η Δημοτική Αρχή.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Αστακός 28/9/2015

Παναγιώτης Στάϊκος
Πρώην ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΣΤΑΚΟΥ

2 σχόλια:

  1. Δυστυχως , κυριε Παναγιωτη Σταικο !
    Οι πολιτικοι μας - συνηθως - δεν λαμβανουν υποψιν , αυτα που γραφονται εδω στα blogs για διαφορα θεματα , απο ανιδιοτελεις συμπολιτες μας , οπως - κατα την γνωμη μου - ειναι ο κ. Παν. Σταικος !
    θεωρω οτι , βρισκομαστε ως δημος και ως κοινωνια στο σημειο μηδεν και ισως και κατω του μηδενος.
    καλημερα !
    Σπυρος Ν. Γιαννελης
    Αρχοντοχωρι !



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φιλε ! ανωνυμε συνδημοτη !
    Εαν θελουμε να εχουμε στην βρυση μας Νερο !
    Να φροντιζουμε πρωτα και πρωτιστως ! να λειτουργει σωστα !
    η τοπικη μας δημοκρατια ! στο Δημαρχειο και στον Αστακο !
    αλυζιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.