Στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο συζητούνται οι Προϋπολογισμοί των τριών Νομικών Προσώπων του Δήμου Ξηρομέρου.


Στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο συζητούνται οι Προϋπολογισμοί των τριών Νομικών Προσώπων του Δήμου Ξηρομέρου. Του «Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ξηρομέρου», του «Πολιτισμός, Περιβάλλον και Αθλητισμός, Παιδεία και Κοινωνική Πρόνοια στον Δήμο Ξηρομέρου» και της «Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ξηρομέρου».
Να ενημερώσουμε τους δημότες ότι ο Προϋπολογισμός του «Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ξηρομέρου» είναι ύψους 309.000 €, του «Πολιτισμός, Περιβάλλον και Αθλητισμός, Παιδεία και Κοινωνική Πρόνοια στον Δήμο Ξηρομέρου» είναι ύψους 705.725 € και της «Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήµου Ξηρομέρου» είναι ύψους 597.578,96 €.
Επί την ευκαιρία της αυριανής συζήτησης θέλουμε να κάνουμε κάποιες σύντομες παρατηρήσεις.

Γενικές παρατηρήσεις.
Καταρχήν παρατηρούμε και στα τρία Νομικά Πρόσωπα, προϋπολογισμένες δαπάνες που είναι αδύνατον να καταλάβουμε για κάποιες τον λόγο ύπαρξη τους και την αναγκαιότητα τους και για κάποιες άλλες το υψηλό τίμημα τους.
Επίσης βλέπουμε πολλές δαπάνες να επικαλύπτονται μεταξύ τους, αλλά κυρίως επικαλύπτονται με δαπάνες που είναι ενταγμένες στον Προϋπολογισμό του Δήμου.
Επίσης ένα άλλο που μας κάνει τρομερή εντύπωση και έχοντας παρακολουθήσει την εκτέλεση των Προϋπολογισμών των Νομικών Προσώπων το 2015, είναι πως στο καλό συμβαίνει να προϋπολογίζεται ένα ποσό για ένα έργο ή μία προμήθεια και μετά από πάρα πολλούς μήνες να έχουμε εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου και της προμήθειας, σχεδόν πάντα ακριβώς με το ίδιο ποσό που προϋπολογίστηκε χωρίς να διαφοροποιούμαστε ούτε σεντς. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει σε πλείστες περιπτώσεις και στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού του Δήμου.
Μερικά παραδείγματα και υπάρχουν πολλές παρόμοιες περιπτώσεις να αναφέρουμε:
Στο «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ξηρομέρου» στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2015 προβλεπόταν επισκευή φώτων λιμένα Μύτικα με 5.000 € και το Σεπτέμβριο εκδόθηκε ένταλμα πληρωμής με ποσό 4.950 €. Γλιτώσαμε τα 50 € δηλαδή.
Στο Νομικό Πρόσωπο «Πολιτισμός, Περιβάλλον και Αθλητισμός, Παιδεία και Κοινωνική Πρόνοια στον Δήμο Ξηρομέρου» προϋπολογιζόταν 2.000 € για προμήθεια υπολογιστών και μετά από ένα χρόνο έγινε προμήθεια δύο πλήρη συστημάτων σταθερών υπολογιστών και δύο εκτυπωτών με ακριβώς αυτό το ποσό.
Στο Νομικό Πρόσωπο «Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ξηρομέρου» προϋπολογιζόταν 2.000 € για συντήρηση Γυμναστηρίου Παπαδάτου και τον Οκτώβριο έγιναν εργασίες συντήρησης και η κατασκευή μίας ταμπέλας με τίμημα ακριβώς αυτό το ποσό.
Πραγματικά δεν μπορούμε να εξηγήσουμε και είναι μεγάλο παράδοξο, πως αυτά που μετά από μήνες εκτελούνται, καταφέρνουν να κουμπώνουν μέχρι σεντς σε αυτά που προϋπολογίζονται. Πιθανόν στον Δήμο διαθέτουν έκτη αίσθηση.

Μερικές ειδικές παρατηρήσεις για τον Προϋπολογισμό του «Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ξηρομέρου».
  • 23.135 € αφορούν τον Μύτικα σε σύνολο 223.110 €. Πραγματικά η μόνη λέξη που μπορούμε να πούμε γι αυτό το ρίξιμο του Μύτικα είναι ΝΤΡΟΠΗ και περιμένουμε να δούμε και τι θα πουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Δ.Ε. Αλυζίας.
