Έγκριση του Σχεδίου Στρατηγικού Σχεδιασμού από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξηρομέρου του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2016 - 2020 (Α' Φάση).


Ψηφίστηκε και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου Ξηρομέρου το Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Ξηρομέρου 2016 - 2020 (Α' Φάση), με ενσωματωμένες στο κείμενο κάποιες από τις προτάσεις των φορέων (δείτε εδώ).
Σύντομα θα αναρτηθεί και στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» και θα ακολουθήσει 15ήμερη διαβούλευση, ώστε να εξειδικευτούν οι άξονες και τα μέτρα σε συγκεκριμένες πλέον δράσεις και έργα. Μιλάμε λοιπόν για την Α' Φάση της συνολικής διαδικασίας.
Η ακολουθούμενη διαδικασία με τα συνοπτικά χαρακτηριστικά των δύο αυτών ΦΑΣΕΩΝ, είναι:

Α' Φάση (Στρατηγικός Σχεδιασμός):
 • Αναλύεται το εξωτερικό περιβάλλον του Δήμου (χαρακτηριστικά Δήμου, δημογραφικά στοιχεία, παραγωγικά χαρακτηριστικά, πολεοδομικά δεδομένα, οικιστική δομή κλπ.), εντοπίζονται τα πλεονεκτήματα, οι αδυναμίες, οι προοπτικές ανάπτυξης.
 • Αναλύεται το εσωτερικό περιβάλλον του Δήμου, (λειτουργία υπηρεσιών, λειτουργία Νομικών Προσώπων) και εντοπίζονται τα πλεονεκτήματα, οι αδυναμίες και οι δυνατότητες ανάπτυξης των υπηρεσιών του Δήμου.
 • Αξιολογείται το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον, διαμορφώνεται το όραμα και οι στρατηγικές επιλογές ανάπτυξης του Δήμου και εξάγεται ο καθορισμός των Αξόνων, των Μέτρων και των Στόχων.
Β' Φάση (Επιχειρησιακός Σχεδιασμός):
 • Μετά την ψήφιση της Α' Φάσης από το Δημοτικό Συμβούλιο και τη διοργάνωση των αναγκαίων διαδικασιών διαβούλευσης, το στρατηγικό σχέδιο θα αποτελέσει τη βάση για να εξειδικευτούν οι άξονες και τα μέτρα σε συγκεκριμένες πλέον δράσεις και έργα.
 • Συνοπτικά, στη φάση αυτή εξειδικεύονται οι Άξονες, τα Μέτρα και οι Στόχοι της Α' Φάσης σε ομαδοποιημένα έργα και παρεμβάσεις, σε συνάρτηση με τη διαφαινόμενη οικονομική κατάσταση του Δήμου τα επόμενα χρόνια και στην προοπτική Ανάπτυξης.
 • Παράλληλα, στη Β' Φάση προβλέπεται και ετήσιος καταμερισμός των έργων, ώστε από εκεί να προκύπτουν τα τεχνικά προγράμματα κατ’ έτος.
Ανακεφαλαιώνοντας, οι δύο αυτές φάσεις Α' και Β' (Στρατηγικός Σχεδιασμός και Επιχειρησιακός Σχεδιασμός) θα αποτελέσουν το Ενιαίο κείμενο του Επιχειρησιακού Προγράμματος. Από την ανωτέρω νομοθεσία για τα Επιχειρησιακά Προγράμματα, προκύπτουν οι ακόλουθες ενέργειες:
1. Κατάρτιση Σχεδίου Στρατηγικού Σχεδιασμού από τον Τεχνικό Σύμβουλο με την συνεργασία της διεπιστημονικής ομάδα έργου.
2. Εισήγηση και Υποβολή του Σχεδίου Στρατηγικού Σχεδιασμού από την εκτελεστική επιτροπή του Δήμου στο Δημοτικό Συμβούλιο, προς συζήτηση, τελικό καθορισμό και έγκριση των Αξόνων, Μέτρων και Στόχων του Προγράμματος (Α' φάση).
3. Έγκριση του Σχεδίου Στρατηγικού Σχεδιασμού από το Δ.Σ.
4. Διαδικασία Διαβούλευσης: a. Υποβολή στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Στρατηγικού Σχεδιασμού, ώστε να υποβληθούν προτάσεις για έργα και παρεμβάσεις για όλη την έκταση του Δήμου. b. Ανάρτηση του κειμένου Στρατηγικού Σχεδιασμού στην ιστοσελίδα του Δήμου, για την ηλεκτρονική, έντυπη υποβολή προτάσεων για έργα, παρεμβάσεις, ιδέες και απόψεις. Η διαδικασία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει και θα παραμείνει διαδραστικά ανοιχτή για 15 ημέρες μετά την έγκριση του Δ.Σ. (Σε αυτό το στάδιο βρισκόμαστε τώρα).
5. Συλλογή και επεξεργασία προτάσεων έργων και δράσεων που προέκυψαν από την διαβούλευση και από τις υπηρεσίες του Δήμου για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό.
6. Οριστικοποίηση από την διεπιστημονική ομάδα έργου σε συνεργασία με τον Σύμβουλο των κειμένων που θα συνθέτουν το συνολικό Επιχειρησιακό Σχέδιο.
7. Συμπλήρωση και επικαιροποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου με Πίνακες οικονομικών δεδομένων σε επίπεδο πραγματικό και σε επίπεδο προοπτικό για τα πέντε επόμενα χρόνια, με στοιχεία που θα δοθούν από τις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου.
8. Με βάση όλο αυτό το υλικό, καταρτίζεται η Β' Φάση (Επιχειρησιακός Σχεδιασμός) που αποτελεί την εξειδίκευση της Α' Φάσης σε συγκεκριμένες ομάδες έργων και δράσεων και υποβάλλεται στο Δημοτικό Συμβούλιο για την τελική έγκριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος.

