Παναγιώτης Στάικος: Γιορτή των Ταξιαρχών Αρχαγγέλων και γιορτάζουν τα Αγράμπελα.


Του κ. Παναγιώτη Στάικου.

Στην Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση Ταξιάρχες ονομάζονται οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ. Η γιορτή των Ταξιαρχών Αρχαγγέλων γιορτάζεται στις 8 Νοεμβρίου. Και σήμερα γιορτάζουν τα Αγράμπελα. Τα Αγράμπελα είναι ένα μικρό ορεινό, αλλά πολύ όμορφο χωριό, από όπου βλέπεις τον κάμπο του σαν πολύχρωμο χαλί, με πολύ ευγενικούς εργατικούς και φιλόξενους κατοίκους, στο οποίο οι κάτοικοι είναι πολύ αγαπημένοι και δεμένοι μεταξύ τους.

Εκείνο που μου είχε κάνει εντύπωση, από την εποχή που ήμουν Δήμαρχος, ήταν το πόσο καθαρό διατηρούν το χωριό τους. Σε τέσσερα χρόνια δεν χρειάστηκε να πάει ποτέ συνεργείο καθαρισμού στο χωριό και το χωριό πάντα έλαμπε.!!!
Έτσι χθες το βράδυ πήγα στα Αγράμπελα σε ένα τραπέζι με ωραία ψητά που είχαν ετοιμάσει οι καλοί μου φίλοι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου φίλο Δημήτρη Τάγκα, στο οποίο ήταν και ο Δήμαρχος μας κύριος Ερωτόκριτος Γαλούνης και οι Πρόεδροι του Προδρόμου κύριος Παπούλιας και Χρυσοβίτσας κύριος Χρόνης και περάσαμε μια όμορφη βραδιά.




Σήμερα από νωρίς ξεκινήσαμε με την γυναίκα μου για τα Αγράμπελα, όπου μετά τον Πρόδρομο περνώντας μέσα από το πανέμορφο δάσος με τις βελανιδιές (το οποίο είναι θείο δώρο και οφείλουμε να προστατεύσουμε), κάτω από τις οποίες ο τόπος ήταν γεμάτος κυκλάμινα, βρεθήκαμε στην εκκλησία του χωριού για την δοξολογία, στην οποία παραβρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης μας κύριος Γιάννης Λύτρας.


Μετά την δοξολογία οι φίλοι του συλλόγου μας ξενάγησαν στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού, το οποίο στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο. Θυμάμαι όταν ήμουν Δήμαρχος, ότι τα παιδιά του Συλλόγου μου ζήτησαν να αντικαταστήσουμε τα σάπια κουφώματα του Σχολείου με αλουμινένια, για να φτιάξουν το Λαογραφικό τους Μουσείο. Ασφαλώς ανταποκρίθηκα αμέσως και εκείνοι με την σειρά τους, με πολύ αγάπη μεράκι και κόπο έφτιαξαν ένα από τα καλύτερα Λαογραφικά Μουσεία της Ελλάδας.
Απλά μπράβο τους .!!!!
Τους θαυμάζω και τους ευγνωμονώ, γι αυτό το στολίδι του Λαϊκού μας Πολιτισμού και των παραδόσεών μας.!!!








Μετά ο πατήρ Βασίλειος Πόπης, ένας εξαίρετος Ιερέας και άνθρωπος, ο οποίος είναι Ιερέας στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στον Πειραιά και δεν είναι μόνο στα Αγράμπελα, τα οποία λατρεύει, ιδιαίτερα αγαπητός και γνωστός, αλλά σε ολόκληρο το Ξηρόμερο, μας κάλεσε στο σπίτι του για καφέ και στην συνέχεια για φαγητό στον Πρόδρομο στην ταβέρνα του κυρίου Ζανιά, που όλα ήταν υπέροχα, στον οποίο θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για την φιλοξενία και τα καλά του λόγια και να του ευχηθώ να τον έχει ο θεός καλά, για να μοιράζει αγάπη, αισιοδοξία και χαμόγελα.

Αστακός 8/11/2015
Ευχαριστώ για την φιλοξενία 
Παναγιώτης Στάϊκος 

Πρώην Δήμαρχος Αστακού

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.