Αποκάλυψη. Χάθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για έργα στο Δήμο Ξηρομέρου.


Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ρωτήσαμε τη δημοτική αρχή γιατί το Υπουργείο Ανάπτυξης με απόφασή του απένταξε τέσσερα (4) έργα από το πρόγραμμα πυρόπληκτων ΣΑΕ 401 στο Δήμο μας, μετά από πρόταση της Περιφέρειας. Η δημοτική αρχή αιφνιδιάστηκε και ζήτησε να βρεθούν τα έγγραφα και να τα επιδείξουμε.
Τα έγγραφα είναι αρ. πρωτ.: 106207/15-10-2015 Υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού (ΑΔΑ ΩΞΡΩ4653Ο7-ΜΤ3, δείτε το εδώ) και αρ. πρωτ.: 261568/2428/05-10-2015 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος (ΑΔΑ ΩΒ1Ν7Λ6-9ΦΡ, δείτε το εδώ).
Και τώρα τι κάνουμε; Τι θα πούμε στους δημότες μας; Ποια δικαιολογία θα βρούμε όπως αυτές που ακούγονται στο Δημοτικό Συμβούλιο και συγκεκριμένη επί της ουσίας απάντηση καμία;
Επί ενάμιση (1,5) χρόνο με συνεχείς μας ερωτήσεις, καθιστούσαμε το θέμα ως ένα πρωταρχικό και επείγοντα στόχο και να δοθεί η απαραίτητη και επιβαλλόμενη προσοχή. Ο Δήμος μας δεν έχει αυτά τα κονδύλια για να κάνει τα έργα που απαιτούνται για την ανάπτυξη του τόπου μας.
Χάθηκαν έτοιμα και εγκεκριμένα Περιφερειακά κονδύλια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Τα ποσά από το πρόγραμμα πυρόπληκτων που χάθηκαν είναι τεράστια και με αυτά θα αποκαθιστούσαμε την αγροτική και κτηνοτροφική οδοποιία, για Φυτείες - Μπαμπίνη - Μαχαιρά - Σκουρτού κλπ.
Μέχρι το 2013 δημοπρατήθηκαν και περατώθηκαν δύο (2) έργα περιοχής Φυτειών - Μπαμπίνης - Σκουρτού που ξεπερνούσαν τις 800.000 €.
Αποκαταστάθηκε με ασφαλτοστρώσεις και διαγραμμίσεις μεγάλο τμήμα του δρόμου Μπαμπίνη - Φυτείες και Μαχαιρά - Σκουρτού, που ήταν απαράδεκτοι και επικίνδυνοι, με λακκούβες και καθιζήσεις και κατασκευάστηκαν τοιχία στη Σκουρτού και στο δρόμο προς Ι.Μ Λιγοβιτσίου κλπ για προστασία των δρόμων.
Επίσης στις 22/7/2014, επί προηγούμενης δημοτικής αρχής δημοπρατήθηκε άλλο ένα σημαντικό έργο «Εκσυγχρονισμός και ανακατασκευή του υφιστάμενου δικτύου αντιπυρικών ζωνών στους πρώην Δήμους Αστακού και Φυτειών προϋπολογισμού 287.000 €». Το έργο αυτό θα ξεκινήσει με πληροφορίες μας από τη Περιφέρεια σε ένα μήνα περίπου και θα ανακατασκευστούν ζώνες - δρόμοι - τεχνικά, από Σκουρτού προς Φυτείες κλπ.
Κάθε μελέτη έργου απαιτεί και παράρτημα μίας μικρής περιβαλλοντικής μελέτης. Η Περιφέρεια, αν δεν απατόμαστε, με έγγραφά της, όπως αυτό που παραθέτουμε σε φωτοτυπία, περίμενε να φτιάξουμε τις υπόλοιπες 4 μικρές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για να ενσωματωθούν στις υπάρχουσες μελέτες έργων της Περιφέρειας και να γίνει η δημοπράτηση των έργων που υπολείπονταν.



Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου πήρε τις υπ. αριθ. αποφάσεις 137, 138, 174 και 175 τον Μάϊο και τον Ιούνιο του 2015 και έδωσε με απ' ευθείας ανάθεση σε μηχανικούς τις μικρές περιβαλλοντικές μελέτες με ποσά 2.490 € έως 3.690 €.
Μικρά τα ποσά όπως βλέπουμε, και έπρεπε να γίνουν σε ελάχιστο χρόνο λόγω του μικρού αντικειμένου. Υποβάλαμε συνεχώς και περιοδικά ερωτήσεις, αν έγιναν αυτές οι συμπληρωματικές περιβαλλοντικές μελέτες και αν τις έστειλαν έγκαιρα στη Περιφέρεια, γιατί οι ημερομηνίες έτρεχαν. Καμία ουσιαστική απάντηση. Τελικά δεν έγιναν οι μικρομελέτες αυτές, δεν υποβλήθηκαν ποτέ στη Περιφέρεια και έτσι χάθηκαν τα μεγάλα έργα. Αν δίνονταν η απαραίτητη προσοχή στις ερωτήσεις μας είμαστε σίγουροι ότι δεν θα χάνονταν τα έργα. Ποιος αδιαφόρησε δεν γνωρίζουμε.
Ο προϋπολογισμός των τεσσάρων έργων ήταν 175.000 €, 195.000 €, 32.400 €, 328.000 €. Σύνολο 730.400 €!!! Ούτε αποκατάσταση γεφυριών - χειμάρρων - τεχνικών, ούτε αποκατάσταση αγροτικών - κτηνοτροφικών δρόμων και ζωνών πυρασφάλειας κλπ, στη Μπαμπίνη, Φυτείες, Μαχαιρά, Σκουρτού και νοτιοδυτικότερα.
Τι θα πούμε στους Προέδρους και στους δημότες των περιοχών αυτών, που αιτούνται συνεχώς μικροποσά και μηχανήματα για αυτά τα προβλήματα, ενώ είχαμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ΕΤΟΙΜΑ για να λυθούν όλα τους τα προβλήματα και χάθηκαν; Ποιος φταίει;
Ευχόμαστε, με έστω και εκ των υστέρων κατάλληλες ενέργειες και παραστάσεις της δημοτικής αρχής να πεισθεί το Υπουργείο, να ανακαλέσει την απόφαση αυτή και να επανενταχθούν τα συγκεκριμένα έργα και τα αντίστοιχα ποσά, για το πρόγραμμα πυρόπληκτων 2016 - 2018 για το Δήμο μας, αλλιώς θα τα πάρουν άλλοι πυρόπληκτοι Δήμοι από Ηλεία - Αχαΐα (μπορεί να τα έχουν ήδη πάρει). Εμείς θα είμαστε αρωγοί σε κάθε βοήθεια και συνδρομή που ήθελε ζητηθεί από τη δημοτική αρχή, για το καλό την προκοπή και ανάπτυξη του Ξηρομέρου. 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης
«Το Ξηρόμερο αλλάζει»

Κολοβός Χρήστος και Τριανταφυλλάκης Ιωάννης

ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Προσωπικά δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη η συγκεκριμένη εξέλιξη. Είναι φυσικό επακόλουθο με το είδος της διοίκησης που ασκείται, του ενός ανδρός αρχή με όλα τα συνοδευτικά και δεσμευτικά της προεκλογικής περιόδου.
Το έχουμε ξαναπεί ότι λυπούμαστε πάρα πολύ για την κατάντια του Δήμου Ξηρομέρου, όπου η αριστερά δεν ξέρει τι ποιεί η δεξιά. Που σε όλα τα σημαντικά και σοβαρά θέματα για την πρόοδο και την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας είναι μονίμως απών, ξεχασιάρης και εκπρόθεσμος.
Λυπούμαστε πάρα πολύ που έχουμε μία δημοτική αρχή που μόνο μέλημα της είναι οι ημέτεροι, οι κολλητοί, οι απ' ευθείας αναθέσεις, τα δωδεκάρια, τα πεντάρια και η οικονομική διαχείριση που βιώνουμε, όπου χρήματα σπαταλώνται άκριτα δεξιά και αριστερά χωρίς να πιάνουν τόπο. Όλοι όσοι έχουν κοινό νου και τα παρακολουθούν λίγο από πιο κοντά και επισταμένα, καταλαβαίνουν πάρα πολύ καλά τι συμβαίνει.
Μία δημοτική αρχή και ένας Δήμαρχος, που σε όλους λένε αυτά που θέλουν να ακούσουν, εφέ και παραμύθι, που πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
Πλέον, εδώ και αρκετό καιρό έχουμε πάψει να τα βλέπουμε μόνο εμείς..., τα ομολογούν και οι ίδιοι....

1 σχόλιο:

  1. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ , ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΕΝΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΘΕΜΑ
    ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΚΗΣ ΖΩΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΘΗΚΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.