  • 4.135 € για καθαρισμό λιμανιού Μύτικα. Πέρυσι δόθηκαν 4.500 € για τον ίδιο λόγο και μάλιστα το ένταλμα πληρωμής εκδόθηκε Σεπτέμβριο που διαθέταμε πάνω από 20 εργαζομένους με πεντάμηνη σύμβαση στην καθαριότητα. Δεν θα κάνουμε κανένα σχόλιο. Τα σχόλια τα αφήνουμε στους σκεπτόμενους δημότες που βρίσκονται καθημερινά στο λιμάνι του Μύτικα και βλέπουν τι συμβαίνει.
  • 4.600 € για συντήρηση και επισκευή φωτιστικών λιμένα Μύτικα. Πέρυσι δόθηκαν 4.950 € για το ίδιο λόγο. Το ένταλμα πληρωμής εκδόθηκε το Σεπτέμβριο και το τι επικρατούσε στο λιμάνι του Μύτικα το βράδυ όσοι δημότες είναι σκεπτόμενοι και έχουν μάτια για να βλέπουν ξέρουν. Εμείς τότε το κάναμε θέμα. Δεν θα κάνουμε κανένα σχόλιο. Τα σχόλια τα αφήνουμε στους σκεπτόμενους δημότες που βρίσκονται καθημερινά στο λιμάνι του Μύτικα. Τα επισκευασμένα φώτα τα βλέπουν και τα επισκευασμένα φώτα ασφαλείας στο βουλιαγμένο λιμάνι επίσης τα βλέπουν.
  • 11.000 € για κατασκευή φάρου στο λιμάνι του Αστακού. Οι σκεπτόμενοι δημότες του Αστακού ας μας πουν αν αυτό αποτελεί προτεραιότητα για το λιμάνι του Αστακού.
  • 4.500 € για περιποίηση του πρασίνου και των δέντρων της χερσαίας ζώνης του λιμανιού του Αστακού. Οι σκεπτόμενοι δημότες του Αστακού ας κρίνουν αυτοί το ύψος του τιμήματος και εμείς να θυμίσουμε ότι ανάλογες αναθέσεις με το αυτό αντικείμενο υπάρχουν και από τον Δήμο.
  • 4.700 € για καθαρισμό χερσαίας ζώνης λιμανιού Αστακού. Δεν θα κάνουμε κανένα σχόλιο. Τα σχόλια τα αφήνουμε στους σκεπτόμενους δημότες του Αστακού που βρίσκονται καθημερινά στο λιμάνι του Αστακού και βλέπουν τι συμβαίνει.
  • 15.000 € για προμήθεια και τοποθέτηση μπαρών χερσαίας ζώνης λιμανιού Αστακού. Οι σκεπτόμενοι δημότες του Αστακού ας κρίνουν αυτοί το ύψος του τιμήματος με αυτό που θα δουν να φτιάχνεται.
  • 15.000 € για προμήθεια φωτιστικών σωμάτων χερσαίας ζώνης λιμανιού Αστακού. Οι σκεπτόμενοι δημότες του Αστακού ας κρίνουν αυτοί το ύψος του τιμήματος με αυτό που θα δουν να φτιάχνεται.
  • 56.165 € για αποκατάσταση παραλιακού μετώπου στο λιμάνι του Αστακού. Οι σκεπτόμενοι δημότες του Αστακού ας κρίνουν αυτοί το ύψος του τιμήματος με αυτό που θα δουν να φτιάχνεται.
Δεν θέλουμε να πούμε άλλα. Αποσπασματικές παρεμβάσεις από εδώ και από εκεί με σαλαμοποιημένα μικρά έργα βιτρίνας, που θα δοθούν βεβαίως με τον συνήθη και αποκλειστικό τρόπο της απ' ευθείας ανάθεσης.

Μερικές ειδικές παρατηρήσεις για τον Προϋπολογισμό του Νομικού Προσώπου «Πολιτισμός, Περιβάλλον και Αθλητισμός, Παιδεία και Κοινωνική Πρόνοια στον Δήμο Ξηρομέρου».
