Οδοιπορικό στην Αρχαία Αλυζία Αιτωλοακαρνανίας.


Φωτογραφίες - κείμενο: Ανδρομάχη Βρακατσέλη.

Γενάρης λοιπόν, βροχερή μέρα, ξεκινήσαμε όπως πάντα από το χωριό Περατιά και ακολουθήσαμε το δρόμο από την Πάλαιρο προς το Μύτικα ώστε να φτάσουμε στο χωριό Βάρνακας. Εκεί, στις χαράδρες των Ακαρνανικών όρεων βρίσκεται κρυμμένο το φράγμα της Αρχαίας Αλυζίας: ''ένα από τα πιο προηγμένα τεχνολογικά αρχαία φράγματα της ελληνικής επικράτειας''.
Στο δρόμο προς Μύτικα, η Λευκάδα στα δυτικά, και το Ιόνιο είχε ένα γοητευτικό γκριζοπράσινο χρώμα λόγω της χειμωνιάτικης συννεφιάς. Πάντα αυτή η πλευρά ίσως λόγω του ξερού της τοπίου έχει μια ιδιαίτερη και άγρια ομορφιά. Βέβαια συναντάς αρκετά ζώα και ίσως αυτό το κάνει και λίγο πιο επικίνδυνο στην οδήγηση. Αυτή τη φορά είδαμε την αυτόχθονη ποικιλία γουρουνιού που έχει τις ρίζες της στα αρχαία χρόνια (το ελληνικό γουρούνι είναι μαύρο και τριχωτό και όχι ροζ).



Μάλιστα επειδή η διαβίωσή τους στη δύσβατη περιοχή είναι πιο δύσκολη έχουν ένα λεπτό στρώμα λίπους. Για αυτό το λόγο οι κτηνοτρόφοι δεν τα προτιμούν, αν και το κρέας τους δε συγκρίνεται, και έτσι σιγά σιγά οι ντόπιες φυλές ζώων εξαφανίζονται.
Φτάνοντας στο Βάρνακα, οι κάτοικοι πολύ εξυπηρετικοί να μας βοηθήσουν. Δεν θα ξεχάσω τον ηλικιωμένο τσοπάνο που περπατούσε καμαρωτός με το ταγάρι του. Άλλες εποχές, άλλες εικόνες. Από το χωριό αυτό ήταν ο οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης του ’21 Γεώργιος Βαρνακιώτης, ο «Στρατηγός της Δυτικής Ελλάδας».




Το φράγμα είναι πολύ κοντά στο χωριό και ο καταρράκτης δίπλα σε αυτό αν και μικρός είναι απαράμιλλης ομορφιάς! Χρονολογείται από τον 1ο αιώνα πΧ έχει μήκους 25 μέτρα και ύψος 12. Το τοπίο βραχώδες και άγριο, είμαστε στο Ξηρόμερο άλλωστε, με παλιούς νερόμυλους και αιωνόβια πλατάνια, αλλά δυστυχώς ο καιρός δεν μας επέτρεψε να ανέβουμε και στο κάστρο (θέση Γλώσσες).
Βγαίνοντας από το χωριό μετά την Παναγούλα στο δρόμο προς Αρχοντοχώρι, δεσπόζει στα αριστερά μας ο Πύργος - Παρατηρητήριο, κομμάτι της οχύρωσης της Αρχαίας Αλυζίας. Η θέα είναι εκπληκτική και το συννεφιασμένο νησί Κάλαμος μοιάζει με ηφαίστειο από ψηλά.









Κάποιες στιγμές σταμάταγε η βροχή και μας έδινε τη δυνατότητα να περπατήσουμε έξω. Έτσι ήμασταν πολύ τυχεροί που κάναμε βόλτα στην παραλία του Μύτικα και είδαμε το νησί του Καλάμου μέσα στη βροχή και τη συννεφιά. Δυστυχώς όμως δεν προλάβαμε να δούμε τα ερείπια του Ναού της Αρτέμιδος στην περιφέρεια Δρυμώνα. Την επόμενη φορά!

* Η Ανδρομάχη Βρακατσέλη είναι φωτογράφος, φωτογραφίζει τοπία και απομακρυσμένους προορισμούς και αναλαμβάνει εναλλακτικούς γάμους - andromachiv@hotmail.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.