«Συμπολιτεία Ξηρομεριτών»: Τιτανικός...


Το γεγονός ότι ο Δήμαρχος Ξηρομέρου διώκεται ποινικά για δυο αδικήματα (ασκήθηκε δίωξη από τον Εισαγγελέα), δεν έχει μόνο νομική διάσταση. Έχει πειθαρχική και κυρίως πολιτική.
Το νομικό μέρος της υπόθεσης αφορά τα δικαστήρια και τους λειτουργούς της δικαιοσύνης. Το πειθαρχικό μέρος αφορά την Προϊσταμένη Αρχή, δηλαδή τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο οποίος μπορεί από αυτή τη στιγμή να θέσει σε διαθεσιμότητα το Δήμαρχο.
Η πολιτική διάσταση όμως που είναι και η σοβαρότερη αφορά όλο το πολιτικό σώμα του Δήμου: Πολίτες, Δημοτικό Συμβούλιο και τον ίδιο το Δήμαρχο φυσικά.
Όμως τι κι αν η κοινωνία βοά και προβληματίζεται, τι κι αν τα sites και blogs του νομού ολόκληρου μας έχουν πάρει στο ψιλό, τι κι αν ανά πάσα στιγμή ο Δήμαρχος μπορεί να παυθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Όλα αυτά δεν ακουμπάνε το Δημοτικό Συμβούλιο, τουλάχιστον την πλειοψηφία του.
Έκπληκτοι λοιπόν είδαμε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο τον Δήμαρχο και την πλειοψηφία να παίζει την αρκούδα που επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από τις φράουλες βάφοντας κόκκινα τα νύχια!! Λες και η αποσιώπηση ενός γεγονότος αναιρεί το γεγονός καθεαυτό!!! Κανείς δεν έθεσε κανένα θέμα. Όταν εμείς ως Συμπολιτεία το θέσαμε, η αρκούδα επιχείρησε να γίνει αλεπού: Στην ευθεία ερώτηση προς το Δήμαρχο αν διώκεται ποινικά και τι έχει να πει για αυτό, παρενέβη ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, απαγόρευσε την ερώτηση (και φυσικά την απάντησή της), κρίνοντας (!) ο ίδιος (!) πως το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι αρμόδιο να συζητήσει αυτό το νομικό θέμα!! Κι αφού ο επικεφαλής δημοτικός σύμβουλος της Συμπολιτείας (κατόπιν συνεννόησης με την παράταξη) φυσικά αποχώρησε, το συμβούλιο - παρωδία συνεχίστηκε κι ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Ομολογουμένως, νιώθει κανείς αμηχανία όταν προσπαθεί να αναδείξει την πολιτική διάσταση γεγονότων που σχετίζονται με τη νομική εμπλοκή κάποιου άλλου. Από ανθρώπινη πλευρά. Όμως οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι αυτόν ακριβώς το ρόλο έχουν. Το ερώτημα που μπαίνει είναι: Πώς μπορεί ένας Δήμαρχος που κατηγορείται για δυο αδικήματα, σε σχέση με οικονομικά θέματα, να υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον στο μεσοδιάστημα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του; Αυτό το αδιέξοδο το λύνει μόνο η προσωπική πρωτοβουλία του Δημάρχου, ο οποίος σε αυτή την περίπτωση οφείλει να παραιτηθεί άμεσα αναμένοντας τη δικαίωσή του από το Δικαστήριο.
Εδώ όμως έχουμε ένα μεγαλύτερο θέμα που απλώς στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο καταγράφηκε η διάστασή του: Η επιλογή των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας να αποσιωπήσουν σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή την πολιτική διάσταση της ποινικής δίωξης του Δημάρχου, τους αφήνει έκθετους. Εξάλλου ο τρόπος που συγκροτήθηκε ο συνδυασμός - μηχανισμός είχε ως αιχμή του δόρατος την προσωπική επιρροή και την οικονομική ισχύ και όχι την προγραμματική συμφωνία. Ο κόσμος τόχει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι.
Τέλος, κι ήταν λογικό, αυτή η ιεράρχηση προτεραιοτήτων, αυτή η πελατειακή αντίληψη για το τι είναι πολιτική, τι εξουσία και πως ασκείται, να βρει ευήκοα ώτα στην πλειοψηφία μιας κοινωνίας βαθύτατα παρηκμασμένης και καταδικασμένης σε χρόνια οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική υστέρηση, για την οποία τα κούφια λόγια για το «περήφανο Ξηρόμερο» ήταν η ψυχολογική «αναπλήρωση» της υποθηκευμένης της αξιοπρέπειας.
Δεν ξέρουμε αν υπάρχει λύση του δράματος στο παρά πέντε, αλλά το βέβαιο είναι πως η αξιοπρέπεια του Δήμου και της αυτοδιοίκησης επαφίεται στον πατριωτισμό των δημοτών και φυσικά στις πρωτοβουλίες του Δημάρχου.
Μπορεί στον Τιτανικό την κρίσιμη ώρα να παίζανε μουσική και να σφυρίζανε αδιάφορα, αλλά αυτό δεν απέτρεψε το ναυάγιο...

ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΩΝ

5 σχόλια:

  1. Εσείς σε ποιες δημοτικές εκλογές πήρατε μέρος ? Σε αυτές που τα πενηνταευρα πήγαν σύννεφο δεν ήσασταν ? Για ποιους πολίτες αναρωτιέστε ? Γι αυτούς που τα έπαιρναν ? Δυστυχώς Ηλία κι εσείς δεν ακούσατε την αγωνία της κοινωνίας. Η ιδέα είχε πέσει. Να κατεβειτε παρέα με το Μάκη το Βοτση. Δεν την πήρατε στα σοβαρά. Βαρβαρα είχες κάνει ένα σχόλιο αν θυμάσαι. Τι κρίμα για την Αριστερά που δεν είχε συνυποψηφιους τους δύο. Η απάντηση αποκάλυψη είναι ότι είχε γίνει τέτοια πρόταση. Τουλάχιστον από δύο ανθρώπους. Η απάντηση είναι ότι δυστυχώς η αριστερά έχει αγκυλωσεις. Τώρα θέλετε την αυτοκαθαρση από την κοινωνία? Εάν γίνουν εκλογές αύριο δυστυχώς οποίος έχει τη μεγαλύτερη τσέπη αλλά και τον τρόπο διοχετευσης του ποσού, αυτός θα κερδίσει. Σοβαρευτειτε κι εσείς λοιπόν. Ένας Δήμος για να κυβερνηθει δεν θέλει ιδεολογικο πλοίο. Νοικοκυριο θέλει. Δηλαδή τι θα γίνει τώρα. Νομίζετε αλήθεια πώς θα εγκαλεσετε τους φορείς να... παραιτησουν το γαλουνη και θα το πράξεων? Μα ίδιο συναφι είναι. Δεν πρόκειται. Και τι θα λυθεί ? Τίποτα. το μόνο που θα αποκαλυφθεί είναι η αδυναμία του συστήματος. Και στην Ιθακη έγινε με τον ομόλογο. Και? Σοβαρευτειτε κι εσείς λοιπόν και ζητήστε από την κοινωνία να σας εκλεξει. Διαφορετικά, το μόνο που θα κάνει η κοινωνία θα είναι το να μην σας καταλαβαινει. Η ανάγκη της κοινωνίας είναι οι λύσεις. Σε προβλήματα υπαρκτα. Ειδάλλως, θα κερδαει ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετικη και ουσιωδης τοποθετηση απο τη συμπολιτεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προς 4.29
    Αφου μας κάνεις ενα περίπατο και ενα μάθημα περι αριστεράς,στο τελος μας λες οτι δεν ειναι ιδεολογικό το προβλημα.
    Έπειτα αφου εχουν χυθεί τόνοι αίματος σε αγώνες,μας επισημαίνεις οτι τίποτε δεν προκειται να αλλάξει.
    Εντάξει επικρατεί μια σύγχυση,αλλα τόσες προτασεις αλληλοαναιρουμενες σε ενα κείμενο δέκα γραμμών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλληλοαναιρουμενες δεν είναι φίλτατε. Στις προηγούμενες εκλογές έπαιζαν μπάλα τέσσερις. Στους δύο καταμαρτυρουνταν πολλά. Και ο ένας είναι κατηγορουμενος. Οι άλλοι δύο, Βοτσης και Γεωργαλης, είχαν τις καλύτερες συστάσεις ως προς το ήθος τους. Τι ήθελε ο Δήμος ? Το κυριότερο, ορθή και τίμια διαχείριση. Χωρίς την απευθείας ανάθεση έργων αξίας ενός εκατομμυρίου μέσα σε ένα χρόνο. Πες μου τι το ιδεολογικο βρίσκεται σε αυτό. Η αναφορά στην αριστερά έγινε λόγω του άρθρου της αγαπητης Βαρβάρας για κοινή κάθοδο Βοτση και Γεωργαλη. Η πρόταση λοιπόν είχε γίνει. Ασχέτως αν το μόνο πράγμα που εκπροσωπουσα ήταν ο εαυτός μου. Σαφές ?

      Διαγραφή
  4. Η μείζονα αντιπολίτευση διατύπωσε ακριβώς τα ίδια προ δύο ημερών, δηλαδή τα είπε όλα, μέσα σε πέντε γραμμές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.