7 σχόλια:

 1. ποιές είναι οι ενσωματωμένες προτάσεις
  και απο ποιούς φορείς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ :
  ΣΕ ΦΑΣΗ-ΑΦΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΚΑΘΟΡΙΣΤΙΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι σωστό αυτό που γράφτηκε απο την Συμπολιτεία
   αυτό το πρόγραμμα των 187 σελίδων θεωρία
   θα μπορούσε να εχει εφαρμογή σε οποιοδήποτε δήμο

   Διαγραφή
  2. 12 : 52
   Η ακαθοριστία δέν εξυπηρετεί την υγιή κοινωνία

   Διαγραφή
 3. 187 σελιδες θεωρια απο υπουργεια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εάν στην τελική του μορφή το εν λόγω πενταετές προγράμμα
  " Στρατηγικό σχέδιο 2016-20 Δήμου Ξηρομέρου " δέν αναγραφεί εμφατικά ως Φυσικό Στοιχείο της Χωρικής μας Ενότητας ο Αχελώος ποταμός ,
  δέν αναγνωρίζω πολιτικά κανένα τέτοιο Στρατηγικό πρόγραμμα του δήμου Ξηρομέρου.
  καλές γιορτές σε όλους μας !
  Ευχαριστώ !
  Σπύρος Ν. Γιαννέλης
  Αρχοντοχώρι-Ξηρομέρου
  Αιτωλοακαρνανίας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ενα επιπλέον βασικό στοιχείο !
  στο υπο συζήτηση " Στρατηγικό Σχέδιο 2016-20 Δήμου Ξηρομέρου "
  είναι και θα πρέπει να απασχολήσει μέχρι και την οριστική μορφή του πενταετούς προγράμματος το είκοσι-επταμελές δημοτικό συμβούλιο δήμου μας ,
  ο τρόπος ανάθεσης των διαφόρων μικρών και μεγαλύτερων τεχνικών έργων μέσα στην επόμενη πενταετία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.