Li-Fi: Τι είναι και πως μπορεί να ξεπεράσει το Wi-Fi.


Πηγή: http://techblog.gr

Αν και πολλοί υπολόγιζαν ότι η τεχνολογία 4G και 5G LTE θα έδινε το τελειωτικό χτύπημα στο Wi-Fi, αυτό μάλλον θα γίνει από το Li-Fi που έρχεται να φέρει αλλαγές στην ασύρματη μετάδοση δεδομένων. Το Wi-Fi παρόλο που είναι μια πολύ καλή τεχνολογία για μεταφορά δεδομένων ασύρματα, έχει ήδη ξεπεραστεί από ότι δείχνουν τα τεστ του 5G.
Τώρα όμως μπαίνει στο παιχνίδι και το Li-Fi το οποίο σε επίπεδο τοπικού δικτύου είναι 100 φορές πιο γρήγορο και πιο ασφαλές.
Το Li-Fi χρησιμοποιεί φως για να μεταδώσει δεδομένα αντί για τα ραδιοκύματα του Wi-Fi και παρόλο που βρισκόταν στο στάδιο δοκιμών πριν από λίγο καιρό, δεν θα αργήσει πολύ να φτάσει στους καταναλωτές.

Το Li-Fi χρησιμοποιεί το φως για μεγαλύτερες ταχύτητες.
Με την χρήση ορατού φωτός για την μετάδοση δεδομένων, το Li-Fi είναι ικανό να αυξήσει το bandwidth κατά 100 φορές. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορείς να κατεβάσεις 18 ταινίες των 1.5GB, την κάθε μία σε ένα δευτερόλεπτο. Εργαστηριακά τεστ δείχνουν ότι μια Li-Fi σύνδεση μπορεί να μεταδώσει έως 224 gigabits το δευτερόλεπτο. Όσον αφορά στην πραγματική χρήση έχουν ήδη καταφέρει ταχύτητες για μεταφορά δεδομένων με 1GB κάθε δευτερόλεπτο.


Το Li-Fi πρωτοανακαλύφθηκε το 2011 στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου από τον Harold Haas, ο ίδιος απέδειξε ότι το «τρεμόπεγμα» μιας λάμπας LED μπορούσε να μεταδώσει περισσότερα δεδομένα από έναν πύργο κινητής τηλεφωνίας.
Η τωρινή υλοποίηση χρησιμοποιεί Visible Light Communication (VLC), το οποίο φως έχει συχνότητα 400-800 Terahertz. Είναι σαν να αναβοσβήνεις το φως δημιουργώντας έναν «ψηφιακό» κώδικα Μορς.

Το Li-Fι μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα με το Wi-Fi.
Παρόλα αυτά το Wi-Fi ίσως να μην διατρέχει μεγάλο κίνδυνο. Οι ίδιοι οι δημιουργοί παραδέχονται ότι το Wi-Fi έχει ενσωματωθεί τόσο πολύ στην κοινωνία μας, που η αντικατάστασή του θα ήταν μη ρεαλιστική. Οπότε στο μέλλον ίσως το κινητό μας αλλάζει μεταξύ συνδέσεων 5G, Wi-Fi και Li-Fi.
Η ομάδα του Haas, έχει ήδη δημιουργήσει μια νέα εταιρεία, με την ονομασία PureLiFi, η οποία προσφέρει plug and play πρόσβαση στην τεχνολογία, όμως προς το παρόν περιορίζεται στα 11.5MB το δευτερόλεπτο.


Ένα στοιχείο του Li-Fi είναι ότι το φως δεν μπορεί να διαπεράσει τους τοίχους, το οποίο ναι μεν μπορεί να είναι ένα μειονέκτημα για την ακτίνα δράσης του, αλλά είναι ένα τρομερό πλεονέκτημα όσο αφορά την ασφάλεια. Για αυτό τον λόγο εταιρείες δεν θα είναι αρνητικές απέναντι σε αυτή την τεχνολογία. Τέλος το Li-Fi δεν θα «υποφέρει» από τις παρεμβολές εκατοντάδων συσκευών, όπως γίνεται με το Wi-Fi.


7 σχόλια:

  1. Παρα την συνεχη εξελιξη της επιστημης και τεχνολογιας !
    Εμεις οι ανθρωποι γινομαστε ολο και πιο δυστυχισμενοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επειδή νομίζουμε ότι η τεχνολογία θα κερδίσει τη χαμένη αξιοπρέπειά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 2 , 03 πολυ σωστο αυτο που λες ! και συμφωνω μαζι σου.
    η πλανη , ειναι μια απο τις πολλες αιτιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κοιταξε να δεις
    ποσο μας πλανεψε η τεχνολογια
    με μολυβι και χαρτι , εαν γινοταν εκλογες
    θα ειχαμε αργηγο στην Νεα Δημοκρατια
    να δεις τι κανει η νεα τεχνολογια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ξέρεις, από τη στιγμή που βγήκε στην αγορά το τηλεκοντρόλ φτιάχτηκαν και πιο άνετοι καναπέδες. Προσωπικά το βρισκω τραγικό. Το πιο δυνατό ρουφηγμα αν το καλοσκεφτεις γίνεται από τους καναπέδες και όχι από τις ηλεκτρικές σκούπες. Ορθή χρήση της τεχνολογίας. Αυτό χρειάζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 10 , 34
    και ορθη χρηση της ψηφου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν φταιει η τεχνολογια ! εμεις φταιμε που δεν κανουμε ορθη χρηση της τεχνολογιας !
    Ειναι οπως ενα απλο εργαλειο
    μπορει να κοψεις το πεπονι , αλλα αν δεν προσεξουμε μπορει να χτυπησουμε το χερι μας.
    Το ιδιο ειναι και η ψηφος
    εαν δωσουμε την ψηφο μας !
    σε καλους πολιτικους ! θα επιστρεψει το καλο σε εμας
    εαν δωσουμε την ψηφο μας !
    σε μη καλους πολιτικους , θα επιστρεψει σε εμας το ιδιο , το κακο δηλαδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.