Πυρόπληκτα Δήμου Ξηρομέρου: Όταν η αποτυχία βαφτίζεται επιτυχία και για κερασάκι στην τούρτα αυτό αποθεωνόμαστε κιόλας.


Θέλουμε με το παρόν άρθρο να αναφερθούμε στο θέμα του προγράμματος ΣΑΕΠ 401 (πρώην Ταμείο Μολυβιάτη για τις πυρόπληκτες περιοχές του 2007) που αφορά τον Δήμο Ξηρομέρου, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση υπ' αριθμό 101/19.9.2016 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (δείτε εδώ), με την οποία εντάχθηκε ένα προτεινόμενο έργο του Δήμου Ξηρομέρου, το «Αγροτική οδοποιία από Τ.Κ. Μπαμπίνης έως Άγιο Γεώργιο Δήμου Ξηρομέρου», προϋπολογισμού 300.000 €.
Η σημερινή μας παρέμβαση, έχει επίσης αφορμή το πρόσφατο κοινό ανακοινωθέν των Δημάρχων Ξηρομέρου και Ακτίου - Βόνιτσας, στο κομμάτι που αφορά τον κ. Γαλούνη, αλλά και την δημόσια τοποθέτηση του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Φαρμάκη.
Καταρχήν να κάνουμε ένα σύντομο ιστορικό της υπόθεσης. Όλοι θυμόμαστε το καλοκαίρι του 2007 με τις τεράστιες πυρκαγιές, τις αμέτρητες καταστροφές, αλλά και απώλειες ανθρώπινων ζωών, σε Ηλεία (ανείπωτη καταστροφή), Αιγιάλεια και ορεινό Ξηρόμερο.
Προσωπικά μας έχει μείνει χαραγμένο στην μνήμη, ότι λίγες ημέρες μετά, ταξιδεύοντας για Αγρίνιο και περνώντας τον Αετό πλησιάζοντας προς Μπαμπίνη, να διασχίζουμε μία περιοχή καμμένη από άκρη σε άκρη (στη Μπαμπίνη μέσα στο χωριό), με την μυρωδιά του καμένου να σε τυλίγει από παντού. Μέχρι και οι πέτρες στην άκρη του οδοστρώματος και αυτό το οδόστρωμα είχε μαυρίσει.
Φτάνοντας στο ανηφορικό κομμάτι πριν μπούμε στις Φυτείες, όπου έχει θέα, αντικρίσαμε μία τεράστια περιοχή να έχει γίνει αποκαΐδια. Μαύρο απ' άκρη σε άκρη. Όλη η περιοχή μεταξύ των οικισμών Φυτείες, προς Αετό, Μπαμπίνη, Μαχαιρά και προς τα πίσω προς Βλυζιανά, προς Σκουρτού και προς Πρόδρομο και Χρυσοβίτσα όλα μαύρα. Μία θλιβερή εικόνα καταστροφής και συμφοράς.
Η επίσημη Πολιτεία τότε, σπεύδοντας αρωγός στις πληγείσες περιοχές, νομοθέτησε (ΦΕΚ Β 1744/2007), δημιουργώντας το Πρόγραμμα - Ταμείο Μολυβιάτη και οριοθετώντας τις πληγείσες από τις τρομερές πυρκαγιές του 2007 περιοχές.
Στο σημερινό Δήμο Ξηρομέρου ορίστηκαν ως πληγείσες περιοχές, ο τέως Δήμος Φυτειών και από τον τέως Δήμο Αστακού, τα χωριά Μπαμπίνη, Σκουρτού, Μαχαιράς και Βλυζιανά. Στο δημιουργημένο Ταμείο Μολυβιάτη, από διάφορους πόρους, συγκεντρώθηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ με σκοπό την αποκατάσταση δρόμων - οικιών - κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και έργων πυρασφάλειας κλπ., πάντα εντός των πληγέντων και οριοθετημένων από το αναφερόμενο παραπάνω ΦΕΚ περιοχών. Όταν ενεργοποιήθηκε το Ταμείο, άρχισαν να γίνονται τα ανάλογα προβλεπόμενα έργα σε Ηλεία - Αχαΐα - Αιτ/νία (Ξηρόμερο).
Πάμε λοιπόν στο δια ταύτα και στην ένταξη του ενός έργου προϋπολογισμού 300.000 € του Δήμου Ξηρομέρου που προαναφέραμε στο πρόγραμμα ΣΑΕΠ 401.
Πραγματικά εδώ είναι που σηκώνουμε τα χέρια ψηλά με τον Δήμαρχο Ξηρομέρου κ. Ερωτόκριτο Γαλούνη, που στη κοινή του ανακοίνωση με το Δήμαρχο Ακτίου Βόνιτσας, την αποτυχία του την βαφτίζει επιτυχία με ένα μοναδικό μαγικό τρόπο, από αυτά τα μαγικά που μόνο αυτός ξέρει να κάνει και γινόμαστε συγκεκριμένοι επιχειρηματολογώντας με στοιχεία:
1. Ο Δήμος Ξηρομέρου δεν είναι αυτός, που με ευθύνη και ολιγωρία της παρούσας Δημοτικής Αρχής, είδε τα απεντάσσονται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τέσσερα προτεινόμενα έργα για το ΣΑΕΠ 401 συνολικού προϋπολογισμού 730.400 €; (δείτε εδώ).
195.000 € και 32.400 € για τη Τ.Κ. Μπαμπίνης (αντιπλημμυρικά - γεφύρια - δρόμοι) και 175.000 € και 328.000 € για τη Δ.Ε. Φυτειών και τις περιοχές Μπαμπίνης - Σκουρτού - Μαχαιρά. (αντιπλημμυρικά - γεφύρια - δρόμοι - χείμαρροι).
2. Γιατί αγνοήθηκε παντελώς η εποικοδομητική δημόσια ηχηρή παρέμβαση, με στοιχεία και ντοκουμέντα που έκαναν την 1 Ιουλίου του 2016, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Χρήστος Κολοβός και κ. Ιωάννης Τριανταφυλλάκης (δείτε εδώ), όπου αναδείκνυαν με επίσημα έγγραφα τις μεγάλες ευθύνες, παραλείψεις και αστοχίες της νυν δημοτικής αρχής και καλώντας την έστω και την ύστατη ώρα να κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες ώστε να επανενταχθούν τα συγκεκριμένα έργα, κάτι που δεν ήταν δύσκολο. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Πραγματικά αξίζει να διαβάσετε την παρέμβαση τους για να καταλάβετε τι ακριβώς έχει συμβεί και πως χάθηκαν χιλιάδες ευρώ για τον Δήμο Ξηρομέρου.
3. Προς τι οι καθιερωμένες, τετριμμένες και παλαιοκομματικές ευχαριστίες; Γιατί; Επειδή προετοιμαστήκαμε κατάλληλα και κάναμε τις κατάλληλες ενέργειες ώστε να πάρουμε το ένα έργο των 300.000 € και να χάσουμε τα τέσσερα των 730.400 €;
Γιατί οι Αιτωλοακαρνάνες αιρετοί της Περιφέρειας (συμπολίτευση - αντιπολίτευση), σε συνεργασία με το Δήμο Ξηρομέρου, δεν έψαξαν - μελέτησαν όσο έπρεπε απ' ότι φαίνεται το όλο ζήτημα, με αποτέλεσμα να μη διεκδικήσουν - απαιτήσουν μόνοι τους περισσότερα χρήματα για την Αιτ/νία και το Ξηρόμερο και ο πακτωλός των χρημάτων να πάει στην Ηλεία; (36 έργα ύψους 14.279.657,02 €).
4. Φρόντισε η Δημοτική Αρχή Ξηρομέρου να ενημερώσει όλους τους αιρετούς της Αιτ/νίας και Αντιπεριφερειάρχες και να κάνουν από κοινού όλες εκείνες τις ενέργειες ώστε να επανορθώσει τα λάθη και τις παραλείψεις της, με τη σίγουρη επανένταξη των έργων των 730.400 €; Πείτε μας κύριε Γαλούνη τι ενέργειες κάνατε προς αυτή την κατεύθυνση;
Όσον αφορά την παρέμβαση του κ. Φαρμάκη θεωρούμε ότι κινείται σε ένα άλλο πεδίο, αυτό του σεβασμού του δημοσίου χρήματος και προσωπικά είμαστε ολόψυχα μαζί του. Θυμίζουμε άλλωστε ότι ένας από τους φόβους το 2007 ήταν να μην πάνε τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη χαμένα και δεν πιάσουν τόπο. Να το πούμε λαϊκά..., να μην τα φάνε κάποιοι αετονύχηδες.
Τα ερωτήματα που θέτει ο κ. Φαρμάκης είναι εύλογα, γιατί δεν αντέχει ο τόπος άλλο πλέον, τα χρήματα να μην πιάνουν τόπο. Δεν αντέχει άλλο ο τόπος ανύπαρκτα και υπερκοστολογημένα έργα. Καλώς λοιπόν εκφράζει αυτή την αγωνία και αναμένουμε απαντήσεις στα ερωτήματα του, που κανονικά θα έπρεπε όλα τα στοιχεία να είναι πλήρη και διαθέσιμα εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου και οι απαντήσεις και οι διευκρινήσεις να δίνονται υπεύθυνα εκεί από τους ενδιαφερόμενους και στην συγκεκριμένη περίπτωση το Δήμο Ξηρομέρου.
Επίσης ο κ. Φαρμάκης προσπαθώντας να εξηγήσουμε τη στάση του, διαισθανόμαστε χωρίς να τον γνωρίζουμε καθόλου τον άνθρωπο, ότι έχει ανοικτά τα μάτια και τα αυτιά του προς τα συμβαίνοντα στη τοπική μας κοινωνία και έχει κατά νου του πράγματα, γνωρίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις....

