Δελτίο Τύπου της ερώτησης των Γ. Μαυρωτά και Ι. Φωτήλα με τίτλο "Οι κάτοικοι του Δήμου Ξηρομέρου αντιμέτωποι με έξαρση της εγκληματικότητας".


Αθήνα, 24/11/2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ.

Οι κάτοικοι του Δήμου Ξηρομέρου αντιμέτωποι με έξαρση της εγκληματικότητας.

Μετά από πολλές καταγγελίες κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας και αναφορές εκπροσώπων των δημοτικών αρχών, παρατηρείται τον τελευταίο μήνα έξαρση της εγκληματικότητας καθώς έχουν αυξηθεί σημαντικά οι κλοπές και διαρρήξεις σε χωριά των δημοτικών διαμερισμάτων Αγραμπέλου, Προδρόμου, Μαχαιράς και Χρυσοβίτσας. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των αστυνομικών υπαλλήλων, η έλλειψη προσωπικού καθιστά δύσκολη την αστυνόμευση των περιοχών αυτών κατά τις νυκτερινές και μεταμεσονύκτιες ώρες. Οι μόνιμοι κάτοικοι όντας οι περισσότεροι υπερήλικες έρχονται πολλές φορές αντιμέτωποι πρόσωπο με πρόσωπο με τους ληστές, με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τη σωματική τους ακεραιότητα.
Η προστασία της έννομης τάξης και η ασφάλεια όλων των πολιτών είναι ύψιστο μέλημα της πολιτείας, και εν όψει μάλιστα του προαναγγελθέντος από τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα, επανασχεδιασμού και αναδιοργάνωσης του αστυνομικού χάρτη της χώρας, πολλοί κάτοικοι διαφόρων περιοχών της Ελλάδας ανησυχούν έντονα για τις πιθανές συγχωνεύσεις και το κλείσιμο των οικείων αστυνομικών τμημάτων.
Οι βουλευτές του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής και Ιάσονας Φωτήλας – Αχαΐας κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή ζητώντας λεπτομέρειες για την κατάσταση της αστυνόμευσης της περιοχής του Ξηρομέρου και τις ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να καταπολεμηθούν τα αυξανόμενα φαινόμενα παραβατικότητας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Θέμα: Όξυνση φαινομένων παραβατικών ενεργειών στον Δήμο Ξηρομέρου.

Η εγκληματικότητα και οι παραβατικές ενέργειες ανά την Ελλάδα είναι ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα το οποίο επιχειρεί με σημαντικές προσπάθειες και υπό δύσκολες συνθήκες να αντιμετωπίσει η Ελληνική Αστυνομία με τις κατά τόπους υπηρεσίες της.
Ο Δήμος Ξηρομέρου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας τα τελευταία χρόνια μαστίζεται από σωρεία κλοπών και διαρρήξεων τόσο σε οχήματα όσο και σε οικίες της ευρύτερης περιοχής, ενώ αρκετές από τις σχετικές υποθέσεις έχουν εξιχνιασθεί. Ωστόσο τον τελευταίο μήνα τα εν λόγω παραβατικά φαινόμενα έχουν ξανά οξυνθεί καθώς σε χωριά του Δήμου και ειδικότερα στη Δημοτική Ενότητα Αστακού και στα δημοτικά διαμερίσματα Αγραμπέλου, Προδρόμου, Μαχαιράς και Χρυσοβίτσας, σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων, έχουν υποστεί διάρρηξη πάνω από είκοσι (20) σπίτια. Μάλιστα τα συγκεκριμένα αδικήματα διαπράχθηκαν ενώ οι ιδιοκτήτες βρίσκονταν εντός των οικιών τους, με ότι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται για τη σωματική τους ακεραιότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δράστες επιχειρούν και προβαίνουν σε διαρρήξεις μεταμεσονύκτιες ώρες, κυρίως μεταξύ 02:00 και 04:00 π.μ. Σύμφωνα με τα παράπονα των κατοίκων και τα αιτήματα των δημοτικών αρχών της περιοχής προς την Αστυνομική Διεύθυνση Αιτωλίας και το Αστυνομικό Τμήμα (Α.Τ.) Αστακού, η αστυνόμευση τις απογευματινές και νυκτερινές ώρες είναι μη επαρκής και για το λόγο αυτό υπάρχει η εκ νέου έξαρση των εγκληματικών ενεργειών.
Επειδή η πρόληψη και η αντιμετώπιση παραβατικών ενεργειών συνιστά πρώτιστο μέλημα μιας ευνομούμενης πολιτείας έτσι ώστε να διαφυλάσσεται το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. 
Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι μόνιμοι κάτοικοι της χωριών της περιοχής Ξηρομέρου είναι υπερήλικες και ανήμποροι να προστατευτούν από τυχόν επιθέσεις που προκαλούνται εις βάρος τους.
Και με δεδομένη και πανθομολογούμενη την ελλιπή στελέχωση πολλών Α.Τ. τα οποία διαθέτουν ανεπαρκή αριθμό αστυνομικών υπαλλήλων.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Θεωρείτε επαρκή τη στελέχωση του Α.Τ. Αστακού; Υπάρχει η απαιτούμενη αστυνομική δύναμη ώστε να είναι δυνατή και ασφαλής για τους ίδιους τους αστυνομικούς, η διενέργεια ελέγχων και η αντιμετώπιση παραβατικών ενεργειών κατά τις νυκτερινές και μεταμεσονύκτιες ώρες;
2. Οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) συνδράμουν και επιχειρούν στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Ξηρομέρου, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας; Έχουν ή πρόκειται να ενισχυθούν με αστυνομικούς της πρόσφατα καταργηθείσας ομάδας ΔΕΛΤΑ;
3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την ενίσχυση των μέτρων αστυνόμευσης στην περιοχή, την αναστολή της έξαρσης της εγκληματικότητας και την προστασία των κατοίκων;
4. Ο επικείμενος επανασχεδιασμός και αναδιάρθρωση του αστυνομικού χάρτη ανά τις περιφέρειες της Ελλάδας πως πρόκειται να επηρεάσει την περιοχή του Ξηρομέρου; Προβλέπονται και ποιες συγχωνεύσεις Α.Τ. πρόκειται να γίνουν στην ευρύτερη περιοχή;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γιώργος Μαυρωτάς, Αττικής
Ιάσονας Φωτήλας, Αχαΐας

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.