  • 36.800 € για μελέτη και εγκατάσταση συστήματος αυτόματης πυρόσβεσης στους τρεις παιδικούς σταθμούς. Γνωρίζουμε ότι συστήματα αυτόματης πυρόσβεσης μπαίνουν συνήθως σε κτίρια και εγκαταστάσεις που περιέχουν εύφλεκτα υλικά και είναι υψηλής επικινδυνότητας. Προσωπικά σε παιδικούς σταθμούς, δημόσιους ή ιδιωτικούς, αλλά και σε σχολεία δεν έχουμε δει ανάλογη εγκατάσταση. Η πυρόσβεση γίνεται με φορητούς πυροσβεστήρες κάτι που γίνεται και στους τρεις παιδικούς σταθμούς μέχρι τώρα, που μάλιστα πληρώσαμε και ένα αρκετά μεγάλο ποσό το 2015 για την συντήρηση τους. Εμείς δεν το καταλαβαίνουμε και ελπίζουμε να δοθούν κάποιες διευκρινήσεις στο σημείο αυτό.
  • 5.000 € για κοπή χόρτων και μεταφορά φερτών υλικών αυλείων χώρων παιδικών σταθμών. Θεωρούμε το ποσό υπερβολικό και μπορεί να γίνει με το προσωπικό του Δήμου (μόνιμο ή έκτακτο).
  • 5.000 € για καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων παιδικών σταθμών. Θεωρούμε το ποσό υπερβολικό.
  • 11.500 € για επισκευή αποδυτηρίων και περιβάλλοντος χώρου γηπέδου Αστακού. Οι σκεπτόμενοι δημότες του Αστακού ας κρίνουν αυτοί το ύψος του τιμήματος με αυτό που θα δουν να φτιάχνεται.
  • 4.900 € για επισκευή αποδυτηρίων και περιβάλλοντος χώρου γηπέδου Μύτικα. Οι σκεπτόμενοι δημότες του Μύτικα ας κρίνουν αυτοί το ύψος του τιμήματος με αυτό που θα δουν να φτιάχνεται.
  • 6.900 € για επισκευή αποδυτηρίων και περιβάλλοντος χώρου γηπέδου Φυτειών. Οι σκεπτόμενοι δημότες των Φυτειών ας κρίνουν αυτοί το ύψος του τιμήματος με αυτό που θα δουν να φτιάχνεται.
  • 6.900 € για επισκευή αποδυτηρίων γηπέδου Χρυσοβίτσας. Οι σκεπτόμενοι δημότες της Χρυσοβίτσας ας κρίνουν αυτοί το ύψος του τιμήματος με αυτό που θα δουν να φτιάχνεται.
  • 6.000 € για μελέτη εγκατάστασης πυρόσβεσης γηπέδων. Ελπίζουμε να δοθούν στοιχεία για το συγκεκριμένο.
  • 14.415 € για μελέτες τακτοποίησης γηπέδων του Μύτικα, Χρυσοβίτσας και Παλαιομάνινας. Θα θέλαμε να δοθούν κάποιες διευκρινήσεις τι ακριβώς αφορά η συγκεκριμένη δαπάνη. 
  • 7.000 € για συντήρηση κτιρίων παιδικών σταθμών ενώ υπάρχουν και άλλες εγγραφές με το ίδιο αντικείμενο. 4.000 για συντήρηση υδραυλικών εγκαταστάσεων. 7.000 € για αλλαγή παραθύρων και στεγανοποίηση ταράτσας κτιρίου Φυτειών. 4.000 € για μετατροπή εξωτερικών τουαλετών σε αποθήκη στην Κανδήλα. Οι σκεπτόμενοι δημότες ας κρίνουν αυτοί το ύψος των χρημάτων με αυτό που θα δουν να φτιάχνεται.
Μερικές ειδικές παρατηρήσεις για τον Προϋπολογισμό του Νομικού Προσώπου «Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ξηρομέρου».
  • 5.000 € για αποζημίωση και οδοιπορικά μελών του Δ.Σ. Την γνώμη μας την είπαμε σε προηγούμενη ανάρτηση μας. Παρότι προβλέπεται από τον νόμο, ο άγραφος νόμος επιτάσσει τη συμμετοχή αμισθί σε αυτές της θέσεις, οι οποίες είναι θέσεις προσφοράς και αλληλεγγύης στο κοινωνικό σύνολο και μάλιστα προς εκείνους τους συνανθρώπους μας που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη και έχουν φτάσει σε σημείο να δυσκολεύονται και να επιβιώσουν ακόμα. Άλλωστε μην ξεχνάμε, την ανιδιοτελή προσφορά προς τον τόπο διακηρύττουν προεκλογικά όλοι οι υποψήφιοι αιρετοί που ζητάν την ψήφο και την εμπιστοσύνη των δημοτών.
