Ο εμίρης του Κατάρ στον εισαγγελέα. Τον κυνηγούν το Δασαρχείο, η Εφορία, η Εκκλησία Ζακύνθου, η Πολεοδομία και ο ΟΑΕΔ.



Ήρθε στην Ελλάδα με σκοπό να επενδύσει σχεδόν 2 δισ. ευρώ, ως ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές διεθνώς. Αγόρασε ένα νησί (Οξυά) για να το μετατρέψει σε art island, μεγάλες εκτάσεις στη Ζάκυνθο για τουριστική εκμετάλλευση και το ξενοδοχείο «Miramare» στην Κέρκυρα. Κι όμως, εδώ και τέσσερα χρόνια ο εμίρης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι του Κατάρ, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη (7oς στη λίστα του «Forbes»), βλέπει από τη μια τα σχέδιά του να παραμένουν στα χαρτιά και από την άλλη να τον κυνηγούν όλες οι δημόσιες αρχές της χώρας, από εισαγγελείς, Δασαρχείο, Εφορία, Εκκλησία, Πολεοδομία μέχρι και το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας.
Η υπομονή του εμίρη φαίνεται πλέον να εξαντλείται και ένα ενδεχόμενο ναυάγιο στα επενδυτικά του σχέδια δεν αποκλείεται να έχει επιπτώσεις και στις δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Κατάρ.
Επιπλέον, στα όρια της διπλωματικής εμπλοκής βρίσκονται και οι σχέσεις Ελλάδας - Κατάρ, με αφορμή τις μεγάλες καθυστερήσεις και τα διαρκή γραφειοκρατικά και διοικητικά εμπόδια που ορθώνονται στις σχεδιαζόμενες επενδύσεις του εμίρη, σε μια περίοδο μάλιστα όπου η κυβέρνηση προβάλλει ως βασική της επιδίωξη την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Εμπόδια που έφτασαν μέχρι το σημείο να οδηγήσουν τον εμίρη στις δικαστικές αίθουσες, καθώς κατατέθηκε εις βάρος της εταιρείας συμφερόντων του μέχρι και αγωγή από τη Μητρόπολη Ζακύνθου.


Δεν θεωρείται, άλλωστε, διόλου τυχαία η υποβάθμιση της διπλωματικής παρουσίας της αραβικής χώρας στην Αθήνα, καθώς επί έξι μήνες η πρεσβεία έμεινε ακέφαλη λόγω «σιωπηρής αποχώρησης» και μη αντικατάστασης του υψηλόβαθμου αξιωματούχου και συγγενικού προσώπου του εμίρη, του Σολτάν Σαάντ Αλ-Μουραΐκι, θέση που καλύφθηκε τελικά μόλις τις προηγούμενες ημέρες, με σαφώς όμως χαμηλότερου επιπέδου διπλωματικό εκπρόσωπο.
Το πλέον ενδιαφέρον γεγονός, όμως, είναι ότι απογοητευμένη η καταριανή πλευρά στέλνει πλέον μηνύματα ακύρωσης των επενδυτικών προσπαθειών καταλογίζοντας στην ελληνική πλευρά έλλειψη ειλικρινούς ενδιαφέροντος, αδιαφορία στις απανωτές προσκλήσεις για συνεννόηση των δύο κρατών, ακόμα και εχθρική στάση από πολιτικούς, όπως ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, ο οποίος φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αντιστρατεύεται τη μεγάλη επένδυση του εμίρη στο νησί της Ζακύνθου και να υποστηρίζει την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου και Στροφάδων, η οποία κατέθεσε αγωγή κατά της εταιρείας συμφερόντων του εμίρη Pimana Α.Ε. διεκδικώντας 3.000 στρέμματα από τη συνολική έκταση των 15.000 στρεμμάτων που αγόρασε η εταιρεία, μπλοκάροντας έτσι την επένδυση στην περιοχή.
