Χαιρετισμός στον Αστακιώτη Αντώνη Πόλκα.


Με το τελευταία καράβι των ονείρων του, ο Αντώνης Πόλκας ετοίμασε το ταξίδι του, μακρυά από τις δικές μας εικόνες, μακρυά από τον δικό μας κόσμο.
Πάντα σε κάθε επιστροφή μας στον Αστακό, μας περίμενε στο καρνάγιο του. “ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ ΠΟΛΚΑΣ” έγραφε και μας έδινε με έναν απλό ολοκάθαρο τρόπο μια καταγωγή, μία πύλη, σαν χαιρετισμό στο έμπα και στο έβγα του του δρόμου μας.
Ένας κόσμος μικρός το εργαστήρι του, αλλά κόσμος πολύτιμος, με τη μυρουδιά από το μίνιο ενός φρεσκοβαμμένου καϊκιού και με το κυρτωμένο σχήμα των ξύλων για τα πλεούμενα, που διέσωζαν στα πέλαγα την ανθρωπιά του.
Και μας ταξίδευε με αόρατα κύματα.
Και μας ανάγκαζε να ακούμε με τα μάτια εκείνους τους αυστηρούς και λιτούς τόνους, που αντηχούσαν οι όρμοι και οι κάβοι γύρω μας.
Και μια ζωή τα χέρια του έδιναν σχήμα σε μια πλούσια παράδοση της Πατρίδας μας.
Εδώ η ιστορία αυτού του δικού μας ανθρώπου, του Αντώνη Πόλκα, έχει τελειώσει για μας και για τα χρόνια που πέρασαν και για τους αιώνες. Την ιστορία του, την πήρε ο αγέρας με ένα από τα πλεούμενα του. 
Σήμερα στη τάξη των δύσκολων αναμνήσεων, θα πρέπει εμείς να ξαναβρούμε και να κρατήσουμε τον τόνο που είχε το ξύλο που δούλευε για να το δώσει στον μακρινό ορίζοντα της θάλασσας.
Άραγε θα μπορέσουμε εμείς την ιστορία του να την πάρουμε ξανά απ΄ την αρχή μαζί με τις δικές μας ιστορίες;
Ένα δείγμα ζωής μας άφησε για τούτο, αυτός ο αποχαιρετισμός στον Αντώνη Πόλκα, μας πονάει όλους. Σίγουρα τα παιδιά του θα είναι η συνέχεια της δικής μας και δικής του ιστορίας.


ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΑΚΗΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Δια χειρός Ανθής Παπαθανασίου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.