  • 16.000 € για τεχνική υποστήριξη προγράμματος ΚΔΑΠ. Αδυνατούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς αφορά αυτό το πολύ μεγάλο ποσό. Ελπίζουμε να δοθούν κάποιες διευκρινήσεις.
  • 15.000 € για εξοπλισμό και γραφεία της Κοινωφελούς Επιχείρησης. Ποσό υπερβολικό για περιόδους λιτότητας και πολύ ακόμα περισσότερο σε ένα φτωχό Δήμο σαν τον δικό μας.
  • 17.000 € για ίδρυση νέου ΚΔΑΠ. Μαθαίνουμε ότι πρόκειται για το Καραϊσκάκη. Ναι καλά ακούσατε εκεί που για φέτος έκλεισαν τον παιδικό σταθμό επικαλούμενοι οικονομικούς λόγους. Αν μπορέσουν να το εξηγήσουν, θα μας ενδιέφερε να μάθουμε με πιο σκεπτικό και να το συνδυάσουμε με το σκεπτικό του κλεισίματος του παιδικού σταθμού, που και αυτό τότε δεν το καταλάβαμε.
  • 17.000 € για συντήρηση γυμναστηρίου Παπαδάτου. Το ποσό είναι μεγάλο και οι σκεπτόμενοι δημότες της Παπαδάτου ας κρίνουν αυτοί το ύψος των χρημάτων με αυτό που θα δουν να φτιάχνεται.
Εμείς ολοκληρώνοντας την σημερινή μας αναφορά θα πούμε ότι κλειδί για μία επιτυχημένη οικονομική διαχείριση οποιασδήποτε δημοτικής αρχής, είναι ο σεβασμός στα χρήματα των δημοτών, σε συνδυασμό με σωστή ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, την συνέπεια και την καλή πίστη στις συναλλαγές.
Σε αυτό την ευθύνη την μοιράζονται ισομερώς ΟΛΟΙ οι αιρετοί συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, οι οποίοι έχουν να δώσουν λόγο για τα πεπραγμένα, για τις αποφάσεις, τα θετικά, τα αρνητικά, τα λάθη και τις παραλήψεις της διοίκησης του Δήμου. Επίσης ευθύνη φέρουν και όλοι όσοι συγκροτούν της επιτροπές παραλαβής και σωστής εκτέλεσης έργων και προμηθειών, είτε πρόκειται για αιρετούς είτε για υπαλλήλους του Δήμου.
Έχουν υποχρέωση απέναντι στους δημότες να πράττουν ανάλογα ώστε να υπερασπίζονται τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών. Άγνοια, δεν ξέρω - δεν είδα - δεν άκουσα και πολύ περισσότερο τα στραβά μάτια στα κακώς κείμενα δεν δικαιολογούνται.
Επίσης η φιλοσοφία και η νοοτροπία των αιρετών και όσων εργάζονται στο Δήμο, να τον αντιμετωπίζουν σαν να πρόκειται για σπίτι τους, να διαχειρίζονται τα χρήματα με ιδιαίτερη προσοχή και σύνεση, γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι δεν είναι δικά τους, αλλά των δημοτών.

3 σχόλια:

  1. http://www.agrinionews.gr/o-%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BB%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενας τροπος εξοικονομησης πορων !
    για την ενισχυση και μερικη χρηματοδοτηση κοινωνικων προγραμματων στους δημους και την οικονομικη συνδρομη αδυναμων οικονομικα ασφαλιστικων ταμειων (Ο.Γ.Α.)
    μπορει να ειναι και να προελθει οικονομικο οφελος !
    μεσα απο την πληρη εφαρμογη της ανοιχτης ηλεκτρονικης δημοπρατησης των πασης φυσεως εργων και προμηθειων υλικων-μηχανηματων και στα τρια επιπεδα της τοπικης αυτοδιοικησης !
    Ειναι ωριμο και δικαιο αιτημα των υγιων πολιτικων και κοινωνικων δυναμεων της ευρυτερης τοπικης κοινωνιας του Ξηρομερου και των απλων ανθρωπων της κοινωνιας μας !
    πολιτικη βουληση απαιτειται απο την πολιτεια και τους σεβαστους ανωτερους θεσμους της !
    Ευχαριστω !
    Σπυρος Ν. Γιαννελης
    Αρχοντοχωρι-Ξηρομερου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ....Αιτημα υγιων πολιτικων; ΥΠΑΡΧΟΥΝ;....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.