7 σχόλια:

 1. Ενας τρόπος για να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη των απλών ανθρώπων και γενικότερα της κοινωνίας μας , έναντι των αιρετών πολιτικών της εκπροσώπων είναι ,
  να ενισχυθεί απο την πολιτεία και τους ανώτερους σεβαστούς θεσμούς της , περαιτέρω η κοινωνική συμμετοχή στην διαμόρφωση και λήψη των αποφάσεων καί στο μεγάλο θέμα της κατανομής των κονδυλίων στα διάφορα επενδυτικά προγράμματα της πολιτείας.
  Ευχαριστώ !
  Σπυρίδων Ν. Γιαννέλης
  Αρχοντοχώρι-Ξηρομέρου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οι πολιτικές αποφάσεις και στα τρία επίπεδα της τοπικής αυτοδιοίκησης-ειδικά σε θέματα κατανομής κονδυλίων των διαφόρων προγραμμάτων-θα ήταν καλύτερες και κοινωνικά δικαιότερες ,
  εάν οι αποφάσεις λαμβάνονταν κατόπιν αυξημένης πλειοψηφίας των 2/3 των οικείων αρμοδίων οργάνων και συμβουλίων και έτσι θα είχαν και ευρύτατη κοινωνική αποδοχή.
  Ευχαριστώ !
  Σπυρίδων Ν. Γιαννέλης
  Αρχοντοχώρι-Ξηρομέρου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει ως εξής :
  73 δραχμές εξαγωγές
  -30 δραχμές εισαγωγές
  = - 43 δραχμές έλλειμα ισοζυγίου.
  Σπύρος Ν. Γιαννέλης
  Αρχοντοχώρι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΞΕΡΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ Ο ΓΑΛΟΥΝΗΣ ΤΙ ΚΑΝΕΙ. ΞΕΡΕΙ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΕ.
  Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΑΝΟ ΘΕΛΕΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Φίλε ! 12 : 31
  Με αλληλό-χαρακτηρισμούς , εκτός του ότι δέν είναι σωστό , χάνεται και η ουσία των λεγομένων μας , των επιχειρημάτων μας.  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΣΕΒΑΣΟΥ ΚΑΙ ΜΗΝ ΛΟΓΟΚΡΟΝΕΙΣ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ.
   ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΩ ΟΠΩΣ ΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΚΑΙ ΤΑ ΞΕΡΩ ΧΩΡΙΣ ΓΛΥΚΑΝΑΛΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΑ.
   ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΛΕΩ ΠΟΥ ΤΗΝ ΞΕΡΟΥΝ ΟΛΟΙ. ΕΣΥ ΜΙΛΑ ΟΠΩΣ ΘΕΣ ΜΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΓΛΩΣΑ. ΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΜΑΛΩΣΩ. ΑΛΛΑ ΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕΝΑ ΝΑ ΤΑ ΛΕΩ ΟΠΩΣ ΤΑ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ.

   Διαγραφή
 6. Φίλε ! 6 : 20
  να λέμε την γνώμη μας όπως αισθανόμαστε ο καθένας μας , αλλά όμως θα είναι καλύτερα να έχει η όποια γνώμη μας και επιχειρήματα. αυτό είπα και τίποτε παραπάνω.
  καλό βράδυ !

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.