Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Μπάμπη Τσελέπη σε μία βραδιά με το συναίσθημα της συγκίνησης να κυριαρχεί.


Για τρεις περίπου ώρες ζωντάνεψαν μνήμες από την αντίσταση κατά της Χούντας, χθες βράδυ Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017, στη στοά βιβλίου, στην Αθήνα, όπου η Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία και η Ξηρομερίτικη Εταιρεία Λόγου και Τέχνης παρουσίασαν το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Μπάμπη Τσελεπή από τον Πρόδρομο Ξηρομέρου: «Η ενοχή της Αθωότητας… 2.329 μέρες σκοτάδι».
Πλήθος κόσμου είχε γεμίσει ασφυκτικά και τις δυο αίθουσες και υπήρχαν και όρθιοι (στα τόσα χρόνια δεν έχουμε ξαναδεί τόσο κόσμο) και ανασύρθηκαν ιστορικές μνήμες από την τις σελίδες του βιβλίου, όπου ο Μπάμπης Τσελεπής περιγράφει τις διώξεις που υπέστη στη δικτατορία, τα σκληρά βασανιστήρια, το κολαστήριο του Γεντί κουλέ και ρίχνει περισσότερο φως στα γεγονότα της εποχής.
Συγκινητικό ήταν ότι στο ξεδίπλωμα της μνήμης του συγγραφέα, ήταν εκεί και συναγωνιστές για να τον τιμήσουν: ο βουλευτής Στάθης Παναγούλης, η Χριστίνα Μουστακλή, σύζυγος του βασανισμένου στο ΕΑΤ - ΕΣΑ Ταγματάρχη Σπύρου Μουστακλή, η Σοφία Μήνη σύζυγος του αείμνηστου αντιστασιακού αντισμηνάρχου Τάσου Μήνη, o Στάθης Γιώτας π. υπουργός Εθνικής Αμύνης, η Λίλα Χριστοφορίδου - Βερυβάκη τέως βουλευτής και δικηγόρος, σύζυγος του μεγάλου Αγωνιστή Λευτέρη Βερυβάκη, ο Νίκος Απανωμεριτάκης από τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων της δικτατορίας, o Άγγελος Πνευματικός τέως βουλευτής αξιωματικός ε.α, κ.α.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Παναγιώτης Κοντός, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας (ΑΙΠΟΕ) και για το βιβλίο μίλησαν οι: 
  • Γρηγόριος Κωσταράς, Καθηγητής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Ένωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών (Ε.ΑΙ.Λ),
  • Χρήστος Κορέλλας, καθηγητής, συγγραφέας - δοκιμιογράφος,
  • Βύρων Πολύδωρας, πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων,
οι οποίοι αναφέρθηκαν στη γενναιότητα του συγγραφέα, το γνήσιο αντιστασιακό και δημοκρατικό ήθος του και την μεγάλη προσφορά του στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Ο 20χρόνος Μπάμπης Τσελεπής ήταν από τους πρώτους στρατιώτες που διώχτηκαν από το τυραννικό καθεστώς της 21ης Απριλίου 1967 για τα δημοκρατικά του φρονήματα και έμεινε καθ’ όλη τη δικτατορία στη φυλακή.
Κατηγορήθηκε με κατασκευασμένη άθλια σκευωρία, για δήθεν δολιοφθορά εναντίον του στρατεύματος, βασανίστηκε με πρωτοφανή αγριότητα, υπέστη επί μήνες απάνθρωπα βασανιστήρια και καταδικάστηκε από τη χούντα σε πολυετή κάθειρξη.
Μεταφέρθηκε διαδοχικά σε διάφορες φυλακές όπως της Αίγινας, του κορυδαλλού και στη συνέχεια στις σκληρότερες φυλακές της χώρας, στις φυλακές του Γεντί Κουλέ στη Θεσσαλονίκη, στη σκοτεινή φυλακή ή αλλιώς «υγρός τάφος» όπως την χαρακτήριζαν οι κρατούμενοι. Οι συνθήκες εγκλεισμού ήταν πολύ άσχημες, δεν πέρναγε ούτε ο ήλιος και γινόταν σκληρά βασανιστήρια των δεσμοφυλάκων προς τους κρατούμενους. Χαρακτηριστικά έλεγαν ότι οι φωνές και τα ουρλιαχτά των βασανισμένων ακούγονταν έξω από τα τείχη.
Παρά τους διωγμούς και τη φυλάκιση του Μπάμπη στα κάτεργα της χούντας και ο μικρότερος αδελφός του, ο Στάθης Τσελεπής συμμετείχε στον αντιδικτατορικό κίνημα και τραυματίστηκε το βράδυ της 16ης Νοεμβρίου στο Πολυτεχνείο,όταν δέχθηκε πυρά (σφαίρες) στο δεξί του πόδι η οποία σημάδεψε για πάντα τη ζωή του. 
Ο Μπάμπης παρέμεινε φυλακισμένος μέχρι τον Μάρτιο 1974, οπότε αποφυλακίστηκε με τη γενική αμνηστία που έδωσε ο Καραμανλής. 
Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας πολλοί από τους συμμετέχοντες στην αντίσταση έσπευσαν να διεκδικήσουν τις δάφνες για τη παρουσία τους.
Ο Μπάμπης Τσελεπής όμως που ήταν πρωταγωνιστής των αντιστασιακών γεγονότων συνειδητά έμεινε στην αφάνεια έχοντας την αίσθηση ότι έκανε το καθήκον του για τη Πατρίδα και δεν εξαργύρωσε με τίποτα τη προσφορά του.
Σε κάθε περίπτωση ο στρατιώτης Μπάμπης Τσελεπής πολέμησε τη χούντα, όχι γιατί απέβλεπε σε κάποιες… δάφνες, αλλά γιατί αυτό ήταν το δημοκρατικό και στρατιωτικό του καθήκον, να προασπίσει το Σύνταγμα, την Ελευθερία, τη Δημοκρατία. Το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος, το 114 επιτάσσει: «η τήρησις του παρόντος Συντάγματος αφιερούται εις τον πατριωτισμόν των Ελλήνων».

