Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Βασίλη Ζαγκότα: «Η Πολυαισθητηριακή Δυναμική της Εικόνας στη Διδακτική Διαδικασία».Κυκλοφορεί το βιβλίο του Βασίλη Ζαγκότα Δάσκαλου - Ιστορικού, Διευθυντή Δημοτικού Σχολείου Αστακού, με τίτλο «Η Πολυαισθητηριακή Δυναμική της Εικόνας στη Διδακτική Διαδικασία».

Η Πολυαισθητηριακή Δυναμική της Εικόνας στη Διδακτική Διαδικασία Έρευνα στο Σχολικό Εγχειρίδιο Ιστορίας της ΣΤ' Τάξης του Δημοτικού Σχολείου. Συγγραφέας: Ζαγκότας Βασίλειος. Εκδότης: Εκδόσεις Κυριακίδης.
Περίληψη.
Η παρούσα μελέτη αναδεικνύει τη δυναμική του οπτικού γραμματισμού με την αξιοποίηση στην καθημερινή διδακτική πρακτική των νοημάτων που προκύπτουν από την ανάλυση των οπτικών αναπαραστάσεων όπως αυτές παρουσιάζονται στα σχολικά εγχειρίδια.
Στο επίκεντρο τίθεται η «γεωγραφία» της εικόνας, όπου κάθε δομικό στοιχείο με την ξεχωριστή του θέση διαδραματίζει τον δικό του ρόλο σε μια εμπρόθετη επικοινωνιακή σύνδεση δημιουργού και παρατηρητή. Αναλύοντας το εικονογραφικό υλικό του σχολικού βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού, η έρευνα προσπαθεί να αναδείξει πως ό,τι παρουσιάζεται σε μια οπτική αναπαράσταση, εντυπώνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε αφενός μεν να είναι ελκυστικό, αφετέρου δε να προκαλεί τη σκέψη και τα συναισθήματα με τον τρόπο που θέλει ο δημιουργός.
Χρώματα, σχήματα, γραμμές, μεγέθη, μορφές σε πορτρέτα που κοιτούν στα μάτια τον θεατή και άλλες που τον αποφεύγουν, ομαδικές παραστάσεις, φωτογραφίες υπό γωνία λήψης και άλλες πολλές παρά μετροι τίθενται στο μικροσκόπιο του ερευνητή.
Σκοπός του βιβλίου είναι να προσθέσει ένα ακόμη εργαλείο στη διάθεση του εκπαιδευτικού, δίνοντάς του τη δυνατότητα της ολοκληρωτικής αξιοποίησης του εικονογραφικού υλικού του σχολικού του εγχειριδίου.

Σχετικά με τον συγγραφέα.

Ο Βασίλειος Ζαγκότας γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Σέρρες. Σπούδασε Παιδαγωγική στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.


Μετεκπαιδεύτηκε στο Διδασκαλείο Ιωαννίνων και έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Σπουδών στην Παιδαγωγική από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, όπου και εκπονεί τη διδακτορική διατριβή του. Εργασίες του έχουν παρουσιαστεί σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια και έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Υπηρετεί ως εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ζει μόνιμα στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.

ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Συγχαρητήρια Βασίλη..., υγεία και πάντα δημιουργικός...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.