Το παραδοσιακό αποκριάτικο έθιμο - παιχνίδι "Ο Χάσκαρης" ζωντανέψαμε στο Δημοτικό Σχολείο Μύτικα.


Όπως θυμόμαστε, λοιπόν, το βράδυ της τελευταίας Αποκριάς βράζαμε 5 - 6 αυγά, τα ξεφλουδίζαμε με προσοχή, να μείνει πάνω στο αυγό η μεμβράνη που έχει από μέσα το τσόφλι του αυγού, δουλειά που απαιτούσε μεγάλη επιδεξιότητα. Αυτό γινόταν για να μην κόβεται στη μέση το αυγό όταν θα το δέσουμε με την κλωστή. Δεν πειράζει όμως κι αν δεν τα καταφέρουμε καλά.
Ο πατέρας έπαιρνε τον πλάστη που πλάθαμε τα φύλλα για τις πίτες και έδενε στην άκρη του έναν σπάγκο διπλό. Στην άκρη του σπάγκου με θηλιά στερέωνε το βρασμένο αυγό. Τα παιδιά της οικογένειας, αδέρφια και ξαδέρφια, καθόμασταν κάτω, σε κύκλο, με τα χέρια πίσω και το στόμα ανοιχτό, χάσκοντας δηλαδή. Ο πατέρας κουνώντας τον πλάστη έφερνε το αυγό μπροστά στα πρόσωπά μας και εμείς προσπαθούσαμε με το στόμα μας να το πιάσουμε. Ήταν πολύ δύσκολο, αλλά είχε πολύ γέλιο.
Γι' αυτό λέγαν η Σαρακοστή αρχίζει με αυγό στο στόμα, τα αυγά της Αποκριάς και τελειώνει πάλι με αυγό στο στόμα, τα αυγά της Ανάστασης. Προλαβαίνετε να το παίξετε κι εσείς με τα παιδιά σας.

ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.