Συγκίνηση.
Εμφανώς συγκινημένος, ο Μπάμπης Τσελεπής τόσο στο ξεκίνημα της εκδήλωσης όσο και στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του που ρίχνει περισσότερο φως, μέσω των προσωπικών εμπειριών, στα γεγονότα της εποχής εκείνης. Ξεδίπλωσε το κουβάρι της προσωπικής του ιστορίας, μίλησε για τις σκέψεις, τα συναισθήματα, την αντίληψη για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια που τον διακατείχε.
- Χαιρετισμούς στην παρουσίαση απηύθυναν οι: Βασίλης Μουρκούσης, Αντιδήμαρχος Ξηρομέρου και Πρόεδρος ΝΠΔΔ Δήμου Ξηρομέρου και ο Γεώργιος Κουβέλης, Αντιπρόεδρος της Ξηρομερίτικης Εταιρείας Λόγου και Τέχνης, και οι οποίοι μετέφεραν την βαθιά εκτίμηση για την ιστορική πράξη αντίστασης κατά της χούντας.
- Άξια θαυμασμού η μικρή Μαρία Κακαμπούρα, η οποία τραγούδησε Μίκη θεοδωράκη και το τραγούδι "Της Αγάπης Αίματα" συνεπήρε τους καλεσμένους με την εκπληκτική φωνή της, που σιγοτραγουδούσαν μαζί της και καταχειροκροτήθηκε.
- Στο τέλος, τα παιδιά από το σύλλογο Προδρόμου προσέφεραν στο συγγραφέα ανθοδέσμη με πολύχρωμα τριαντάφυλλα.
- Στη Παρουσίαση διαβάστηκε από την δικηγόρο Αλεξία Νούσια και ποίημα ειδικά γραμμένο για την εκδήλωση του Μπάμπη Τσελεπή από τον Άρη Μπιτσώρη με τίτλο:

ΤΙΜΗ, ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΑΠΟΨΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΗ
Του Άρη Μπιτσώρη

Δεν είναι μια βραδιά ρουτίνας 
μια φιλολογική κουβέντα
μα μια κατάθεση εκ βαθέων
και μιας ζωής τα ντοκουμέντα.