Σαν να μην έφτανε αυτό, από Έλληνες αυτή τη φορά συνεργάτες του εμίρη εκφράζεται ανησυχία για το πώς η στα όρια της ψυχρότητας ή, ακόμα χειρότερα, για τα αραβικά δεδομένα προσβλητική στάση του ελληνικού κράτους απέναντι σε αρχηγό κράτους θα ερμηνευτεί πλέον πολιτικά και διπλωματικά δημιουργώντας αποστάσεις σε δύο κράτη που από το 2006 έχουν χτίσει καλές σχέσεις.
Μια τέτοια εξέλιξη φαίνεται να κρύβει όμως και άλλες πτυχές: στο Κατάρ δραστηριοποιούνται περίπου 180 ελληνικές μεγάλες ή μικρότερες επιχειρήσεις, κυρίως, σε μεγάλα κατασκευαστικά έργα υποδομών και ενέργειας, ενώ υπάρχουν και μεγάλα ναυτιλιακά συμβόλαια. Επίσης, χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες υψηλού επιπέδου έχουν μετακομίσει και εργάζονται εκεί λόγω της κρίσης.
Πηγές μιλούν για αλλαγή κλίματος που υπάρχει εσχάτως λόγω της δυσφορίας για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας. Δυσφορία που λίγο θέλει να γυρίσει μπούμερανγκ για τις εταιρείες από την πατρίδα μας στην περιοχή. Όπως μας πληροφορεί άνθρωπος με πλήρη γνώση των επενδυτικών κινήσεων της πλευράς του Κατάρ, ήδη υπάρχει κινητικότητα από την Τουρκία ώστε να προσελκυστούν τα καταριανά κεφάλαια που θα επενδύονταν στη χώρα μας, καθώς εκφράζεται η άποψη ότι η Ελλάδα δεν θεωρείται και ο πλέον αξιόπιστος συνεργάτης.
«Θεωρείται μάλιστα πρωτοφανές να μην υπάρχει επίσημη απάντηση στις δύο προσκλήσεις που έχουν δοθεί για επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Κατάρ. Ακόμα και ο Πούτιν όταν υπήρξε ψυχροπολεμικό κλίμα με την Τουρκία συνομίλησε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», αναφέρει πηγή με γνώση των όσων συμβαίνουν. Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε, επίσης, ότι το διμερές κλίμα φέρεται να έχει παγώσει και από άλλα γεγονότα.
Συγκεκριμένα, στις 20 Οκτωβρίου 2015 η κρατική επενδυτική εταιρεία του Κατάρ Al Rayyan, η οποία διαχειρίζεται δισεκατομμύρια δολάρια της οικογένειας του εμίρη, σε επιστολή της προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, την οποία δημοσιεύει σήμερα το «ΘΕΜΑ», ενώ επισημαίνει πως της ανήκουν πολλά ακίνητα και εκτάσεις στη χώρα μας, εκφράζει την ανησυχία της διότι «οι μεγαλύτερες επενδύσεις μας έχουν αναβληθεί λόγω πολλών θεμάτων και εμποδίων τα οποία θα επιθυμούσαμε (σ.σ.: η εταιρεία του Κατάρ) να συζητήσουμε μαζί σας (σ.σ.: τον Αλέξη Τσίπρα) ή με οποιοδήποτε εκπρόσωπο επιθυμείτε».
Και η επιστολή συνεχίζει: «Αυτά τα επαναλαμβανόμενα εμπόδια στέλνουν ένα αρνητικό μήνυμα στην εταιρεία μας, η οποία θα μπορούσε εύκολα να ερμηνευτεί ως αρνητική ανταπόκριση από το Ελληνικό Δημόσιο προς τη θετική προσέγγιση του κράτους του Κατάρ που εκπροσωπείται από την εταιρεία Al Rayyan Greece». Η επιστολή αυτή έμεινε αναπάντητη, όπως άλλωστε και οι άλλες δύο που ακολούθησαν μέχρι σήμερα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.