Επέστρεψαν νεκροί οι ήρωες στην πατρίδα τους. Νεκροί, αλλά αθάνατοι.


Του κ. Χρήστου Κολοβού.
Δημοτικός Σύμβουλος Ξηρομέρου - Ταξίαρχος ε.α

Ήταν νύχτα της 21ης/22ας Ιουλίου 1974. Τα καταδρόμια μας έφυγαν από τη Σούδα της Κρήτης, με 15 μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου Νοράτλας με την κωδική ονομασία «ΝΙΚΗ» για να ενισχύσουν τους μαχόμενους αδελφούς μας στην Κύπρο, που πολεμούσαν τον προαιώνιο εχθρό του Γένους.
Τα πρώτα αεροσκάφη που έφτασαν, λόγω μη έγκαιρης ενημέρωσης των φίλιων αντιαεροπορικών χτυπήθηκαν. Τα (φίλια) αντιαεροπορικά τους χτύπησαν, ενώ προσέγγιζαν το αεροδρόμιο της Λευκωσίας και ένα απ τα αεροπλάνα, το «ΝΙΚΗ 4», συνετρίβη φλεγόμενο στην Μακεδονίτισσα.
Οι 16 από τους επιβαίνοντες καταδρομείς και αεροπόρους μας έμειναν εκεί, 42 ολόκληρα χρόνια, μαζί με το αεροπλάνο, κάτω από σωρούς χωμάτων να φυλούν τα αδέρφια τους στο Τύμβο, που στήθηκε εκεί για να θυμίζει σε όλους το αίμα και τις θυσίες των παλικαριών, που στάθηκαν απέναντι στον Αττίλα το μαύρο καλοκαίρι του 1974. (Το «Νίκη 4» ήταν το μοναδικό που καταρρίφθηκε. Τέσσερις αεροπόροι και 27 καταδρομείς σκοτώθηκαν, ενώ μόνο ένας, ο Θανάσης Ζαφειρίου, διασώθηκε τότε πηδώντας στον αέρα από τη φλεγόμενη άτρακτο!!!!.) 
Και να που μετά από 42 χρόνια, αφού έγιναν εκσκαφές και ταυτοποιήθηκαν τα οστά που βρέθηκαν με τη μέθοδο DNA, ήρθε η ώρα και γύρισαν να αναπαυθούν οι νεκροί αλλά αθάνατοι ήρωες στη πατρίδα. Να έχουν τις πρέπουσες τιμές, να έχουν ένα καντήλι και να δώσουν στους συγγενείς τους την δυνατότητα να τους θυμιάζουν. Να έχουν ένα τάφο να πηγαίνουν. 
Από τους 15 καταδρομείς οι δύο ήταν από την Αιτωλοακαρνανία. Ο ένας εξ αυτών ήταν ο Αθανάσιος Χριστόπουλος καταγόμενος από τη ορεινή Μηλιά Ναυπακτίας, του οποίου η εξόδιος ακολουθία έγινε σήμερα 5/10 στις 11:00 π.μ. στη Μηλιά. 
Ο δεύτερος καταδρομέας ήταν ο Αιμίλιος Μανιάς από τη Παραβόλα Αγρινίου. Η εξόδιος ακολουθία έγινε την ίδια μέρα στις 04:00 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγ Δημητρίου Παραβόλας, στην οποία παραβρέθηκα, αποτίοντας τον ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης στους ήρωες μας. 
Η υποδοχή τελετής και η εξόδιος ακολουθία, διοργανώθηκε με κάθε επισημότητα και απόδοση τιμών από την Ένωση Αποστράτων Αξκών Στρατού Αιτωλοακαρνανίας και την οικογένεια του Αντιστρατήγου ε.α. Βασιλείου Γ. Μανιά (αδελφός του Αιμίλιου), με τη συνοδεία Στρατιωτικής μπάντας και αγήματος. 
Αιωνία η μνήμη στους αθάνατους πεσόντες για τη πατρίδα αεροπόρους και καταδρομείς μας της επιχείρησης «ΝΙΚΗ».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.