Τότε που στέναζε η πατρίδα 
στα δεσμωτήρια του θανάτου 
ενός αϊτού, προτού τ' ανοίξει,
του τσακίσαν τα φτερά του. 

Μα ύψωσε τ' ανάστημά του
μπρος στους αχρείους κατηγορούς του
κι αν του φυλάκισαν το σώμα
λεύτερος έμεινε ο νους του.

Είχε σιγήσει τόσα χρόνια
επί δημοκρατίας μετρίων
της εξαργύρωσης αγώνων
και των τριάκοντα αργυρίων.

Γύρω του τόσοι οσφυοκάμπτες
αντίστασης κλεπταποδόχοι
τα ΝΑΙ τον κύκλωναν σειρήνες
μ' αυτός κρατούσε αλεξιβρόχι.

Τιμή, Δικαίωση απόψε 
στο Μπάμπη για το Μέγα ΟΧΙ
που δεν το λέει όποιος κι όποιος
το σθένος μόνο ανδρείος το 'χει.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι:
Ο πρωθιερέας του Αγίου Σπυρίδωνα Πειραιά Πόπης Βασίλειος, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο βουλευτής Στάθης Παναγούλης, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΠΓ της ΛΑΕ και πρώην Υπουργός Κοινωνικής ασφάλισης, ο πρώην βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης, o πρώην βουλευτής Αριστοτέλης Μιμής, o Νώντας Λαμπρακάκης πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, o γιατρός Χρήστος Κλαδευτήρας Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Ζωγράφου, o Στάθης Γιώτας π. υπουργός Εθνικής Αμύνης, η Λίλα Χριστοφορίδου - Βερυβάκη τέως βουλευτής και δικηγόρος, σύζυγος του μεγάλου Αγωνιστή Λευτέρη Βερυβάκη, o Άγγελος Πνευματικός τέως βουλευτής αξιωματικός ε.α, η Σοφία Μήνη σύζυγος του αείμνηστου αντιστασιακού αντισμηνάρχου Τάσου Μήνη, η Χριστίνα Μουστακλή, σύζυγος του βασανισμένου στο ΕΑΤ - ΕΣΑ Ταγματάρχη Σπύρου Μουστακλή, από τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων της δικτατορίας ήταν ο αντιπρόεδρος του Νίκος Απανωμεριτάκης, ο Αντιδήμαρχος Ξηρομέρου Βασίλειος Μουρκούσης, ο Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας Κορδολαίμης Παναγιώτης, ο Πάνος Σόμπολος πρόεδρος του συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων δημοσιογράφων, ο Δημοτικός σύμβουλος Νικόλαος Ναούμης, ο Γιάννης Ζορμπάς Δημοτικός Σύμβουλος Ξηρομέρου και αντιπρόεδρος Δημοτικού συμβουλίου.
Από την Παναιτωλοακαρνανική Συνομοσπονδία ο Πρόεδρος Παναγιώτης Χολής, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξηρομεριτών Δημήτρης Στεργίου, ο πρόεδρος του χωριού Χρυσοβίτσα Γιάννης Χρόνης, ο εκδότης της «Αιτωλοακαρνανικής» Χρυσόστομος Πατούλας, ο Χρήστος Κορδολαίμης δάσκαλος - φιλόλογος, δημοτικός συμβουλος Αγρινίου, ο αντιστράτηγος ε.α. Γιάννης Μπούρος, ο Δημοσθένης Μπούρος καθηγητής πνευμονολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, ο αντιστράτηγος ε.α. Πέτρος Χρυσικός, ο Μασσαλής Γιώργος π. εισαγγελέας, ο Θανάσης Δημητρούκας δικηγόρος, ο π. Πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ Πάνος Τρυφιάτης, ο δικηγόρος Κυριάκος Ξενάκης, ο Αντιστράτηγος ε.α Ανδρέας Κορδολαίμης, ο Κώστας Τριαντακωνσταντής εκπαιδευτικός, ο Γιάννης Γερογιάννης εκπαιδευτικός, ο αξιωματικός ε.α. Σάββας Γερογιάννης, ο Γιώργος Πάστρας δημοσιογράφος.
Οι συγγραφείς Νίκος Μήτσης, Δημήτρης Αρβανίτης, Μπάμπης Κουβέλης, Μπερερής Διονύσιος, Γιάννης Καρύτσας, Γεώργιος Μπαρμπαρούσης, Αλέκος Κυριαζής, Μαρία Μπαμπάνη, Αντώνης Βασιλείου, Μιχάλης Κοτίνης.
Ο Γιώργος Ψαρρόπουλος σκιτσογράφος, ο σκηνοθέτης Τάκης Μπαμπούρης, ο Διευθυντής της Καρδιολογικής κλινικής ΝΙΜΙΤΣ Γιατρός Χάρης Παπαϊωάννου, ο δημοσιογράφος Κώστας Τσιάκαλος, ο Καζάζης Γεώργιοςδικηγόρος, ο Κατσίμπας Σωτήρης Δικηγόρος, ο Παντελής Κωσταράς π. αεροπαγίτης, ο Παλιούρας Θανάσης Πολιτικός Μηχανικός, ο Φιλιππίδης Τάσος πολιτικός μηχανικός, ο Στέφανος Ιωσηφίδης πολιτικός μηχανικός, ο Αργύρης Περγαντής τραπεζικός, ο Δημήτριος Κλειτοράκης τραπεζικός, ο Ζώης Παπανικολόπουλος επιχειρηματίας, ο Ιωάννης Μάλης οικονομολόγος, ο Νίκος Κάρλοβιτς οικονομολόγος, η Κωνσταντίνα Μαθιούδη οικονομολόγος, η Ιωάννα Κυριακίδη οικονομολόγος, ο Λάμπρος Κόντζος υπάλληλος ΟΤΕ, ο Σάκης Καρανίκας Τραπεζικός, ο Ηλίας Σταματάκης Συνταξιούχος, η Γιάννα Σταματάκη υπάλληλος ΟΑΕΔ, η Λαμπρινή Γρίνου νοσοκομειακός υπάλληλος, ο Γεώργιος Λαινάς ανώτατος υπάλληλος ελεγκτικού συνεδρίου, οι Λάμπρος Σιαπέρας και Δημήτριος Παπαγιάννης πανεπιστημιακοί υπάλληλοι. 

