13 Οκτωβρίου ημέρα μνήμης για τη θυσία των βλαχόπουλων που έπεσαν στο «Κάστρο της Βόνιτσας».


Δελτίο τύπου
από τον Συλλόγο Απανταχού Αβδελλιωτών «Η ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ»
και την Αμφικτιονία Ακαρνάνων.

Αποδίδεται φόρος τιμής για τα βλαχόπουλα, που έπεσαν στο Κάστρο της Βόνιτσας, με την ιεροτελεστία του «τρανού χορού» που αποδίδεται εδώ και ενάμιση αιώνα, με ευλάβεια και ρυθμό δωρικό, δίχως μουσική απόκρουση στην Αβδέλλα Γρεβενών, την 1η μέρα του 15 Αυγούστου.

Όλα ν’ τα κάστρα χαίρονται, Μηλώ μωρ Μηλώ
Μωρ κι όλα βαζοκοποιούνται, Μηλώ μου μυρισμένη
Ν΄ έρημη η Βόνιτσα, Μηλώ μωρ Μηλώ
Μωρ ποτές χαρά δε βλέπει, Μηλώ μου μυρισμένη
Αλής Πασάς ν΄εκόνεψε, Μηλώ μωρ Μηλώ…..

Όλοι οι στίχοι αποδίδουν με καθολική σημασία την εποχή (1798 μ.Χ) που ο Αλή Πασάς κούρσεψε την Γαλλικής κυριαρχίας Βόνιτσα και παλικάρια με καταγωγή από την Αβδέλλα Γρεβενών, θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Άξια παλικάρια!!! που τιμήθηκαν και θα συνεχίσουν να τιμούνται με την απόδοση του παραπάνω τραγουδιού, την Ιστορία και την αναβίωση της θυσίας τους, μέσα στο «Κάστρο» με τη συνένωση των αρχών, των φορέων και της τοπικής κοινωνίας Βόνιτσας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.