Μία νέα αξιόλογη εργασία - μελέτη του συμπατριώτη μας από τον Μύτικα Σπύρου Δ. Ζαβογιάννη. Αφορά τον τοπικό αθλητικό ποδοσφαιρικό σύλλογο του Μύτικα, Αλυζιακό Α.Ο.


Η ιστορία του Αλυζιακού καταγεγραμμένη από τον συμπατριώτη μας Σπύρο Δ. Ζαβογιάννη ολοκληρώθηκε. Μία εργασία - μελέτη, μετά από κοπιώδη προσπάθεια αρκετών χρόνων έλαβε τέλος. Η έναρξη της καταγραφής της ιστορίας του Α.Ο. Αλυζιακού ξεκινά το έτος 1954, με την πρώτη άτυπη συγκρότηση της ομάδας, όπου λάμβαναν μέρος σύσσωμοι οι τότε νεολαίοι του Μύτικα και που υπήρξαν οι πρώτοι διδάξαντες την ποδοσφαιρική τακτική.
Όλοι οι συμμετέχοντες αναφέρονται με λεπτομέρεια και με όσες πληροφορίες κατάφερε ο συγγραφέας να συγκεντρώσει στον πρώτο ογκώδη τόμο, τον οποίο πλαισιώνουν σπάνιες φωτογραφίες οι οποίες με μεγάλο κόπο και με πολλές δυσκολίες βρέθηκαν από τον κ. Ζαβογιάννη.
Το έτος 1989 έχουμε την δημιουργία του νεότερου Αλυζιακού, του οποίου η ιστορία καταγράφεται σε δύο ξεχωριστούς ογκώδης τόμους. Ένα καινούριο Αλυζιακό πλαισιωμένο με προπονητές και παράγοντες γνώστες των ποδοσφαιρικών πραγμάτων, συμμετέχει στις κατηγορίες του πρωταθλήματος ΕΠΣΑ (Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αιτωλοακαρνανίας).
Η εργασία - μελέτη πλαισιώνεται από πλήθος βιογραφικών των συμμετεχόντων νεολαιών του Μύτικα, αλλά και από τα φύλλα αγώνα όσα κατάφεραν να διασωθούν, την συμμετοχή τους στις διάφορες ποδοσφαιρικές συναντήσεις με τα τοπικά σωματεία. Την όλη εργασία - μελέτη επίσης συνοδεύουν ποδοσφαιρικές αλλά και προσωπικές φωτογραφίες.
Ο τέταρτος τόμος, είναι αυτός που περιλαμβάνει το καταστατικό του συλλόγου, διάφορα φύλλα αγώνα αλλά και δελτία των νεαρών Μυτικιωτών και άλλα έγγραφα της τοπικής ομάδας. 
Ο φίλος Σπύρος Ζαβογιάννης, που έχουμε συνομιλήσει μαζί του από κοντά το καλοκαίρι που βρισκόταν στον Μύτικα αλλά και προχτές στο τηλέφωνο, μας επισήμανε ότι πρόκειται για μια πολύ μεγάλη εργασία, πολυσέλιδη, είναι προσεγμένη και πιστεύει ότι είναι μοναδική στην περιοχή για κάποιο αθλητικό σύλογγο. Την αφιερώνει σε όλη την ποδοσφαιρόφιλη νεολαία του Μύτικα, γιατί πιστεύει ότι είναι κάτι που της το χρωστούσαμε.
Εμείς που έχουμε δει από κοντά το έργο του φίλου Σπύρου Ζαβογιάννη, επιβεβαιώνουμε ότι πραγματικά μιλάμε για μία πάρα πολύ καλή προσπάθεια και αποτέλεσμα, που απαίτησε πολύ μεγάλο κόπο για να ολοκληρωθεί.
Ο φίλος Σπύρος Ζαβογιάννης, μετά την ολοκλήρωση της συγγραφής της ιστορίας του Α.Ο. Αλυζιακού, με αστείρευτη ενέργεια συνεχίζει την συγγραφική του προσπάθεια στα κεφάλαια της τοπικής Ιστοριογραφίας, Λαογραφίας και Θρησκευτικότητας, στην περιοχή του Ξηρομέρου και όχι μόνο, αλλά και μελετών πνευματικού προβληματισμού. Προσωπικά γνωρίζουμε ότι έχει στην κατοχή του πολύ πλούσιο υλικό.

1 σχόλιο:

  1. Θερμα συχγαρητηρια στον Αλυζιο ! Συμπατριωτη μας !
    αλυζιος δημοτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.