Ήταν εκεί από Συλλόγους:
Από το σύλλογο Προδρόμου ο Πρόεδρος Φώτης Νικολές, η Γραμματέας Βίβιαν Τίγκα, ο Αντιπρόεδρος Γεράσιμος Κοκκώνας και μέλη του Δ.Σ, από το σύλλογο Ρίγανης ο πρόεδρος Νίκος Γεραντώνης, από το σύλλογο Θυρρείου ο πρόεδρος Περικλής Μωραίτης, από την Ομοσπονδία Ξηρομεριτών ο Βασίλης Μπουρνάζος, από το σύλλογο Κωνωπίνας ο Πρόεδρος Βασίλης Σκούρτας, ο γραμματέας Θόδωρος Χολής και ο Αντιπρόεδρος Κορομηλάς Νίκος, ο ιστορικός πρόεδρος της βελανιδιάς Μάκης Στρατούλης, ο πρόεδρος Μάκης Ζορμπάς του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Χρυσοβίτσας και η Μαρία Πίτα, ο Χρήστος Μάντζαρης από την Ένωση Αστακηνών, ο π. Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Βελανιδιάς Σπύρος Φυσελιάς, ο π. Πρόεδρος του Συλλόγου Αετινών Αθήνας Χρήστος Ντέμος και τα ιστορικά στελέχη: Νίκος Καρύκης, Θεόδωρος Σουλτάνης, Σπύρος Μπάκας, από την Τρύφου ο Πάνος Αγραφιώτης, ο π. Πρόεδρος του Συλλόγου Μπαμπίνης Σπύρος Μπενέκος, η Πρόεδρος του Συλλόγου απανταχού Στρογγυλοβουνιωτών Πηγή Χαντζή, ο Φώτης Μπρούμος παλιό στέλεχος του συλλόγου Βόνιτσας, τα ιστορικά στελέχη της Βελανιδιάς, ο Γιάννης και Μάκης Κατσαρομήτσος, από το σύλλογο Σκουρτούς ο Γεράσιμος Στρατούλης, κ.α.


















0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.